Strah od javnog nastupa

Svi smo se kroz život susretali sa različitim vrstama javnog nastupa. Nekad i najosnovnije stvari, od odgovaranja pred čitavim odeljenjem u najmlađim danima, učestvovanje u diskusijama na fakultetu, razni vidovi prezentacija, pa za nekog čak i prepričavanje nekog događaja pred velikim društvom mogu predstavljati problem. Istraživanja su pokazala da je jedan od najvećih ljudskih strahova, upravo strah od javnog nastupa.

javni nastup na konferenciji

Postoje ljudi kojima je to u krvi. Željno isčekuju svojih pet minuta, dolaze na binu, počinju sa svojim govorom ili prezentacijom, i to je trenutak u kojem se najbolje osećaju. Jedna si od mnogobrojnih osoba u publici, slušaš, a u glavi se roje misli: ,, Kako može da bude tako opušten, kao da pred sobom nema bezbroj ljudi? Kako mu sve polazi za rukom? Da li je moguće da ja to ne mogu?˝.

Trema, strah – vrlo česti neprijatelji kada su ovakve situacije u pitanju. Ukoliko malo potražite, možete naći veliki broj saveta kako se osloboditi ovih osobina:  razmišljajte o drugim stvarima pred početak nastupa, dišite  duboko, izbrojte do  10, popijte čašicu rakije da se opustite i slični saveti. Smatram da ovi saveti neće biti od velike pomoći.

Ukoliko ne želite sebi više da postavljate ovakva pitanja, šaljete pogrešnu sliku o sebi, propuštate prilike zbog straha, onda je vreme da svar uzmete u svoje ruke i premostite ovu barijeru.

Kako? Najvažnije jeste da kažete sebi da vi to možete, da niko drugi nije bolji. Otrcana fraza? Možda, ali to zaista jeste tako. Nijedan savet neće pomoći dok se sami ne suočite sa svojim strahom i prebrodite ga.

Dakle, jedini savet jeste – pokušajte! Samo pozitivno razmišljanje i malo više samouverenosti i sve će mnogo bolje izgledati. Jer, ukoliko uspete da ubedite tu mnogobrojnu publiku da ste ozbiljni, da verujete u sebe, i tu tremu, ako ne možete bez nje, sakrijte negde duboko u sebi,  ostavićete mnogo verniju sliku, kako o sebi, tako i onome o čemu pričate.

Dug je put do savršenog nastupa, ako takav uopšte postoji, ali samo vežbom možete da steknete priliku da mu se makar i približite!

Podeli