Saveti za mlade: kako putovati sigurno?

Sve veći broj pripadnika mlađe populacije danas se odlučuje na neki vid avanturističkih putovanja, a sve u želji da što bolje upoznaju određenu zemlju. Pripremio sam nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaše putovanje bude lepše i prijatnije.

devojka na plaži

Svi znamo da mladima uglavnom se događa da ih zadesi neka neprijatnost, što se najčešće pripisuje neopreznosti koja je sastavni deo mladosti. Kako biste izbegli moguće neprijatnosti, preporučujem vam da pročitate tekst do kraja i pokušate da poslušate moje dobronamerne savete.

Dobro se raspitajte o zemlji koju želite da posetite

Na prvom mestu je bitno da se dobro raspitate o zemlji, odnosno gradu koji nameravate da posetite. Informacije do kojih dođete svakako će vam pomoći da izbegnete razne neprijatnosti koje mogu da vas zadese u nekoj zemlji. To, pored ostalog podrazumeva da treba da se raspitate i o pravilima ponašanja na javnim mestima, što se posebno odnosi na, recimo arapske zemlje, u kojima važe stroga pravila ponašanja u pojedinim situacijama.

Vodite računa o konzumaciji alkohola

Naime, svi smo svesni da mladi ljudi, posebno u dobrom društvu vole da popiju veću količinu alkohola od one koju mogu da podnesu. Zato je bitno da budete umereni u piću, koliko god vam to zvučalo neizvodljivo. Prvo zbog vaše bezbednosti, a zatim i zbog raznih neprijatnih situacija u koje možete da zapadnete kada ne vladate sobom, odnosno kada vas alkohol uzme pod svoje. Uz to, lako se može desiti da posle burne noći patite ujutru od mamurluka, što će vam možda i upropastiti jedan dan odmora. To se posebno odnosi na slučajeve kada imate određen, kraći boravak u nekoj zemlji, pa nema potrebe da gubite dane uzalud.

Držite se zajedno sa prijateljima sa kojima ste krenuli na put

Sledeće o čemu posebno treba da vodite računa, iako možda ne zvuči tako jeste: ne odvajajte se od prijatelja sa kojima ste krenuli na putovanje. Važno je da uvek budete u kontaktu, makar i telefonskom. Ovo upozorenje se naročito odnosi na devojke. Ukoliko se ipak odlučite da odete sami da posetite neku znamenitost grada, obavezno ih obavestite gde nameravate da idete.

Napravite plan mesta koja želite da posetite

Pre nego što uopšte krenete na putu, bitno je da sami ili sa saputnicima razradite makar i okviran plan putovanja i mesta koja ćete posetiti. Prvo zato što ćete tako uštedeti novac za prevoz a drugo, imajte na umu da bi bilo dobro u svakom slučaju da svojim najbližima kod kuće ostavite taj plan kako bi u svakom trenutku mogli da znaju gde se nalazite. Uz to obavezno iskopirajte pasoš i kopiju ostavite kod kuće, za slučaj da vam zatreba. Poznato je da je jedna od najčešćih nevolja, pored krađa u stranim zemljama i gubitak ili, pak krađa putnih isprava.

Preventivne mere za zaštitu od kradje

Što se krađa tiče, tu važi standarno „pravilo“: ne nosite velike količine novca sa sobom kad izlazite van, kao ni veliki broj kreditnih kartica. Kako ne biste bili na meti lopova, kojih nažalost ima svugde, poželjno je da se ne oblačite posebno upadljivo, kao i da ne nosite velike komade nakita ili satove koji „upadaju u oči“.

Povedite računa o načinu komunikacije sa lokalnim stanovništvom

Posebnu pažnju treba obratiti prilikom kontakta sa lokalnim stanovništvom. Iako su u većini slučajeva to vrlo ljubazni i gostoljubivi domaćici, događa se i da na najgori mogući način iskoriste vašu ljubaznost i prisnost.

Zato povedite računa o ovim sitnicama i zaista uživajte u svom odmoru ili avanturi.

Podeli