Priprema za brucoše: najvažnija pravila studiranja

Brucoši trenutno uživaju u najdužem letnjem raspustu ikad, što im daje i dovoljno vremena da se pripreme za jak start koji ih čeka u oktobru. Prvi susret sa fakultetskim okruženjem ume da deluje strašno, ali uz prave savete i poznavanje pravila studiranja biće lako uploviti u studentski svet.

pravila studiranja za brucose

Pre nego započnu svoje školovanje na visokoškolskim ustanovama, brucoši bi trebalo da znaju i slede sledeća pravila:

Važno je informisati se o studijskim programima i izbornim predmetima

Možda zvuči očigledno, ali je vrlo važno i stoga vredno pomena. Da bi mogli da biraju, studenti moraju znati kakvim opcijama raspolažu, te na samom početku studija treba da se raspitaju o ponuđenim studijskim programima, ali i izbornim predmetima u okviru njih. Nekada razlike deluje neznatne, a polaznici među sličnim nazivima ne vide bitne distinkcije. Ipak, one postoje i mogu znatno uticati na kasniji uspeh i zadovoljstvo u školovanju i radu. Zato brucoši treba dobro da se informišu i izaberu ono što najbolje odgovara njihovim interesovanjima i sklonostima. Saznajte sve o studijskim programima na MEF-u i predmetima koje obuhvataju.

Pravi kutak za učenje poboljšava produktivnost

Gradivo na fakultetu je dosta obimnije nego ono koje su brucoši navikli da uče u dosadašnjem školovanju. Kako bi mogli sve da postignu u zadatom roku, ali i da prate brz tempo predavanja, možda će biti potrebno da koriguju svoje navike u učenju. Ovo podrazumeva i mesto namenjeno samo za učenje, te nije retkost da upravo tokom studiranja umesto u sobi, studenti počinju da uče u čitaonici, biblioteci ili već nekom drugom mestu gde vladaju najpogodniji uslovi. Pročitajte šta sve svojim studentima omogućava MEF biblioteka.

Organizovanost i praćenje plana utiče na rezultate

Studentskih obaveza ima dosta, a brucošima koji se prvi put susreću s njima često deluju i zastrašujuće. Međutim, uz dobru organizaciju svaki posao je lak, pa tako i studiranje. Već s prvim predavanjima, vežbama i kolokvijumima studenti bi trebalo da osmisle tempo rada kojim smatraju da mogu da postignu željene rezultate. Tokom studija će već uvideti koliko im tačno vremena treba za određenu obavezu. Najvažnije je svakako da se plana koji naprave i pridržavaju, jer i najbolji plan nije vredan ukoliko nema ko da ga sprovede u delo.

Zabava je važan deo studiranja

Možda ne toliko očigledno, ali svakako važno jeste odvojiti vreme za opuštanje i zabavu. Ovo je važan deo za studente ne samo jer će doživeti brojne lepe stvari i upoznati nove ljude s kojima će možda izgraditi dugogodišnja prijateljstva, već i zbog toga što će kada dođe trenutak za učenje biti mnogo orniji i produktivniji. Svakome je potreban odmor, te tako i uspešni studenti moraju nekad da predahnu od napornog rada i relaksiraju se na način koji im najbolje odgovara. Muzika, filmovi, putovanja, knjige opuštaju mozak od učenja i pripremaju studente za nove izazove nakon završetka odmora.

Pogledajte kako izgleda kreativno opremljen prostor MEF kluba u kom studenti mogu da provedu svoje slobodno vreme na konstruktivan način.

Podeli