Šta obući za maturu

Matursko veče je važan događaj u životu svake mlade osobe koja zatvara poglavlje jednog dela svog života i u ne tako retkim slučajevima napušta roditeljsko gnezdo kako bi studirala ili se zaposlila. Matura je događaj kojim se kruniše školovanje i prelazi u novo i zrelije doba, a ovaj debitanski ulazak u svet odraslih navodi mlade da se za samu proslavu mature obuku veoma posebno, te je glavno pitanje koje se nameće i dečacima i devojčicama je kako se obući za maturu.

Bez obzira na to da li je reč o maloj maturi ili velikoj maturi, ozbiljan izbor je pred mladim maturantima. Pregršt haljina raznih modela, mnogo odela i kombinezona za maturu, različiti modeli košulja i tunika, cipele i štikle, torbe svih oblika i dimenzija, ratličiti aksesoari – zasigurno je veoma teško odlučiti se šta obući za maturu i kako zasijati na proslavi.

Ovaj tekst smo pripremili za sve vas koji imate određene nedoumice kada je stajling za maturu u pitanju, pa ćete imati prilike da saznate kako se obući za maturu i na koji način odabrati stajling za veče koje se pamti ceo život.

Devojke na maturi

Stajling u skladu sa godinama

Kada je u pitanju matura šta obući je glavno pitanje koje se nameće svim maturantima kako zakorače u završni razred školovanje i o čemu ramišljaju sve do proleća i same proslave. Ono što je glavni savet i za momke i za devojke kada je u pitanju tema kako obući maturanta svakako je da ne zaboravite koliko imate godina, kao i da imate u vidu će na samoj proslavi mature biti i vaši nastavnici pored kojih ste rasli i sazrevali, te zasigurno mini uske haljine, duboki dekoltei i kratke pantalone nisu adekvatan i dobar odabir kada je u pitanju šta obući za maturu.

I momci i devojke izgledaju veoma sofisticirano i elegantno kada se srede, pa je zasigurno da će svako izgledati malo starije nego što jeste, ali ne treba preterivati. Kako bi kompletan stajling za maturu bio u duhu vaših godina, ali i samog povoda proslave i mesta gde se odigrava gala veče, imajte granica i odaberite ono što pristaje vašim godinama, a ne ono što bi vaše mame i tate nosile na neko venčanje na primer. Takođe, najbolji savet koji možete dobiti je da birate ono što ćete moći da nosite i nakon mature, te imajte i u to u planu pri kupovini.

O tome kako se obući za maturu devojke maštaju godinama, pa ne čudi što neke devojke imaju jasnu sliku šta žele, dok određeni broj menja mišljenje iz dana u dan. Neretko je glavni ograničavajući faktor u oblačenju novac, pa se maturanti često odlučuju za kombinacije koje ih možda ne privlače previše, ali su im jedine dostupne. Realna situacija govori da je više novca potrebno ženama da se obuku, jer pored odeće moraju da izaberu i šminku i cipele i torbicu i frizuru za maturu, dok se muškarci obuku od glave do pete odabirom odela, odgovarajućeg aksesoara i adekvatnih cipela, pa na pitanje kako se obući za maturu mušlarci nemaju previše dileme.

Držite se tradicije

Kada je u pitanju šta obući za maturu devojke tradicionalno biraju glamurozne haljine do poda koje ih neretko čine veoma elegantnim ženicama, dosta ozbiljnijim nego što to zaista jesu. Nesumnjivo je da će svaka maturantkinja izgledati starije u visokim potpeticama, sa uredno sređenom kosom i profesionalnom šminkom koja je nezaobilazna pri spremanju za maturu, ali u svemu treba imati granica kako bi ceo stajling bio adekvatan i godinama i povodu. Ponekad je teško odlučiti se za idealnu haljinu prema svom tipu građe, pa su u opticaju i elegantni kombinezoni za maturu i suknje u kombinaciji sa jednostavnom košuljom.

Momak nosi odelo na maturi

Na pitanje šta obući za maturu momci već godinama biraju elegantna odela u raznim varijantama. Neka odela su trodelna, pa pored pantalona i sakoa imaju i prsluk, dok su neka samo dvodelna, neka su jednobojna, neka karirana ili na pruge. Da li su više za tradicionalnu kravatu ili modernu leptir mašnu, zavisi isključivo od ukusa i stila samog maturanta. Takođe, cipele za muška odela moraju biti u skladu sa modelom samog odela, kao i skladu sa bojama, ali je nesumnjivo najvažnije da budu udobne.

Elegancija i lepota su u detaljima

Možda mislite da neke sitnice, kao što je vaša kosa, parfem, aksesoari, pa čak i boja ruža i laka na noktima ne čine deo autfita, ali to nije baš tako. Naime, detalji ponekad nose kompletnu odevnu kombinaciju, pa je bez njih stajling za maturu nepotpun, a sa njima predstavlja pravi stajling iz modnog časopisa. Ono o čemu bi trebalo brinuti pre proslave mature nesumnjivo je kosa. Bilo da ste momak ili devojka, ošišajte se oko desetak dana pre proslave, pa isprobavajte frizure koje bi najviše išle uz vaš stajling za maturu.

U vezi sa tim šta obući za maturu, veliku ulogu ima i lični stil i način oblačenja, te i to treba uzeti u obzir prilikom kupovine odevne kombinacije. Aksesoari kao što su manžetne, satovi, šeširi, nakit mogu upotpuniti vizuelnu sliku, a ujedno dati posebnu notu i najobičnijoj jednobojnoj haljini i odelu. Pre samog polaska na maturu, ne zaboravite da stavite malo omiljenog parfema i da uglancate cipele.

Prilikom oblačenja za maturu najbitnije je držati se svojih zamisli kako bi kompletan stajling za maturu dobio i tvoj lični pečat. Kada se razmišlja o tome kako se obući za maturu malo je verovatno da će ti pasti na pamet da je zapravo pored toga šta ćeš obući veoma značajnije sa kakvim raspoloženjem odlaziš na matursko veče, proslavu završetka tvog školovanja.

Podeli