Simbolika slavskog kolača i značenje ukrasa na njemu

Iako možda to do sada niste čuli, slava je jedna od stvari koja se našla na UNESCO-ovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ova tradicija, koja je opstala vekovima kod Srba, nosi sa sobom duboku simboliku i duhovno značenje. Dok se u centru svake slavske proslave izdvaja jedan predmet koji je obavezan – slavski kolač.

On nije samo još jedan deo trpeze, već predstavlja suštinu vere, zajedništva i prisustva Božje milosti u domu porodice koja slavi svoju slavu. I što je možda još zanimljivije, svaki ukras na kolaču nosi svoju posebnu simboliku. U ovom tekstu razjasnićemo vam koja je simbolika slavskog kolača, kao i značenje svakog ukrasa koji se na njemu nalazi.

Značenje i simboli slavskog kolača

Slavski kolač, koji je neizostavan deo svake pravoslavne slave, nosi sa sobom duboko ukorenjeno značenje i simboliku. On nije samo hleb koji se služi, već veza između vere, porodičnog identiteta i duhovnosti.

Slavski kolač sam po sebi simbolizuje Hristovo telo, dok vino koje se preliva preko njega predstavlja krv Isusa Hrista. Tradicionalno se ukrašava sa ukrasima koji nose određene poruke i želje.

Koji ukrasi se stavljaju na slavski kolač?

Ukrasi na slavskom kolačuse razlikuju u zavisnosti od regiona u Srbiji u kojem se kolač pravi, ali postoji univerzalni set ukrasa koji su duboko ukorenjeni u tradiciju proslave krsne slave.

Svaki od ovih ukrasa koji je izrađen od testa, nosi određeno značenje. Prva bitna stvar je da središnji deo slavskog kolača ima oblik krsta i da je okružen pletenim vencom.

Dok je najvažniji simbol na kolaču ukras napravljen sa pečatom prosfornikom, drvenim pečatom sa urezanim slovima „ИС ХС НИ KA“ što znači „Isus Hristos pobeđuje“. On se postavlja u sredinu i bočno na sve četiri strane kolača.

Ostali ukrasi mogu biti različiti, ali neki od najčešćih su klas žita, ptica, cvet, grozd, knjiga i bure. Svaki od ovih ukrasa postavlja se u polja između krakova krsta, a svaki od njih nosi određeno značenje:

  • Klas pšenice je simbol obilja i plodnosti i on izražava nadu za rodnom godinom i izobiljem hrane.
  • Grozd je takođe simbol plodnosti i obilja, ali se više odnosi na polje.
  • Bure predstavlja simbol izobilja i obilja u kući.
  • Knjiga simbolizuje znanje, obrazovanje i duhovni rast.
  • Ptica se često postavlja na kolač kao simbol zdravlja, mira i radosti. To je izraz želje za srećnim i zdravim životom.
  • Cveće na kolaču označava rast i radost, kao i želju da deca lepo odrastaju.

Kako se prave ukrasi za slavski kolač?

Da biste napravili ukrase za slavski kolač, potrebno je da imate malo spretnosti u rukama i dovoljno vremena, naročito ako ih pravite po prvi put. Čak i za posni slavski kolač je recept za testo za ukrase isti. Sve što vam je potrebno je 200 gr brašna, 100 gr gustina, 1 kašika soli i

1-2 dcl hladne vode.

Evo saveta kako najlakše možete da oblikujete različite ukrase:

Cvet ćete najlakše napraviti tako što ćete razviti parče testa na debljinu od oko 2mm.

Koristite manju modlu, čašicu od rakije ili sličan predmet da izrezujete krugove, a zatim postavljajte krugove jedan na drugi, tako da svaki pokriva polovinu prethodnog.

Dok ih ređate, premazujte ih vodom kako biste ih zalepili zajedno. Vrhove krugova blago razvucite kako biste oblikovali latice, a ako ima viška testa pri dnu, možete ga odseći nožem.

Bure ćete oblikovati tako što ćete uzeti testo oko 3cm veličine i oblikovati u valjak. Zatim odsecite malo vrhove kako biste dobili ravno dno i vrh bureta. Upotrebite čačkalicu da utisnete šare duž valjka i postavite dve trake popreko preko valjka i između njih jedno zrno bibera kao „slavinicu“ na burencetu.

Ptičice možete napraviti tako što ćete uzeti parče testa i razvaljati ga u dugačak valjak. Zatim ga spljoštite i oblikujte oblik ptice, a kada oblikujete glavu utisnite zrno bibera za oči.

Spljoštite rep tako da ga pritisnete nožem kako bi izgledao kao rep ptice.

Koristite tupu stranu noža ili čačkalicu da izvučete linije koje će simulirati pera na ptici, a oštru stranu noža koristite da napravite rezove na nekoliko mesta, takođe simulirajući pera.

Knjigu možete napraviti tako što ćete iseći 3 do 4 pravougaonika od tanko razvijenog testa u različitim veličinama. Postavite najveći pravougaonik na dno, a sa leve i desne strane stavite čačkalicu. Zatim dodajte malo manji pravougaonik, pa opet čačkalicu i tako nastavite.

Na kraju, stavite jednu čačkalicu u sredinu i pritisnite je kako biste dobili izgled otvorene knjige.

Grozd možete napraviti tako što ćete koristiti modlu i iseći srce, a zatim nacrtati čačkalicom žilice lista na njemu. Oštrim vrhom noža, zasecite ivice srca i negde napravite mali rez kako biste ga oblikovali više kao list.

Takođe, možete koristiti parčence testa da oblikujete trakice koje će predstavljati drške grozda.

Od preostalog testa, oblikujte kuglice koje će predstavljati grožđe.

Podeli