Šta sve može da utiče na cenu stanova?

Zamislite da tražite savršeno mesto za svoj novi dom. Prolazite kroz razne oglase, posećujete različite kvartove i razmišljate o tome šta bi bilo idealno za vas i vašu porodicu. Međutim, sve te prelepe lokacije imaju svoju cenu.

Cene stanova mogu varirati u širokom rasponu, a razlozi za to su razni. Od broja spavaćih soba do blizine škola i radnji, mnogi faktori utiču na to koliko ćete platiti za svoj novi dom. Zato ćemo danas zajedno istražiti šta sve može da utiče na cenu stanova kako biste bili spremni za svoj sledeći korak u potrazi za savršenim mestom za život.

Različite veličine stana imaju različitu cenu

Iako stanovi često imaju više cene po kvadratnom metru, važno je napomenuti da se u ukupnu cenu obično ne uključuju površine koje se ne smatraju upotrebljivim stambenim prostorom. To uključuje potkrovlja, terase i dodatne prostorije, ali ipak mogu značajno uticati na formiranje cena jer su privlačni potencijalnim kupcima.

Osim kvadrature, funkcionalnost i organizacija prostora takođe igraju ključnu ulogu u određivanju cene stana. Dobro organizovan prostor obično ima višu cenu, jer često ne zahteva nikakve dodatne građevinske radove ili prilagođavanje. Takođe, orijentacija stana može dodatno uticati na cenu. Stanovi koji su usmereni prema jugu su posebno traženi zbog većeg dnevnog svetla koje dobijaju.

Lokacija je jedan od najvažnijih faktora

Bez obzira na sve ostale karakteristike, stanovi u samom centru grada uvek će biti znatno skuplji od ostalih opcija na tržištu. Pa ukoliko tražite nešto povoljniju opciju, potražite stanove van centra, kao što je prodaja stanova podbara.

Vrednost nekretnine vremenom raste ako se ona nalazi u neposrednoj blizini važnih objekata i atrakcija. To mogu biti brazovne institucije poput škola ili fakulteta, vrtići, zdravstveni centri, kulturni centri, tržni centri, šetališta, parkovi ili trgovi. Takođe, blizina poslovnih i komercijalnih prostora može znatno uticati na cenu stana.

Takođe, blizina javnog prevoza, autobuskih i železničkih stanica, kao i efikasna i dobro povezana saobraćajna mreža, ako se koristi automobil, mogu značajno uticati na ukupnu vrednost nekretnine.

Uknjiženost nekretnine utiče na cenu

Kada je nekretnina uknjižena, to znači da je njen pravni status potpuno definisan i da su svi pravni aspekti vezani za tu nekretninu rešeni. To uključuje potvrdu da nema bilo kakvih nerešenih dugova ili tereta na nekretnini, što direktno doprinosi njenoj ukupnoj ceni.

Kada je stan uknjižen, to omogućava prodavcu da pruži potencijalnim kupcimai garanciju da je nekretnina potpuno legalna, da nema skrivenih pravnih izazova i da se vlasništvo može preneti na kupca bez ikakvih poteškoća.

Stanje zgrade i stana može značajno uticati na cenu

Iako je uobičajeno da novogradnja ima višu cenu u odnosu na starije objekte, situacija može biti drugačija ako se radi o staroj zgradi koja je dobro projektovana i na dobroj lokaciji. U tom slučaju cena kvadratnog metra može biti iznenađujuće približna.

Postoje i zgrade koje su izgrađene sa najkvalitetnijim materijalima i u skladu sa visokim standardima gradnje svog vremena, pa su i danas u izuzetno dobrom stanju i cene se visoko. Ako je nekretnina nedavno renovirana, naročito ako su obavljeni zahtevni radovi, kao što je zamena elektro instalacija ili stolarije, cena će biti znatno viša.

Prilikom razmatranja kupovine stana, važno je proveriti godinu izgradnje čitave zgrade, kao i opšte stanje zgrade, prilaza i liftova. Uobičajeno je da se stanovi do petog sprata smatraju traženijim u odnosu na one na višim spratovima.

Takođe, stanovi u zgradama niske spratnosti su često popularniji, dok se oni bez lifta obično prodaju po nižim cenama. Pritom, stanovi u suterenu, prizemlju, visokom prizemlju i potkrovlju obično imaju niže cene u poređenju sa stanovima na višim spratovima.

Stanje na tržištu utiče na cenu

Trenutno stanje na tržištu ima veliki uticaj na formiranje cene, a postoji nekoliko faktora koji utiču na to:

  • Zakoni i pravne regulacije koji se tiču izgradnje i prodaje stanova mogu uticati na formiranje cena. Na primer, visoki porezi na nekretnine mogu povećati cene stanova, dok subvencije za kupovinu stanova mogu smanjiti cene.
  • Ponuda i potražnja – ako postoji velika potražnja za stanovima na određenom području, a ponuda je ograničena, cena stanova će rasti.
  • Izgradnja zgrade – ukoliko su troškovi izgradnje zgrade visoki, cene stanova će biti više kako bi se oni pokrili.

Podeli