Party putovanje za doček Nove godine u Evropi

Neki od najlepših gradova Evrope su vam bukvalno na dohvat ruke a da niste imali priliku da ih posetite, što je najčešće uzrok lošeg planiranja, obaveza na fakultetu ili poslovne prezauzetosti. Međutim, postoji deo godine koji je gotovo uvek slobodan za svakoga od nas, a koji uz blagovremeno planiranje može da vam posluži za neko opuštajuće i lepo putovanje. Naravno govorimo o prazničnom periodu, jer šta je lepše od magičnog kraja godine, praznične atmosfere i raspoloženog ulaska u Novu godinu uz putovanje?

prskalica u ruci

Na vašu sreću, postoje već savršeno uređene turističke ponude, kako bi vaš odmor prošao organizovano i glatko a u koje, pored nezaboravnog dočeka Nove godine i troškova puta, spadaju i obilasci znamenitosti, fakultativni izleti, upoznavanje grada…

S obzirom da u ovom periodu još uvek nema ispita, polugodišta, semestri i kolokvijumi su gotovi, a dani odmora upravo počinju, vreme je da otputujete u neki od prelepih evropskih gradova, od kojih su među našom populacijom, najpopularnijih 5 destinacija: Krakov, Beč, Atina, Prag i Istanbul.

#1 Krakov za 95 evra, od 29. decembra do 3. Januara

Krakov je pravi poljski dragulj, koji leži na reci Visli, a nastavši još u 7. veku, on je najznačajniji grad u svojoj regiji kao njen kulturni, obrazovni i turistički centar, dok karakter Krakova kao bivše prestonice Poljske uz razvijnu industriju, daje titulu drugog najznačajnijeg grada same države. Centar brojnih istorijskih zbivanja, Poljska kao i sam prelepi Krakov, koji imate priliku da posetite, je prava riznica znamenitosti. Pa tako uz obilazak kraljevskog dvora i katedrale, jednog od najstarijih univerziteta Evrope – Jagielo iz 14. veka, ozloglašenog nacističkog logora Aušvica, Rudnika soli, jevrejske četvrti i brojnih drugih zanimljivosti, imate priliku da u nekom od brojnih klubova dočekate Novu godinu, ili ipak osetite čari Krakova u vreme praznika u centru grada.

#2 Beč – Bratislava za 100 evra, od 29. decembra do 3. januara

Destinacija koju sam ja lično posetio, i svakom bi preporučio je definitivno Beč. Međutim, u ovoj kombinaciji uz posetu Beču, imate mogućnost posete i slovačkoj Bratislavi koja je udaljena svega 60km, pa time da obiđete, ne jednu, nego dve nove destinacije! Uz upoznavanje Bratislave i između ostalog njene najpoznatije katedrale Sv. Martina, čeka vas neverovatna arhitektura melodičnog Beča, u kom su živeli Mocart i Betoven, oslikane kroz motive romantizma, gotike i baroka. Uz značajne trgove, dvorce Šenbrun i Belvedere (danas muzej) i katedrale od kojih je za vaš novogodišnji užitak i najbitnija, katedrala sv. Stefana, sa svojim čuvenim „Pumerin“ zvonom koje se može čuti samo za Novu godinu, imate priliku da doživite prelep novogodišnji doček na ulicama Beča.

#3 Atina za 110 evra, od 29. decembra do 3. januara

Atina je kolevka demokratije, jedan od najstarijih gradova Evrope, dom istorijski poznatih filozofa, pisaca i političara, i poprište legendarnih istorijskih događaja koji sa sobom nose mitski duh. Bratska Grčka je najčešći izbor za letovanje našeg stanovništva, što zbog svoje blizine, što zbog svoje neverovatno bogate istorije. Ko ne voli da oseti trag antike pod svojim nogama i zamisli kako je biti Sokrat ili Herkul? Međutim, možda je vreme da posetite Grčku, odnosno njenu prestonicu, Atinu, i u zimsko doba pa tako osetite i pogledate lepote ove „kraljice istorije“ i kroz novogodišnje lampice. Ako se pitate, „Šta da posetim u Atini?“, Zevsov hram, Hadrijanova vrata, Bajronov spomenik, Olimpijski stadion i brojni forumi, uz obilazak mikenske Kraljevske grobnice i Lavlje kapije, pozorišta i trgovi su samo delić onoga što možete videti, s’ toga učinite sebi doček Nove godine mitski zanimljivim i posetite Atinu.

#4 Prag za 115 evra, od 29. decembra do 3. Januara

Zlatni grad Češke, Prag, je grad neverovatne arhitekture, stare preko 600. godina, a koja je imala retku sreću da preživi tokom ratova. To je razlog zbog kog je jedna od omiljenijih destinacija Srba, upravo Prag. Koliki značaj netaknuti karakter njegove arhitekture ima, dokaz je i UNESCO-va zaštita centra grada, koji je sagrađen pokraj čuvene reke Vltave, kojoj je kompozitor Bedrih Smetana posvetio svima poznatu, čarobnu kompoziciju „Vltava“. Prag je svoj procvat doživeo tokom vladavine Karla IV, u 14. veku, koji je i izgradio prelepi Karlov most, a čije ime nosi i najstariji slovenski univerzitet, Karlov univerzitet, koji takođe imate priliku da posetite ako već ovde svraćate za Novu godinu. Uz prelep pogled na kule, ulice, trgove i kuće značajnih ličnosti, poput kuće Franca Kafke, nadajte se da će padati sneg, jer je Prag pod snegom najlepši!

#5 Istanbul za 130 evra, od 29. decembra, do 3. Januara

Kada se samo pogledaju vladari čija je prestonica bio Konstantinopolj, Carigrad ili danas, Istanbul, ne može da vam ne zastane dah, pogotovo kada se uzmu u obzir krucijalne odluke koje su ti vladari donosili i kakav su one uticaj imale na Srbiju. Prema ovom gradu niko ne ostaje ravnodušan, a ako ste pravi zaljubljenik u istoriju i njene vrednosti, Istanbul, koji leži na dva kontinenta i predstavlja pravi spoj istoka i zapada, tradicionalnog i modernog, je prava destinacija za vaš novogodišnji doček. Spoj Hrišćanstva i Islama, a sa druge strane grčke, rimske, vizantijske i osmanlijske tradicije, ostavio je neobrisiv pečat ovom području, u kome ćete možda baš vi ove zime odlučiti da uživate. Pored krstarenja Bosforom, imate priliku da posetite mnoga znamenita religijska zdanja, bilo hrišćansku Aja Sofiju i Vaseljensku patrijaršiju, bilo islamsku Plavu Džamiju, ili možda ipak Topkapi palatu koja je najznačajnije istorijsko zdanje i rezidencija turskih sultana itd.

Reklo bi se da nikakvo ubeđivanje nije potrebno, pored ovih činjenica o gradovima, kojima malo ko može da odoli, a koje govore same za sebe. Zato, ukoliko ne želite ponovno lovljenje mesta za doček Nove godine u „pet do dvanaest“, i želite da provedete Novu godinu u nekim od evropskih gradova, to možete učiniti rezervacijom po promotivnim cenama, do 27. septembra 2014. godine, u agenciji Fun Group Travel Company, gde možete saznati i više informacija o načinu putovanja i ostalim detaljima aranžmana, a koja je i sponzor ovog teksta http://www.fungroup.rs/.

Podeli