Planine u Srbiji koje morate posetiti

Srbija se može pohvaliti izuzetno bogatom geomorfološkom strukturom. A kada su u pitanju njeni planinski delovi, nema te osobe koja neće ostati bez daha. Mnogi su slikovito upoznati sa našim planinskim lepoticama, većina je i uspela da očara sebe jednom od njih. Pred vama su izdvojene neke od tih, najpopularnije i najposećenije, ali, naravno sa razlogom.

prikaz planinskog venca i prirode Srbije

Zlatibor

Toliko poznata, takozvana “Ruža vetrova”, da bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da su za nju čuli i Indijanci na američkom kontinentu. Iz godine u godinu sve poznatija i posećenija planina u Srbiji, u potpunosti opravdava gore pomenutu tvrdnju svakom novom posetom. Raznovrsnošću usluga koje pruža kao i samog dojma koje ostavlja, nimalo nije čudno što je nazvana “kraljicom” među planinama. Planina nudi raznovrstan sadržaj i atrakcije za sve generacije. Tu su zabavni parkovi, butici, restorani i kafići. Kada je reč o smeštaju, pored velikog broja hotela, turistima su dostpuni i kvalitetni apartmani Zlatibor. Danas je ovo najpopularniji izbor turista za odmor i rehabilitaciju, ne samo iz Srbije, nego i iz raznih delova sveta.

Kopaonik

Naš, opravdano najpoznatiji i najveći ski-centar, sigurno ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Zbog insolacije od skoro 200 sati godišnje, ponosni je nosilac nadimka “Sunčana planina”. Pored toga što je najveći planinski masiv, takođe je i nacionalni park, što je sam po sebi dovoljan razlog za posetu u bilo koje doba godine. Bogatstvo flore i faune, kulturno-istorijskih spomenika, i termominiralnih izvora, čini ovu turističku destinaciju jednu od najpopularnijih u Srbiji. Zbog posećenosti tokom cele godine i velike potražnje za smeštajem, hoteli, vikendice, konaci, apartmani na Kopaoniku pretstavljaju idealan izbor uz pristupačne cene. Kako raspolaže sa preko 40 uređenih alpskih ski-staza, Kopaonik je najpogodnije mesto za ljubitelje svih zimskih sportova. 

Tara

Ovaj planinski “dragulj” koji se nalazi u zapadnoj Srbiji oivičen rekom Drinom, Mokrom Gorom, ujedno je i Nacionalni park, a i populani turistički centar. Za sve ljubitelje malo ekstremnijeg skijanja, ovo je savršen izbor zimi, a ako ste ljubitelji toplijeg vremena ova planina svakako ima čime da vas usluži. Preko 260km planinskih staza su na raspolaganju za sve one koji su ljubitelji ovog plemenitog sporta. Na 8km udaljenosti od Nacionalnog parka Tara, nalazi se i jezero Zaovine, gde u očaravajućoj prirodi možete provesti najsmirenije dane sa porodicom ili prijateljima.  Ako vas put uskoro navede ka ovom delu Srbije, preko 300 objekata na planini Tari, apartmani, hoteli, moteli, planinske vikendice, su vam na raspolaganju tokom cele godine. 

planina Tara iz pticije perspektive

Pred vama je izbor najlepših i najposećenijih planina u našoj zemlji. Ako niste posetili makar jednu od njih, znajte da ste mnogo propustili. Ovo su samo neki od utisaka koje vam mogu pružiti ove planinske dive, jer užitak i odmor na ovim planinama je neminovan, bilo da je u pitanju letnji ili zimski period.

Divčibare

Planina koja se iz dana u dan sve više razvija i ulaže u svoju turističku ponudu. Od kada je na njoj otvoren hotel Crni vrh, došlo je do izuzetnog interesovanja, a time i sve brže izgradnje sadržaja i atrakcija. Već sada Divčibare može da ponudi svojim turistima izuzetno kvalitetne odmore, zahvaljujući mnoštvu restorana sa odličnom uslugom, te raznovrsnom Divčibare smeštaju. Smeštaj je dostupan u svim delovima planine i uspeva da se prilagodi svim željama i mogućnostima. Ono što je bila i jeste najveća prednost Divčibara jeste predivna planinska priroda, čist vazduh, bujno zelenilo i mnoštvo pešačkih staza, koje se pružaju duže cele površine. Tokom boravka na planini možete u potpunosti da uživate u prirodnom okruženju i rekreaciji na otvorenom. Najpoznatije ture su: Golubac, Paljba, Ljuti krš, Velika pleća i naravno Crni vrh, koja vodi do najvišeg vrha planine. 

Verujemo da smo ovim tekstom uspeli da vam makar u skicama pokažemo lepote planina u Srbiji i opravdamo njihovu veliku popularnost. Mnoštvo sadržaja, prirodnih lepota i stvorenih atrakcija razlozi su zbog kojih treba da se odlučite za neku od planina. Nesumnjivo je da ćete uživati u savršenom odmoru.

Podeli