Proslava male mature – sve što treba da znate o ovom događaju

Prvi korak ka svetu odraslih predstavlja završetak osnovne škole, a proslava male mature je već tradicionalan način da se obeleži kraj ovog perioda. Ako ne računamo porodične proslave, ovo je za decu prvi svečani događaj, kome se raduju i za koji se pripremaju i mesecima unazad.

Mala matura je događaj čija se forma poslednjih godina dosta menjala, ali koji i dalje zauzima bitno mesto u životu svih tinejdžera.

Sala za malu maturu

Gde se održava proslava male mature?

Mesto održavanja male mature je tema oko koje mnogi roditelji nisu saglasni. Neki smatraju da deca zaslužuju proslavu u restoranu, dok se pojedini zalažu za to da bi proslava male mature trebalo da bude skromni događaj u okviru osnovne škole.

Prvobitno se kraj osnovne škole proslavljao u školskim hodnicima i učionicama, a potom je usledio trend održavanja ove proslave u restoranima. Deca su se obično skupljala na školskom parkingu, a potom su organizovanim prevozom išla do restorana rezervisanog za proslavu mature.

Poslednjih godina, veliki broj roditelja se pobunio sa obrazloženjem da deca od 14-15 godina još uvek nisu dovoljno zrela za takav vid proslave, i da je proslava u školi najbolje rešenje. Njihova inicijativa je urodila plodom, i kako danas kaže Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – maturske večeri ne mogu da se organizuju u ugostiteljskim objektima i kafanama.

I ovo pravilo je podložno modifikacijama. Dok se neke osnovne škole izričito slažu sa proslavom u okviru školskog zdanja, u nekima je moguće da se, uz dobru volju i inicijativu roditelja promeni mesto održavanja mature.

Drugarsko veče se može održati i u nekoj ustanovi kulture, ali samo u slučaju kada roditelji insistiraju na tome, i kada u potpunosti preuzmu organizaciju događaja na sebe. To podrazumeva ne samo brigu o lokaciji, već i sakupljanje novca, organizaciju keteringa i obezbeđenja.

Dakle – mesto održavanja mature se održava u skladu sa stavom škole i željom roditelja, ali bez obzira na lokaciju krajnji ishod je lep događaj koji svima ostaje u sećanju, tako da možda odabir sale nije nešto čemu bi trebalo posvetiti previše vremena.

Šta obući za malu maturu?

Kada je u pitanju odabir garderobe, godine su faktor koji svakako treba da utiče na odluku. Prekratke haljine nisu primerene devojčicama, a duge i svečane haljine za maturu će takođe učiniti da izgledaju starije nego što jesu, a u njima se sigurno neće osećati komforno.

Haljine za malu maturu jesu dobar izbor, ali ne bi trebalo da izaberete nešto u čemu nećete moći opušteno da igrate, a ako se proslava male mature održava u školskoj sali, preterano sređivanje svakako nema smisla. Ovo pogotovo važi za izbor obuće, cipele na štiklu bi trebalo izbegavati, a ukoliko baš odlučite da ih nosite vežbajte hod pre same proslave, kako bi mogle normalno da funkcionišete i zabavite se.

Kada je u pitanju izbor odeće, kreativne ideje za malu maturu su najbolje rešenje. Obucite se u skladu sa svojim stilom i godinama, uz dodatak u vidu neobične frizure ili nakita, a obuća u vidu patika specifične boje će sjajno upotpuniti kombinaciju.

Dečaci nemaju mnogo briga, farmerke, košulja i nešto elegantnije patike su pun pogodak i kombinacija od koje ne bi trebalo da odstupaju.

Kako izgleda proslava male mature?

Forma male mature je prilično klasična. Na događaj se dolazi u paru, pa nekoliko nedelja ranije razmislite ko će biti vaš pratilac za maturu i dogovorite se oko detalja. Dečaci često odlaze po svoje pratilje ili im simbolično kupe ružu kao znak pažnje.

Ostatak proslave male mature podrazumeva veče uz muziku, ples i posluženje, a događaju prisustvuju i razredne starešine, a često i učiteljice i pojedini profesori pozvani od strane učenika.

Izbor za Mis i Mistera mature je takođe tradicija gotovo svake proslave, ali ne pridajte previše značaja ovom “takmičenju” jer je svrha istog pre svega zabava. Matursko veče se obično završava druženjem maturanata ispred škole, koje je takođe postalo deo tradicije.

Zašto je proslava male mature značajna?

Upis u srednju školu i prijemni ispit su prilično stresni, pa maturantima veoma znači ova proslava, koja je prilika da se odlično provedu nakon dana intenzivnog učenja i pripreme koji slede.

Osim toga, kraj osnovne škole je i kraj jednog lepog razdoblja i najvećeg dela detinjstva, pa je proslava male mature nešto što ipak treba da postoji kako bi to obeležilo na adekvatan način.

Ne pridajte previše značaja lokaciji, garderobi i ostalim sitnicama. Uživajte u večeri provedenoj sa prijateljima iz detinjstva i napravite mnogo fotografija! Dobra ideja je da se nakon nekoliko godina okupite se i zajedno odgledajte snimak proslave male mature, koji će vas sigurno vratiti u detinjstvo i probuditi lepa sećanja.

Podeli