Plavi zec pesma – Duško Radović

Pesma Plavi zec deo je celine  “Bio jednom jedan lav” iz zbirke pesama “Poziv na putovanje”. Sama zbirka pesama ima četiri celine – “Poziv na putovanje”, “Bio jednom jedan lav”, “Raspevana slova” i “Priče za laku noć”. Nakon teksta pesme, analiziraćemo značenje i poruke pesme, kao i značaj koji ima za lirski izraz naše zemlje.

Plavi zec tekst pesme

Tri sam zemlje prelazio,

i tri gore pregazio,

i tri mora preplivao –

dok ga nisam ulovio,

Plavog zeca,

čudnog zeca,

jedinog na svetu.

Ovaj zec

zna da svira,

ovaj zec

zna da plete,

ovaj zec

ručak kuva,

ovaj zec

kuću mete.

Ovaj zec

plesti ume,

ovaj zec

žeti ume,

ovaj zec

šiti, piti

i francuski govoriti

– sve razume!

Plavi zec,

čudni zec,

jedini na svetu!

Ja ga htedoh vama dati

da vas mije,

da vam šije,

da vam kroji,

da vam broji,

da vam plete,

da vam mete,

da vam kuva,

da vas čuva,

da vam peva,

slike šara

i francuski razgovara.

Plavi zec,

čudni zec,

jedini na svetu!

Stavih zeca u torbak,

pa požurim svojoj kući.

Al’ kad bismo ispred kuće,

stade zečić da šapuće:

– Pusti me, lovče,

hrabri lovče,

da očešljam kosu,

da umijem lice,

da isečem nokte,

da ispravim stas,

da udesim glas.

Nek vide deca

plavog zeca,

čudnog zeca,

jedinog na svetu!

Pustih zeca iz torbaka –

al’ se zec ne očešlja,

al’ se zec ne umi,

nit iseče nokte,

nit ispravi stas,

nit dotera glas.

Već pobeže, oj nesrećo,

na kraj sveta, oj nevoljo!

Plavi zec,

čudni zec,

jedini na svetu.

Analiza pesme Plavi zec

Kao deo celine “Bio jednom jedan lav”, pesma o plavom zecu ima ponavljanje broja tri koji je čest motiv u bajkama. Iako ispevana u modernom duhu, u pesmi je vidljiv uticaj tradicionalnog pristupa u vidu brzalica, brojalica i pitalica. Upotrebom gradacije i anaforičnim stihovima, pojačava se pažnja čitalaca i dublje se uvlače u priču.

Sam plavi zec proizvod je pesnikove mašte, ali i mašte svakog deteta koje sluša lovačke priče i hvalospeve o neistinitim ulovima. Plavi zec analiza pesme govori o neustrašivom, radoznalom zecu koji ima brojne kvalitete – “zna da svira, zna da plete, ručak kuva, kuću mete”.

Međutim, kad ga uhvati lovac, plavi zec traži da ga lovac pusti stihovima – “Pusti me, lovče, da očešljam kosu, da umijem lice, da isečem nokte, da ispravim stas, da udesim glas”. Lovac pravi grešku i pušta ga, a zec pobeže “na kraj sveta”. Pesmu Plavi zec Dušan Radović je posvetio deci duhovitu pesmu koja razoružava mitove lovačkih priča i u prvi plan stavlja žrtve takvih poduhvata.

O delu – Pesma Plavi zec

Pisac: Duško Radović

Književni rod: lirika

Književna vrsta: dečja pesma

Vreme radnje: neodređeno

Mesto radnje: neodređeno

Tema: Duhovita lovačka priča o neuspelom pohodu na “plavog zeca, čudnog zeca, jedinog na svetu.

Duško Radović biografija

Dušan Radović rođen je u Nišu 1922. godine. Odrastao je u radničkoj porodici. Novinarskim poslom bavio se kao urednik “Pionirskih novina”, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik lista “Poletarac”, novinar “Borbe” i urednik studija B. Poznata emisija koju je vodio, “Beograde, dobroj jutro” emitovala se od 1975. godine na istom programu.

Aforizmi Duška Radovića postali su poznati široj javnosti nakon početka emitovanja te  radijske emisije. Najpoznatija dela Duška Radovića su “Kapetan Džon Piplfoks” (1953), “Poštovana deco” (1954), “Smešne reči” (1961), “Pričam ti priču” (1963).

Sa Matijom Bećkovićem objavljuje poemu “Če, tragedija koja traje” (1969). Duško Radović pesme je uglavnom pisao za decu i najlepše stihove poklanjao je najmlađem delu stanovništva.

Dobitnik je mnogih prestižnih priznanja i nagrada, kao što su Neven i Mlado pokolenje, Zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja i diplome Hans Kristijan Andersen za dečju književnost. Posthumno je odlikovan BIG-ovu nagradu. Bio je veliki navijač Partizana.

Podeli