Prednosti rada preko omladinske zadruge

Radno iskustvo tokom perioda sazrevanja i odrastanja ostavlja brojne benefite. Stoga smo odlučili da vam u naredim redovima navedemo najveće prednosti rada preko omladinske zadruge.

Proces nalaženja posla nekada zna da bude jako komplikovan, a posebno u slučaju da nemate prethodna radna iskustva. S tim u vezi, omladinska zadruga se nameće kao idealno mesto za sticanje radnih znanja i sposobnosti. 

Ko sve može raditi preko omladinske zadruge

Omladinska zadruga omogućava priliku za sticanje radnog iskustva svim državljanima Srbije između 15 i 30 godina. Dakle svim srednjoškolcima, studentima ili drugim nezaposlenim licima. Po prijemu na posao, zasniva se ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, a ne uobičajeni ugovor o radu. To znači da se radnik ne kategorizuje kao zaposleno lice, što će naročito biti korisno školarcima ili studentima koji apliciraju za republičke stipendije ili kredite, ali i osobama koje primaju porodične penzije. Najduže vreme trajanja posla koje je moguće dobiti iznosi 120 dana.

Posao za svakoga ko želi da radi

Poslodavci su korektni i trude se da maksimalno izlaze u susret svim angažovanim radnicima. Od praktikanskih pozicija, povremenih oloazaka pa sve do full-time poslova, omladinska zadruga zaista nudi za svakog po nešto. Neki od najčešćih poslova za koje se opredeljuju studenti su prodaja, anketiranje, izlaganje i promocija robe, rad u magacinima ili drugi fizički poslovi. Na vama je da, u skladu sa vremenom i sposobnostima, razmotrite koje poslovne ponude vam najviše odgovaraju. Ukoliko imate određene nedoumice ili smatrate da niste dovoljno spretni, predlažemo da razgovarate sa studentima koji su već došli u dodir sa radom preko omladinske zadruge. Njihovo iskustvo će vam vrlo verovatno olakšati proces donošenja krajnje odluke.

Prednosti radnog odnosa za vreme studija

Pored toga što bi pronalaskom radnog mesta krupnim koracima koračali ka osamostaljivanju i navikavanju na „odrasli” život, zaposleni studenti bi takođe smanjili i teret roditeljskog izdržavanja. Takav potez kasnije može dovesti do osećaja olakšanja, što se definitivno odražava i na sami proces učenja, ali i dobijanja ocena. Međutim, kombinacija odlaska na posao i studije zahtevaju izvesnu zrelost i dobru organizaciju vremena, tako da će mnogima biti potrebno određeno vreme za adaptaciju. Uslovi usklađivanja posla sa ostalim obavezama su povoljni, ali svakako predlažemo da se potrudite da pronađete angažman van ispitnih rokova.

Fleksibilnost rada preko omladinske zadruge

Devojka radi na lap topu

Laka zarada i fleksibilno radno vreme su verovatno najbolja moguća kombinacija kada govorimo o finansijskim prilivima, a omladinska zadruga upravo radi po sličnom principu. Vaš poslodavac će vas angažovati samo u periodu kada je neophodno obaviti određeni posao i to uz pravovremenu najavu. Važno je napomenuti da se radniku angažovanom preko omladinske zadruge isplaćuju naknade samo za efektivne radne sate. Visina samih satnica zavisi od poslovne zone pa su, primera radi, fizički poslovi znatno više plaćeni u odnosu na poslove u administraciji. 

Najveći benefiti rada preko omladinske zadruge

Evo još nekoliko pogodnosti koje će rad u omladinskoj zadruzi ostaviti na vaš život.

  • Razvijanje novih i unapređenje starih znanja i veština. Rad u manje poznatim oblastima pomoći će vam da napustite komfort zonu i steknete neke nove veštine. 
  • Novi kontakti – socijalizacija i upoznavanje novih ljudi osvežiće vaš društveni život. A ko zna, možda ćete baš ovde upoznati i svoju srodnu dušu. 
  • Lični napredak – radnim iskustvom osećaćete se opuštenije, otvorenije i vičnije za rešavanje drugih problema.
  • Ulažete u budućnost – ovim potezom počinjete sa popunjavanjem svoje radne biografije. Ona će kasnije svakako biti važan faktor ukoliko tražite posao u većoj firmi.
  • Online prijava – bez odlaska u prostorije firme, čekanja u redu i gubljenja slobodnog vremena.

Poslodavac ima višestruku korist

Pronalazak posla u omladinskoj zadruzi može biti izuzetno korisna opcija za školarce i studente, ali i za same poslodavce. Evo koje su to prednosti zapošljavanja u omladinskoj zadruzi iz ugla vlasnika firmi:

  • Finansijska korist – u odnosu na regularne načine zapošljavanja radnika, poslodavac plaća znatno niže stope poreza i doprinosa.
  • Oslobođeni su kadrovskih i obračunskih evidencija, te nemaju obavezu finansijskih izmirivanja bolovanja, godišnjih odmora ili sl.
  • Angažman zaposlenog preko omladinske zadruge ne zahteva sistematizaciju radnih mesta. Poslodavci su takođe oslobođeni administrativnih radnji kod prijema, zamene ili otpuštanja radnika.
  • Postoji izvesna mogućnost uštede na troškovima za oglašavanje radne pozicije, regrutacije ili selekcije kandidata.

Nekada je izuzetno teško pronaći radnu poziciju, tako da bi trebalo iskoristiti svaku poslovnu priliku koja se pruža. Uz pomoć omladinske zadruge, verujemo da ćete pravovremeno stići do preko potrebnog iskustva! Srećan rad!

Podeli