„Pravi“ navijači

Bitna utakmica, finale, naši sportisti akteri po ko zna koji put, cela zemlja je uz njih, sve drugo ostaje po strani, svi televizori su na istom kanalu, a gradovi širom zemlje gotovo prazni. Slika koja nije nimalo retka kada je naša zemlja u pitanju.

Pravi navijaci

Navijanje je jedan od omiljenih hobija, ako se tako može nazvati, naših zemljaka, kako muškaraca, ali tako i u sve većem broju žena. Ne kaže se uzalud da smo zemlja sa najvećim brojem sportskih eksperata po glavi stanovnika. 🙂
Ali, da li je sve uvek kako izgleda?

Sportisti, jedna od ne mnogo stvari kojima Srbija može da se pohvali. Naši ambasadori, kako mnogi vole da ih nazivaju u poslednje vreme. Umnogome doprinose da naš ugled u svetu bude bolji. Na koji način umemo da uzvratimo?

Kada pobeđuju, donose najsjajnija odličja sa najvećih svetskih takmičenja tu smo, uz njih, prvi smo da ih pohvalimo, da zapevamo himnu, podignemo zastavu, slavimo u centru grada. Ali, život svakog sportiste sačinjavaju kako usponi, tako i padovi.

Porazi su sastvani deo njihovih karijera. A mi kao da jedva čekamo taj jedan trenutak slabosti da ih dočekamo na nož. U tim momentima mogu se čuti razni epiteti na njihov račin, ne tako prijatni za uho. Da li se opravdanje za to može tražiti u tome da smo mi previše naviknuti na dobre rezultate, i da ne umemo da prihvatimo ništa manje?

Bilo kako bilo, zar ne bi trebalo ljubav prema klubu, reprezentaciji da bude bezuslovna, da poštujemo te igrače i u pobedi i u porazu, a ne samo zato što su danas osvojili zlatnu medalju ili grend slem turnir. A vrlo često se dešava da uspesi tih istih delfina, orlova postaju zaboravljeni, okrećemo im leđa čim nastupi jedan loš dan, utakmica, pa čak i sezona.

U redu, nekada nam ni oni ne pomažu, sa svojim nedovoljnim zalaganjem, trudom, manjkom želje i pobedničkog stava, pa opravdavaju naš negativan stav. Ali, to su pre pojedinci, pre izuzeci nego pravila.

Zato, volite ih  ili mrzite, navijajte ili ignorišite, poštujte nečiji trud i rad ili ne, samo se odlučite. Ništa gore od nazovi navijača i patriota, tu su da podrže svoje ljubimce samo u najblistavijim momentima. Ne zaboravite, svaka medalja ima dve strane!

Podeli