Stranac lektira prepričano – Alber Kami

Roman Stranac je napisao francuski nobelovac Alber Kami. Glavni motivi u romanu su: ljudska egzistencija, prolaznost i besmisao života, usamljenost i nemoć čoveka da utiče na stvari koje mu se dešavaju u životu. Stranac lektira se obrađuje u četvrtoj godini srednje škole. Ovo je lektira Stranac – ukratko prepričano delo, pa pročitajte analizu lektire Stranac.

 • Pisac: Alber Kami
 • Književni rod: epika
 • Književna vrsta: roman
 • Mesto: Alžir
 • Vreme: nije poznato

Stranac ukratko prepričano

Roman Stranac napisan je u prvom licu. Sastoji se iz dva dela. U prvom delu je opisan Mersoov život. On nema prijatelje i vreme uglavnom provodi sam. Na početku saznaje da mu je majka umrla i to ga ne potresa mnogo. U drugom delu Merso je u zatvoru i čeka presudu.

Prvi deo

Na početku romana Mersou javljaju telegramom da mu je umrla majka. On ne zna tačno kada se i kako to desilo. Poslodavac mu daje dva slobodna dana, ne izjavivši čak ni saučešće. Mersoova majka provela je u domu u jedom selu skoro 3 godine i upravnik istog kaže da je tu bila jako srećna. Mersoje nije posećivao puno jer bi mu to “oduzelo nedelju” i pored toga predstavjlalo određeni napor (autobus, karte, putovanje).

Otišao je da vidi majku u malu mrtvačnicu i kada ga je nastojnik pitao da li želi da mu otvori kovčeg, on je rekao da ne želi, iako se osecao neprijatno i svestan je i sam da to nije trebalo da kaže. Proveo je noć uz nju sa nekoliko njenih prijatelja iz doma. Posle sahrane nije više razmišljao o majci već o svojim kolegama i kako su oni sada na poslu.

Kada se vratio u Alžir sreo je bivšu koleginicu Mariju. Oni su izašli zajedno u bioskop i ona je provela noć kod njega.  Kasnije se Merso sprijateljio sa komšijom Rajmondom. Rajmond mu je pričao kako ima ljubavnicu i da ju je pretukao kada je saznao da ga je varala. Rajmond je primetio da ga prate Arapi, a jedan od njih je brat njegove ljubavnice.

U komšiluku je živeo i Salamano, nekadašnji Mersoov dobar prijatelj. On je bio psa i stalno je vikao na njega. Pas i Salamano su počeli da liče jedan na drugog. Uvek ih je Merso viđao zajedno. Svaki put kada je Salamanu pas pobegao on je bio mnogo tužan i nije se smirio dok ga nije našao.

Merso je često provodio svoje vreme sa Marijom, ali nije imao osećanja prema njoj nego mu je bilo zgodno biti u društvu kako ne bi bio sam. Kada je Rajmond pitao Mersoa da provedu vikend u vikendici sa njegovim prijateljima on je pristao i poveo je i Mariju. Dok su bili tamo Merso, Rajmond i drugovi su otišli da se prošetaju. Sreli su Arape i izbila je tuča. Kasnije su hteli da im se osvete i Merso je tražio Rejmondu da mu da pištolj.  Arapin je izvadio nož i Merso je pucao u njega. Kada je Arapin pao Merso je pucao u njega još 4 puta.

Drugi deo

U drugom delu romana Merso provodi u zatvoru čekajuću presudu. On je potpuno ravnodušan i ne potresa ga uopšte kako će proći suđenje. Marija mu je dolazila nekoliko puta u posetu i plakala, ali njega više ona ne zanima tako da je ona prestala da dolazi. Tužilaštvo kopa po njegovom privatnom životu, saznali su da nema prijatelje ni porodicu, koliko je bio ravnodušan na sahrani svoje majke i kako je samo nekoliko dana posle otišao u bioskop i počeo da se zabavlja sa Marijom.

Svi koji ga poznaju dolaze da svedoče. On nije slušao šta pričaju, sve vreme je ravnodušan i isključen. Vreme u zatvoru provodi čitajući stare članke iz novina koje pronalazi u daskama kreveta. Na kraju Merso biva osuđen na smrt. Odbijao je da priča sa sveštenikom tri puta. Na dan njegove smrti Merso je smiren. Misli da je bolje da umre nego da nastavi takav život u kome je svakome stranac. Njegov život je bio bezličan, bez ikakvih navika, običaja, ciljeva i sreće. Osećao se kao stranac u društvu.

Analiza likova

Glavni likovi u romanu Stranac su:

 • Merso,
 • Rajmond,
 • Marija i
 • Salamano.

Merso

On je glavni lik u romanu. Roman je napisan u prvom licu kao da ga on piše. On je mlad i radi kao činovnik. Ne zanima ga mnogo napred u poslu, nema prijatelje i živi sam. Kada saznaje da mu je majka umrla nije uopšte potrešen. On više razmišlja o tome kako njegove kolege provode dan na poslu i kako mu je teško da pređe toliki put da bi otišao na sahranu.

Ulazi u vezu sa Marijom iz dosade, nema nikakva osećanja prema njoj, ali mu prija njeno društvo. Imao je prijatelja Salamana i sada se sprijateljio sa Rajmondom i provode dosta vremena zajedno.

Merso živi život dan za dan, nema nikakvih ambicija u životu. Kada je ubio čoveka nije osećao krivicu i mirno je isčekivao presudu. Bio je osuđen na smrt i nije se potresao zbog toga. Laknulo mu je što će napustiti takav besmisleni život u kome se oseća otuđeno i kao stranac u društvu.

Rajmond

On je Mersoov komšija. Sprijateljili su se jako brzo. Rajmond je bio plećat, nizak i lepo se oblačio. Živeo je sam. Imao je ljubavnicu koju je prebio kad je saznao da ga je varala. Kasnije je imao problema sa njenim bratom i njegovima drugovima Arapima. Pretukao je ljubavnicinog brata i kasnije učestvovao sa Mersoom u tuči. Svedočio je za Mersoa na sudu i bilo mu je jako krivo što je on upao u nevolju zbog njega.

Marija

Marija i Merso su nekada radili zajedno. Kada se on vratio sa sahrane sreli su se slučajno na plaži i dogovorili da izađu zajedno. Ona se zaljubila u njega i želela je da je on oženi. Bila je jako potresena što je on završio u zatvoru. Dolazila je stalno na suđenje i plakala. Prestala da ga posećuje kada je videla da njega ona ne zanima.

Salamano

Salamano je star i živi u istoj zgradi u kojoj žive Merso i Rajmond. Nekada su on i Merso bili prijatelji. Ima kuče već osam godina i nerazdvojni su. Počeli su da liče jedan na drugog. Pas ima problema sa kožom, dlaka mu je otpala i ima kraste. Salamano takođe ima kraste po licu. Stalno viče na psa i bije ga. Kada mu on pobegne jako je tužan i ne staje dok ga ne pronađe.

Alber Kami – kratka biografija

Alber Kami je živeo od 1913 do 1960. godine. Kao mlad ostaje bez oca koji je poginuo u Prvom svetskom ratu. Dok je studirao Filozofski fakultet u Alžiru morao je da radi kako bi se izdržavao. Kasnije se preselio u Francusku gde je pisao za novine. Bio je francuski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. Godine. Bio je najmlađa osoba koja je dobila ovu nagradu za to vreme. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći.

Najpoznatija Kamijeva dela:

  • Srećna smrt – roman
  • Kuga – roman
  • Stranac – roman
  • Opsadno stanje – drama
  • Nesporazum – drama

Podeli