5 saveta za renoviranje stana

Renoviranje stana može biti uzbudljiv, ali i vrlo izazovan proces. Bez obzira da li renovirate prvi put ili ste već iskusni u tome, znajte da je ovo nešto što iziskuje mnogo vremena, truda i energije. U nastavku teksta vam dajemo nekoliko korisnih saveta za renoviranje stana koji će vam pomoći da lakše prođete kroz ovaj mukotrpan posao i učinite ga zabavnijim.

Obnovite nameštaj

Ako želite da osvežite izgled svog stana, postoji mnogo jeftinih opcija uz koje ćete postići željeni rezultat. Razmislite o obnovi nameštaja pre nego što kupite potpuno novi. Ponekad je dovoljno samo ofarbati pojedine komade, zamenite šarke i ručice novim i lepšim, a Pinoles asortiman nudi najrazličitije estetski lepe modele koji će dati potpuno novi sjaj starim vitrinama.

Možete zameniti presvlake na foteljama, stolicama ili kaučevima i tako oplemeniti svoj dom. Pronađite povoljne materijale i dodatke u prodavnicama sa polovnom robom ili na rasprodajama. To je odličan način da uštedite novac, a istovremeno ulepšate nameštaj koji će dobiti možda i potpuno novi izgled.

Kada su podovi u pitanju, bilo da imate parket, laminat ili nešto treće, uvek je neophodno dosta pažnje posvetiti njima. Podovi su izloženi konstantnim naporom, čiste se jakim sredstvima, grebu se usled čestog cirkulisanja i povlačenja nameštaja. Iz ovog razloga mnogi se odlučuju na kompletnu zamenu podova, ali ukoliko želite da uštedite novac, možete ga obnoviti poput nameštaja. Postoje proizvodi na tržištu koji vam omogućavaju da obnovite izgled laminata, kao što su specijalni premazi i boje. Ovo je jednostavan i dobar način da vaš pod izgleda kao nov.

Napravite plan rada

Pre nego što započnete renoviranje stana, važno je da napravite detaljan plan. Razmislite o svojim potrebama i željama, kao i o budžetu koji imate na raspolaganju. Definišite prioritete i napravite listu svih radova koje želite da obavite. Ovo će vam pomoći da ostanete fokusirani i organizovani tokom celog procesa.

U celom procesu možete i sami da uradite neke manje radove, ali nomojte se precenjivati, ipak je bolje angažovati stručnog majstora za bitne radove. Stručnjaci imaju znanje i iskustvo pa će obaviti posao na pravi način, što će vam uštedeti vreme i novac na duže staze. Najbolje je da se raspitate među prijateljima i porodicom za preporuke ili da istražite online recenzije kako biste pronašli pouzdane izvođače radova.

Čišćenje je deo renoviranja

Renoviranje stana je uglavnom vrlo prljav proces i često zaboravimo da treba da mislimo i na taj deo posla. Ako isplanirate unapred čišćenje možete sebi uštedeti mnogo vremena. Pre nego što započnete sa radovima, preporučljivo je da zaštitite podove i nameštaj kako biste ih sačuvali od oštećenja i fleka tokom renoviranja. Za to možete koristiti običan najlon, stare prostirke ili čaršafe. Obavezbo zaštitite prekidače trakom, a prozore starom hartijom ili najlonom.

Nabavite sve potrebne materijale za čišćenje, uključujući sredstva za uklanjanje mrlja od farbe. Možete čistiti prostoriju barem površno odmah nakon što se završe radovi u njoj, jer će se mrlje i fleke lakše skinuti. Svakako je najbolja opcija ako imate mogućnost da angažujete profesionalnog čistača koji će detaljno obaviti svoj posao, a vas osloboditi ove obaveze.

Poboljšajte energetsku efikasnost

Prilikom renoviranja stana, razmislite o tome kako možete poboljšati energetsku efikasnost koja će vam znatno uštedeti novac na duže staze. Ovo će vam pomoći da smanjite troškove energije i doprinesete zaštiti životne sredine. Razmotrite zamenu starih prozora i vrata novim, kvalitetnim modelima.

Treba razmisliti o rađenju dodatne izolacije ako za tim ima potrebe kako biste smanjili gubitak toplote i poboljšali efikasnost. Ovo su verovatno i najskuplji delovi renoviranja stana, ali znajte da najviše utiču na poboljšanje kvaliteta života. Vredi uložiti veći novac jer će se on svakako vratiti. Dobra izolacija održava željenu temperaturu prostora pa zimi nećete morati da dogrevate prostor i trošite električnu energiju više nego što je potrebno.

Uklopite funkcionalnost i dizajn

Prilikom renoviranja stana, razmislite o tome kako koristite neki prostor i na koji način ga možete maksimalno iskoristiti. Na primer, možete dodati neki pregradni zid, ili ga ukloniti ako će to poboljšati funkcionalnost. Promenite raspored prostorija kako biste dobili praktičniji prostor za život. Možete izbaciti neki komad nameštaja koji vam nije potreban ili dodati novi. Pazite samo na raspored nameštaja jer on igra veliku ulogu u dobroj organizovanosti prostora.

Stan treba urediti i oplemeniti na pravi način tako da boravak u njemu bude lepši. Pre početka renoviranja pregledajte časopise za uređivanje domova, pretražite na internetu savete za savršen enterijer kako biste dobili ideju o tome kako želite da izgleda vaš stan.

Nameštaj i dekoracija su ono što čini vaš stan ličnim i udobnim. Odaberite odgovarajuće boje i dodatke koji vam prijaju i koji odražavaju vašu ličnost. Dodajte detalje poput slika, biljaka i dekorativnih predmeta kako biste stvorili toplu i pozitivnu atmosferu.

Nakon svega ovoga možemo zaključiti da je renoviranje stana pravi izazova, ali je i te kako vredno jer će nam unaprediti prostor u kojem svakodnevno boravimo. Lepo uređen stan će vam pružiti udobnost i zadovoljstvo dugi niz godina.

Podeli