Skladištenje i transport robe

Roba se posle stavljanja u ambalažu skladišti i transportuje.

Promene na robi:

–         Mehaničke: udar, pad, dolazi do oštećenja ambalaže, boje. Uglavnom dolazi do oštećenja kod bele tehnike, stakla, keramike. Uzrok je čovek, neodgovarajuća ambalaža.

–         Fizičke: pod dejstvom toplote, svetlosti, vlage. Mnogi proizvodi su osetljivi na vlagu(koža, drvo, metal, tkanina, papir), svetlost(staklo, plastike, papir), toplotu(sladoled ili nešto što je zamrznuto).

–         Hemijske: sastojci reaguju izmedju sebe. Uzročnici su O2 , H2S, SO2, CO2 (nalaze se u vazduhu), ukoliko dobru do proizvoda dolazi do hemijskih promena, npr. korozija.

–         Biološke: odgovorni su mikroorganizmi. Uzrok je odredjena temperatura, vlažnost, kiselost ili baznost sredine, hranljiva podloga. Manifestuju se u vidu budji na prehrambenim proizvodima kao što su sir, namazi, hleb, marmelade, mleko.

 

Roba se skladišti da bi se zaštitila od momenta proizvodnje do prelaska u prodaju. Za prehrambene, tekstilne proizvode uslovi trebaju biti:

–         Optimalna temperatura, oko 20 stepeni

–         Optimalna vlažnost, oko 65%

–         Osvetljenost, najčešće veštačkim putem, zbog štetnih UV zraka, neonsko osvetljenje(jeftinije)

–         Ventilacija, za ona skladišta u kojima se nalaze hemijski proizvodi, otrovi, da se prečisti vazduh.

 

Ova četiri faktora predstavljaju mikroklimu skladišta. Treba poštovati ove uslove, oni koji vode računa o skladištu moraju voditi računa o ličnoj higijeni. Skladište mora da poseduje aparat za gašenje požara, da bude obezbedjen.

Podeli