Šminka za maturu – kako se našminkati za veliku maturu

Šminkanje je izuzetno važan proces kada je reč o spremanju za maturu, a devojke odlično znaju koliko šminka za maturu utiče na ceo izgled, ali i unutrašnji osećaj koji ćete imati ove posebne večeri. Šminka, odnosno odabir šminke, završnica je koja može potpuno da promeni ceo izgled, a i da vas ulepša, odnosno istakne sve lepo na vama, a sakrije ono manje lepo. Sasvim sigurno – moć šminke je ogromna!

Profesionalna šminka za maturu, naročito veliku, najbolje “radi posao” – ona je kvalitetnija, dugotrajnija i pigmentovanija od šminke za svaki dan, a velika matura jedna je od retkih prilika kada sebe možete da počastite i odete na profesionalno šminkanje.

Ipak, ukoliko želite, možete se i sami našminkati možda čak i jednako dobro, mada ovo podrazumeva da kupite neophodne elemente šminke. Za šta god da se odlučite, činjenica je da sami birate izgled vaše šminke za maturu, a mi smo se potrudili da vam olakšamo ovaj proces i savetima vam pomognemo u ovom zadatku, pa ako vas je do sad mučilo pitanje “ kako da se našminkam za maturu “, za ovim više neće biti potrebe!

Šminkanje za maturu uz odabir: usne ili oči

Najveća greška koju devojke prave kada u pitanju šminkanje za  maturu jeste preterivanje koje se ogleda u isticanju usana i očiju istovremeno. Odvlačenje pažnje na oba dela lica i prenaglašena šminka neće učiniti da izgledate lepše – samo prenašminkano. Zato odaberite šta ćete istaći šminkanjem – oči ili usne.

Kako da odaberete? Jednostavno. Za šta najčešće dobijate komplimente kada je reč o vašem licu? Imate li pune usne ili krupne oči? Možda oba? U tom slučaju odaberite da profesionalno šminkanje za maturu iskoristite tako što ćete odabrati da istaknete vama omiljen deo lica i tako ćete brzo i lako šminkom odgovoriti na pitanje “ kako da se našminkam za veliku maturu? ”. Tako će jaka šminka biti na jednom, a nežna šminka na drugom delu lica, a ovo će napraviti odličnu harmoniju na licu.

Šminkajte se po ugledu na poznatu ličnost – “dvojnicu”

Od toliko stranih i domaćih poznatih ličnosti, sigurno ste već pronašle onu čije crte lica podsećaju na vaše. Naravno, teško da ste identične, ali ima nekih sličnih crta lica među vama. Poznate ličnosti često odlaze na crvene tepihe, a teško da ima boljeg tretmana u šminkanju od onog koje one dobijaju, pa ih možete iskoristiti kao savršen primer šminke za maturu prilagođene vašem licu.

Tako, na primer, ukoliko imate spuštene kapke kao Emma Stone, na njoj ćete najbolje videti kako ih šminkeri sakrivaju i način na koji joj šminkaju oči kao i celo lice. Ako imate svetle oči, ten i kosu – pogledajte kako šminkaju Šerliz Teron. Ovo važi za sve prednosti i mane koje možete uočiti kod mnogobrojnih poznatih ličnosti.

Oblik lica je takođe jako važan kada je profesionalno šminkanje u pitanju, pa pronađite selebriti “dvojnicu” i po ovoj karakteristici. Tako je okruglo lice karakteristično za Selenu Gomez, ovalno za Bijonse, srcasto za Riz Viterspun, a kockasto za Dženifer Aniston. Ako imate, recimo, okruglo lice – pogledajte kako ga konturiše i šminka Selena Gomez. Ovo je odličan način da, sem šminke za maturu, pronađete i savršenu frizuru!

Šminka za maturu i šminka očiju – saveti i trikovi

Šminkanje očiju treba da počne sa odabirom – oči ili usta, a zatim i izborom palete boja koju ćete iskoristiti. Ako ste odabrali da istaknete usne – jednostavni ajlajner i blaga senka sve su što vam je potrebno za šminkanje očiju. Ipak, ako su naglašene oči tvoj izbor – mogućnosti za šminkanje su mnogo veće.

Kada je reč o odabiru boje senke – ne hvatajte se odmah za istu boju koje je vaša maturska haljina. Naravno, i ona može da posluži, ali iste boje na očima i haljini mogu delovati prilično jednostavno. Zato je bolje odabrati komplementarnu boju – kontrasnu. Harmoničan dojam ono je što će nastati, kao i zanimljiv i originalan izgled kojim ćete sigurno biti zadovoljni.

Ako su oči te koje šminkanjem posebno ističite – dozvoljene su i veštačke trepavice, kao i jači ajlajner, ali ipak nemojte preterivati. Baza za šminkanje očiju ono je što će povećati dugotrajnost vaše šminke na očima, pa je obavezno upotrebite pre nego što počnete sa šminkanjem.

Šminkanje usana – na koji način ih možete istaći

Najčešće samo premažemo usne labelom, karminom ili sjajem i na taj način ih istaknemo. Ipak, postoji čitava procedura kada je u pitanju šminkanje, pa tako i kada je reč o usnama. Pre svega, ukoliko odlazite na profesionalno šminkanje za veliku maturu – naglaste šminkeru da su usne te koje želite da istaknete.

Preporučujemo da odaberete ruž crvenih, roze i ljubičastih tonova. Braon će vašem licu dati koju godinu viška, a šminka za maturu ne treba da postaruje. Ako ste odabrali da naglasite oči – blagi sjaj ili nude tonovi karmina oni su koje treba da odaberete.

Ukoliko ćete sami da prionete na šminkanje za veliku maturu, potrebni su vam: baza, olovka za usne i karmin ili sjaj. Olovka za usne bi trebalo da bude samo ton tamnija od boje karmina, a baza je obavezan deo i šminke za usne – i njoj će povećati dugoročnost i držati je tokom cele večeri velike mature.

Šminka za maturu i konturisanje lica

U eri Instagrama i Kylie Jenner, sigurno već znate za čuveni proces konturisanja lica. Sem obavezne baze, tečnog pudera, pa onog matirajućeg – licu treba dati i konture, a zatim i bronzani sjaj, kao i hajlajter.

Šminkanje za maturu posebno je dobra prilika da iskonturišete svoje lice – suzite čelo i nos, a istaknete jagodice dok u isto vreme sakrivate podočnjake. Naravno, konturisanje lica svako treba da prilagodi svom licu. Naravno da nećete, na primer, šminkom vizuelno praviti efekat manjeg čela, ukoliko je ono već malo.

Najvažnije je konture lepo “izblendati” kako se linije ne bi jasno videle. Takođe, vodite računa o tome da ne preterate sa završnicom – bronzerom i hajlajterom. Oni treba tek pomalo da daju ten i sjaj.

Sa svim gore navedenim savetima i trikovima – nema sumnje da ćete vaša šminka za svečane prilike biti savršena! Uživajte u velikoj maturi – ovo je divan način da se oprostite sa srednjoškolskim društvom i ne zaboravite da u svoju tašnicu ubacite karmin koji ste koristile, kao i korektor – dobro će vam doći u slučaju da vam zatreba “popravka” tokom večeri.

Podeli