Sortiranje odeće – Održavanje odeće #2

Ukoliko mislite da veš nije potrebno sortirati, varate se. Sortiranje veša je veoma korisno i postoji sa razlogom.

otvorena veš mašina

Sortiranje veša je verovatno jedna od najvažnijih stvari kada govorimo o pranju. Naime, svaki materijal, boja, pa i sama upotreba odeće određuje sortiranje. Pamuk dozvoljava grublji tretman od, recimo, vune ili sintetike. Bela boja dozvoljava iskuvavanje, dok će vam se ostale jače boje (crveno, plavo, crno) u većini slučajeva isprati ukoliko ih perete na visokim temperaturama. Krpe, donji veš i posteljinu morate prati na visokim temperaturama zbog bakterija. Postoji još mnogo razloga, kako praktičnih, tako i medicinskih, a ja sam vam navela neke najpoznatije.

Kako sortirati veš

Veš, pre pranja, sortirajte po boji na belo, obojeno, plavo (teksas) i crno. Takođe, vodite računa o materijalu, pa razdvojte veš i po tome na: pamuk, sintetiku, vunu, osetljive materijale itd. Ako niste sigurni šta sa čime može da se pere, proverite šta piše na etiketi. U prethodnom tekstu možete videti objašnjenja simbola koji se mogu naći na etiketama.

  • Pamučni beli veš – sve pamučno što je bele boje (peškiri, posteljina, donji veš, pamučne majice, stolnjaci, kuhinjske krpe) može se prati u veš mašini, obavezno na preko 60°C sa predpranjem. Veoma je važno da odeća bude pamučna, jer se ona jedina ne deformiše prilikom iskuvavanja.
  • Šareni veš (obojeni veš) – pod šarenim vešom podrazumevamo sve što je jednobojno u nekoj boji ili sa prugama, tufnicama, sličicama, ukratko: sve što nije potpuno belo… Pamuk ili ne, kada peremo šareni veš, uvek imamo strah da će nešto pustiti boju, pa kod šarenog veša koristimo logiku „preovlađujuće boje“ (crveni veš – crveno, roze; plavi veš – teksas, teget, plavo) i pri tome peremo na niskim temperaturama da ne bi došlo do puštanja boje. Kako ne  biste došli u situaciju da uništite svoju omiljenu majicu, šareni veš perite na tempreaturama 30-50°C. Što je veš tamniji i jačih boja – temperatura treba da bude sve niža. Naravno, temperatura zavisi i od materijala, pa se šareni veš najčešće sortira po boji, pa po materijalu. Naravno, kada imate punu kantu za veš, to je lako, ali kada imate par stvarčica, tek da napunite mašinu, možete sve da ubacite zajedno i operete na 30°C.
  • Teksas i pamučna tamna odeća – teget ili tamno plave majice, trenerke, sve pamučno, može se prati zajedno sa farmerkama i teksas košuljama na 60°C. Ovo je izuzetak od pravila za šareni veš, zbog toga što su farmerke često najprljavije, kao i sve ostale pantalone.
  • Pamučna crna odeća, tamno sivo, braon – crno nikada ne smete prati sa odećom druge boje jer crno pušta boju. Takođe se može prati na 60°C, ukoliko ne pušta boju i ukoliko materijal to dozvoljava.
  • Vuna i zavese – vuna se pere na 30°C ili ručno, što je najčešće naznačeno na etiketi.
  • Sintetika, svila, lan – pere se na 30°C i mora se obratiti pažnja na boju veša, gde važe ista pravila za sortiranje po boji: crno, tamno, šareno i belo.
  • Ćebad i jorgani – perite na 30°C.

Ako niste sigurni da li nešto pušta boju, properite ručno, posebno kada je u pitanju odeća intenzivnijih boja. Ukoliko vam se izmeša veš, pa operete nešto u boji sa belim vešom, beli veš, najčešće, možete lako izbeliti. Međutim, ukoliko neka obojena odeća popremi neku drugu boju (na primer, plava majica poprimi crvenu), možete pokušati da spasete boju sredstvom za skidanje fleka za obojenu odeću, kao što je, na primer, vanish. Ako nije oprana na visokim temperaturama, velika verovatnoća je da ćete fleku i izvući.

Ako perete taman veš (crno, braon, teget) okrenite na naličje kako vam ne bi ostajale fleke ili tačkice deterdženta po odeći. Neko pere crnu odeću i teksas, tamnoplavo zajedno, mada ja to nikada ne radim.

Postoji i nešto što se zove „lovac na boje“, a može se naći u nekim radnjama i pakovanje od 20 komada košta oko 400 dinara. Navodno (ne mogu da tvrdim jer nikada nisam koristila „lovca“) to su papirići odnosno, maramice koje skupljaju svu boju koju odeća pusti u toku pranja. To, naravno, ne znači da treba da perete crni i beli veš zajedno.

U mašini možete prati i obuću, ali na 30°C, i obavezno i nju perite u zavisnosti od boje. Donji veš uvek perite na 60°C i više, jer je to jedini način da uklonite sve bakterije!

 

Podeli