Proces analiza dela – Franc Kafka

Roman Proces je napisao češki pisac Franc Kafka. Proces je, kao i sva ostala njegova dela, napisan na nemačkom jeziku. Kafka nije završio delo Proces, ali ono je bilo objavljeno posle njegove smrti. Lektira Proces čita se u četvrtom razredu srednje škole. Radnja u delu Proces se vrti oko mladog službenika Jozefa K i sudskog procesa u kome se on našao, nepravedno optužen. Prepričano delo Proces kao i analiza glavnog lika Jozefa će vam sigurno pomoći na času srpskog jezika.

 • Pisac: Franc Kafka
 • Književni rod: epika
 • Književna vrsta: roman
 • Mesto radnje: grad u Evropi, nije definisano koji
 • Vreme radnje: 20.vek

otvorena knjiga - proces kafka

Proces prepričano delo

Na početku romana Proces, na Jozefov 30. rodjendan, u stan mu dolaze dva sudska službenika da mu saopšte da je uhapšen. Od samog početka možemo primetiti da je nešto čudno. Rekli su mu da je uhapšen, ali mu nisu rekli zbog čega i ne vode u zatvor. Jozefu nije jasno šta je uradio i službenici ne umeju da mu objasne razlog njegovog hapšenja. Može normalno da nastavi život i da ide na posao u banci. iako je uhapšen.

Posle nekoliko dana dobio je poziv na saslušanje, koje će biti održano u nedelju kako Jozef ne bi morao da odsustuje sa posla. Sud se nalazio u običnoj zgradi, koja spolja izgleda kao da je stambena. Na poslednjem spratu se nalazila sudnica. Izgled sudnice je takođe bio veoma čudan. Oko Jozefa su se nalazili ljudi koji su reagovali na svaku njegovu reč. On se iznervirao jer i dalje ne zna za šta je optužen i nije iskoristio priliku da na saslušanju to sazna.

Jozefov stric dolazi da priča sa njim. Savetuje ga da uzme advokata jer je njegov slučaj postao veoma ozbiljan. Jozef K. odlazi kod jednog starog advokata na razgovor i u čudu je kako je on već upoznat sa njegovim slučajem. On od njega ne dobija objašnjenje koja je njegova optužba, ali advokat ga uverava da mu može pomoći. Već pri prvoj poseti advokatu, Jozef se zaljubljuje u njegovu pomoćnicu Leni i oni započinju čudnu vezu.

Jozefu K. se čini kao da su svi upućeni u njegov slučaj. Odlazi kod jednog slikara koji je rekao da mu može pomoći. U zamenu za pomoć Jozef kupuje nekoliko slika njegovih slika, ali i dalje mu nije jasno kako mu slikar može pomoći. Svaki put kada Jozef ode kod advokata, advokat mu govori da slučaj napreduje, ali on to ne vidi. Jozef je odlučio da otpusti advokata.

Na kraju romana, na Jozefov 31.rođendan, dolaze dvojica čoveka u crnom. Kao što vidimo ciklična strktura se romana se ovime zatvara. Oni ga odvode u kamenolom da izvrše pogubljenje.  Stavili su mu glavu na kamen i zaboli nož u srce. Tek pred smrt Jozef K. pokazuje pobunu prema sistemu i procesu i njegove poslednje reči su: ,,Kao pseto!”.

Razumevanje Kafkinog Procesa

Kao što je u već navedeno u prepričanom delu teksta u romanu Proces možemo se susresti sa veoma čudnim okolnostima u kojima se nalazi glavni junak Jozef K. Motivi koji su protkani kroz celo delo su: neodređenost, apsurdnost i nepreglednost.

Na neodređenost nailazimo na početku romana. Nije određeno niti dobro opisan stan u kome se nalazi Jozef K, niti je njegov fizički izgled opisan tako da mi možemo da ga zamislimo. Ne znamo u kom se gradu radnja odvija, niti u kom periodu. Ne saznajemo uopšte koje krivično delo je počinio Jozef.

Apsurdnost se ogleda u tome što hapšenje Jozefa K prolazi mirno i sudski činovnici ga ne vode u zatvor. On može da nastavi normalan život samo treba da se pojavi na sudu. Kasniji motivi apsurda su sudske prostorije koje se nalaze u potkrovlju obične stambene zgrade u opasnom delu grada, veš se suši u sudnici, a Jozef je ravnodušan zbog hapšenja.

Nepreglednost se najviše primećuje u čudnim dijalozima koji su konfuzni i informacije koje saznajemo iz dijaloga se ne poklapaju. U sudskim prostorijama je galama i ima mnogo ljudi.

Analiza lika Jozef K.

Jozef K. je glavni lik romana i cela priča se vrti oko njega. On je mladi činovnik koji radi u banci. Nema prijatelje i živi samačkim životom. On se mnogo razlikuje od ostalih sporednih likova u romanu. U nekim trenucima želi da sazna zašto je optužen i šta će biti sa njegovim slučajem. Uglavnom je nezainteresovan za svoje okruženje. Njegovo raspoloženje dosta varira, od stanja ravnodušnosti do krajnje agonije oko slučaja. Upušta se u vezu sa Leni, ali ne razmišlja o njoj i nije mu bitna.

Franc Kafka – kratka biografija pisca

Franc Kafka je rođen u Pragu 1883. godine. Nakon gimnazije upisao je Fakultet za hemiju, ali odustaje od toga da bi upisao nemačku književnost i istoriju. Na kraju nije završio ni taj fakultet i prebacuje se na pravo. On je ceo svoj život posvetio pisanju. Pisao je dela isključivo na nemačkom jeziku. U životu je imao dosta žena, čak je u isto vreme bio veren sa dve svoje ljubavnice. Na kraju se razboleo od tuberkuloze i posle 2 godine umire.

Najpoznatija dela:

 • Proces
 • Zamka
 • Amerika
 • Pri gradnji kineskog zida
 • Ložač
 • Promatranje

Podeli