Serviser veš mašina: važno zanimanje savremenog doba

Živimo u eri digitalnih poslova, okrenuti različitim novim profesijama, pa neretko zanemarujemo zanimanja bez kojih savremeno društvo ipak ne može, poput servisera veš mašina.

Premda deluje poprilično jednostavno, popravka mašine za pranje rublja nije baš tako lak zadatak, a mnogi ljudi ne znaju ni kome treba da se obrate kada dođe do kvara. 

serviser-veš-mašine
Canva.com

Popravka neispravne veš mašine – zadatak za profesionalce

Neverovatno je koliko neprijatnosti u jednom domaćinstvu može da stvori neispravna mašina za pranje odeće. U najboljem slučaju, dobićete gomilu prljave garderobe, a u najgorem napraviti ekstra troškove oslanjajući se na perionicu veša u kraju. Da bi se izbegli ovakvi problemi potrebno je da se veš mašina što pre “vrati u pogon”. 

Nemojte pokušavati da sami popravljate mašinu za pranje veša. Ako niste stručni da popravite kvar, rizikujete ne samo da pogoršate problem, već i da se povredite. No, ko može popraviti mašinu za pranje odeće? Da li postoji nešto što je „serviser za veš mašine“? Da li tehničar dolazi kući ili morate da odnesete mašinu u servis?

Popravka neispravne mašine je posao koji je definitivno najbolje prepustiti profesionalcima. Brzu dijagnostiku, popravku kvara i rešenje problema mogu da urade samo iskusni i stručni majstori

S namerom da vam u najboljem svetlu predstavimo zanimanje serviser veš mašina, razgovarali smo sa profesionalcem na ovom polju Aleksandrom Stanojevićem, iz jednog ovlašćenog servisa u Beogradu čiju prezentaciju možete pogledati na stranici: https://servis-bele-tehnike.com/servis-ves-masina/ 

Predstavite nam se u najkraćem. Koliko godina radite kao serviser bele tehnike?

Moje ime je Aleksandar Stanojević, imam 45 godina i po zanimanju sam elektrotehničar energetike. Bavim se servisiranjem bele tehnike od 2000. godine. Dakle, više od dve decenije radim na popravkama i servisiranju kućnih aparata.

Na kojim uređajima se najviše zaradi na popravci?

Pravila o zaradi na bilo kakvom uređaju nema. Možda može da se kaže da je najlakše popraviti TA peć i bojler, a tu je i najmanja mogućnost za reklamaciju.

Šta je potrebno da bi neko postao dobar serviser veš mašina?

Da bi postao dobar serviser svako treba da ima želju za učenjem i naravno dobrog mentora. Uz iskusnog majstora koji odlično poznaje posao ova veština se može izučiti i za dve godine. Ipak, treba reći da je to individualno i da učenje u servisu može potrajati i duže. Svakako se kroz iskustvo i rad svi majstori i serviseri usavršavaju godinama.

Da li primate nove saradnike? Na šta kanditati za poziciju servisera treba da obrate pažnju prilikom intervjua za posao?

Primamo nove servisere, a glavni uslovi za zaposlenje su da kandidat ima dobru volju, da je pedantan, tačan i da hoće da uči. Upravo to proveravamo na razgovoru za posao i kasnije dok traje proces obuke.

Da li je isplativo raditi na teritoriji celog Beograda ili samo u određenim gradskim opštinama?

U našem servisu važi pravilo izlaska na teren u krugu od 15 km. Zapravo, sve na toj teritoriji smatra se isplativim radom.

Kolike su zarade servisera veš mašina u inostranstvu, recimo Austriji ili Nemačkoj?

Nemam preciznu informaciju kolike se zarade u Evropskoj Uniji, ali je sigurno da u izlasci servisera na teren znatno skuplji nego u Srbiji, na primer. Može se reći da je zaposlenje, tj. angažovanje u ovoj oblasti u inostranstvu mnogo isplativije.

Sme li se govoriti o prosečnim cenama popravke (zarade) i koji su to najčešći kvarovi?

alat-majstor
Canva.com

Prosečna popravka sa izlaskom na teren košta 5000 dinara, a najčešći kvarovi su elektroventili, grejači, četkice, polomljene ručice vrata. Majstori iz Servisa bele tehnike Zoća 99% problema na kućnim aparatima reše na licu mesta u okviru jedne posete. Serviseri uvek imaju uz sebe većinu osnovnih delova, pa se tako kvarovi jako brzo popravljaju. Ujedno, osnovni problemi sa elektronikom uređaja mogu se rešiti na licu mesta, na terenu, dok se za kompleksnije kvarove može pobrinuti majstor u servisu.

Koji deo klijenata su fizička, a koji pravna lica?

U proseku 90-95% naših klijenta čine fizička lica.

Kako izgleda izlazak na teren majstora za veš mašine? 

Kada mašina za pranje veša prestane da radi, može izgledati gotovo nemoguće odrediti koja je popravka potrebna, a kamoli kako da je popravite. Srećom, serviseri za veš mašine imaju višegodišnje iskustvo u rešavanju svih vrsta problema. Na jedan poziv majstor dolazi u dogovorenom terminu, pregleda aparat i utvrđuje kakav kvar je u pitanju. Ukoliko jemašina prestala da radi usled nekog neispravnog dela, serviser će znati gde da nabavi zamenski deo i kako da ga postavi. 

U slučaju da problem nije u samoj mašini, već u vodovodnoj ili električnoj instalaciji, tehničar za mašine za pranje veša će verovatno moći da otkrije šta je uzrok problema i posavetuje vas o sledećim koracima. 

Odaberite efikasnog majstora sa iskustvom

Kvar veš mašine nije scenario koji se priželjkuje, ali kada do problema dođe važno je znati kome se obratiti za pomoć. Umesto da sami tražite rešenje i rizikujete da napravite još veću štetu, uvek radije izaberite da pozovete stručne servisere koji poznaju posao.

Za najbolje rezultate, nemojte se zadovoljiti jeftinim popravkama mašina za pranje veša – pronađite pouzdane majstore koji pružaju najbolje usluge za popravku uređaja. Uz preciznu dijagonosiku i efikasnu popravku dobićete i koristan savet kako da vaša mašina za pranje odeće što duže traje i služi vas bez problema.

Podeli