Studiranje u Milanu – univerziteti, stipendije, saveti

Milano poseduje neke od najtraženijih univerziteta u celom svetu i kao takav može biti pravi izbor za vaše studiranje. Ako vas zanima studiranje u Italiji, pročitajte naš istoimeni tekst na tu temu i iskustvo našeg studenta sa univerziteta Politecnico di Milano. Ako ste odlučili da fakultet upišete baš u Milanu, evo šta sve morate da znate.

Katedrala u Milanu

Fakulteti i univerziteti u Milanu otvoreni su za studente iz Srbije koji se o upisu mogu informisati u Italijanskom kulturnom centru u Beogradu u aprilu i maju mesecu.

Milano je poznat po svojim likovnim i muzičkim školama zasnovanim na industriji ili modnoj industriji. To je ujedno i najtraženiji program koji žele da pohađaju internacionalni studenti u MIlanu.

U druge oblasti koje su popularne na univerzitetima u Milanu spadaju ekonomija, pravne discipline, odnosi s javnošću, komunikacije, turizam, novinarstvo i drugo.

Postoji puno opcija za izbor studija, a univerziteti dodeljuju diplome na svim nivoima obrazovanja (Bachelors, Masters or PhDs).

Takođe, u Milanu možete pronaći kratke kurseve za brojne specijalizacije (naročito dizajn, modu i marketing) ili letnje škole koje organizuju univerziteti u kojima imate mogućnost da unapredite svoje jezičke veštine, kao i da poboljšate svoje znanje o izabranoj temi.

Neki univerziteti u Milanu takođe pružaju ograničenu količinu udaljenih (e-studija) postdiplomskih studija kao i kratkih kurseva koji se odvijaju onlajn.

Većina univerziteta nudi završene programe na italijanskom jeziku, ali je poslednjih godina uvedeno više nastavnih programa na engleskom jeziku.

 

Svi univerziteti u Milanu

 1. Accademia di Belle Arte di Brera
 2. Conservatorio di Musica G. Verdi
 3. Domus Accademy
 4. Fondazione Milano – Scuole civiche
 5. Humanitas University
 6. IED Istituto Europeo di Design
 7. Libera Università di Lingue e Comunicazione IULM
 8. Nuova Accademia delle Belle Arti NABA
 9. Politecnico di Milano
 10. Università Cattolica del Sacro Cuore
 11. Università commerciale Luigi Bocconi
 12. Università degli Studi di Milano
 13. Università degli Studi di Milano-Bicocca
 14. Università Vita-Salute San Raffaele

Najpopularniji univerziteti u Milanu za strane studente

 1. Politecnico di Milano
 2. Università degli Studi di Milano
 3. Università Cattolica del Sacro Cuore
 4. Università commerciale Luigi Bocconi
 5. Università degli Studi di Milano-Bicocca
 6. IED Istituto Europeo di Design

Smeštaj za studente u Milanu

Milano je najveći grad u Italiji za univerzitetsko obrazovanje i drugi najveći grad po broj studenata. Podeljen je u devet zona, pri čemu je centar grada prva zona, dok ga druge zone okružuju numerisane u smeru kazaljke na satu.

Milano nudi kratkoročan i dugoročan smeštaj za studente, u smislu studentskih domova, stanova, apartmana ili soba.

Smeštaj van studentskog doma

Zajednički apartmani ili zasebni stanovi mogu biti različitih tipova i smeštaj se može deliti sa drugim italijanskim ili stranim studentima ili sa vlasnikom ili gazdom. Apartmani su uglavnom potpuno namešteni i kuhinje su opremljene svim potrebnim predmetima kao što su ploče, tanjiri, čaše i tako dalje. Ova vrsta smeštaja nudi puno slobode i stoga zahteva određeni stepen zrelosti i nezavisnosti.

slika

Ako tražite smeštaj van studentskog doma, to je u Milanu izuzetno olašano, zahvaljujući AgenziaUni projektu.


AgenziaUni je projekat koji osmislilo Milansko odeljenje za obrazovanje zajedno sa univerzitetima u Milanu, sa ciljem da pomogne u ponudi i potražnji za smeštajem studenata.

Ova usluga okuplja vlasnike stanova i pomaže studentima koji traže individualni ili grupni smeštaj, omogućava brže i bolje pronalaženje smeštaja, kao i lakši pregled smeštaja koji su na raspolaganju.

Sve ove usluge su besplatne!

Kontakt podaci:

AgenziaUni via Dogana n.2 Milano

Email:  ED.AgenziaUni@comune.milano.it

Telefon:  02 884 64578 – 02 884 48540

Za studente koji žele da imaju sopstveni smeštaj, kuće za iznajmljivanje se pojavljuju i u lokalnim novinama. Dodatne informacije o smeštaju mogu se naći i kod agencija za nekretnine. Minimalni period najma za većinu smeštaja u Italiji je godinu dana, ali smeštaj u opremljenim sobama obično je dostupan za kraće periode.

Smeštaj u porodicama domaćina

Život sa italijanskom porodicom daje studentima, koji su upisali program na italijanskom jeziku, priliku ne samo da praktikuju svoj italijanski jezik već i da aktivno učestvuju u porodičnom životu. Porodice, pažljivo odabrane od strane stručnog osoblja, mogu biti parovi bez dece, tradicionalne porodice, italijanske dame sa odraslom decom koja ih posećuju i drugi.

Dostupne su i jednokrevetne i dvokrevetne sobe. Doručak je uvek uključen, a u porodičnom smeštaju je moguće probati tipična italijanska jela ako odlučite da rezervišete polupansiona opciju (doručak i večera).

Naravno, navike u ishrani porodica mogu biti malo drugačije od vaših, pa imajte na umu da morate unapred da komunicirate, ako imate hranu ili piće na koje ste alergični ili koje stvarno ne volite.

Smeštaj u studentskom domu u Milanu

Svaki univerzitet u Milanu svojim učenicima pruža priliku da budu smešteni u okviru univerzitetskog studentskog doma ili stambenog bloka.

Takođe, ako na tim mestima više nema mesta, svaki univerzitet ima posebne pogodnosti u određenim hostelima ili pomoćnim studentskim domovima.

Studentski domovi u Milanu:

Druge vrste smeštaja u okviru univerziteta u Milanu

Cene života u Milanu

Troškovi smeštaja za studente u Milanu

 • Porodice domaćina – Što se cena ove opcije tiče, one zavise od dogovora sa domaćinima, ali okvirne cifre su 260-430 EUR.
 • Zajednički ili privatni stanovi – najam za jednosobni stan mogao bi da ide između 500-600 EUR mesečno izvan centra grada ili do 900 EUR mesečno u centru grada po osobi.
 • Hosteli smešteni u centru grada imaju cene između 20-30 EUR za noć.
 • Studentski domovi – obično oko 300 EUR mesečno.
slika

Sve ove cene odnose se na smeštaj bez komunalija i Interneta.

Troškovi života za studente u Milanu

Studiranje u Milanu može biti veoma naporno za vaše finansije, jer je Milano prilično skupo mesto za stanovanje.

Ipak, ako imate stipendiju za studiranje u Milanu, posebno ako ona pokriva čitavu vašu školarinu, onda je vaš život u ovom gradu dosta olakšan.

Pored smeštaja, studenti treba da razmotre i druge troškove kao što su računi za telefon, internet, društvene aktivnosti, knjige i drugi materijali za učenje.

Prosečan student obično troši oko 900-1000 EUR mesečno za sve troškove (smeštaj, hranu, prevoz).

Osnovne komunalne usluge za jednosobni stan bi mogle biti oko 100 evra mesečno, a mesečna karta javnog prevoza je oko 34 evra.

Kupovina hrane iz supermarketa je pristupačna, jer možete potrošiti oko 30-40 EUR sedmično, dok je večera u jeftinom restoranu oko 15 EUR.

Postoje, takođe i restorani gde platite određenu sumu novca (oko 18-30 EUR) i možete da jedete koliko želite svu hranu sa švedskog stola, dok piće plaćate dodatno.

Cene hrane u Milanu

 • Osnovni meni za ručak (uključujući piće) 12 €
 • Osnovna večera za jednu osobu u pabu 18 €
 • Obrok u restoranu brze hrane (Big Mac Meal ili slično) – 8 €
 • 500 g pilećeg mesa bez kosti – 4.36 €
 • 1 litar mleka – 1,32 €
 • 12 jaja – 3,62 €
 • 1 kg paradajza 2,66 €
 • 500 gr sira 7 €
 • 1 kg jabuka 2,22 €
 • 1 kg krompira 1,56 €
 • 0,5 l domaćeg piva u supermarketu 1,36 €
 • 1 bočica crvenog stona vina  7 €
 • 2 litra Coca-Cola 2.04 €
 • Hleb za 2 osobe za 1 dan  1.45 

Ostale cene u Milanu

 • 1 karta za bioskop 9 €
 • 1 karta za pozorište 40 €
 • 1 koktel piće u centru grada 10 €
 • Kapućino u centralnom delu grada 1,57 €
 • 1 pivo u pabu (500ml)  5,32 €
 • iPad Vi-Fi 128GB 468 €
 • 1 minut pripejd mobilne tarife (nema popusta ili paketa) 0,19 €
 • 1 mesec članstva u teretani u poslovnom okrugu 77 €
 • 1 pakla cigareta Marlboro  5.22€
 • Lekovi za prehladu 8 €
 • 1 kutija antibiotika (12 doza) 11 €
 • Kratka poseta privatnom lekaru (15 minuta) 91 €
 • 1 kutija od 32 tampona 5,87 €
 • Dezodorans 3.14 €
 • Šampon za kosu 2-u-1 (400 ml)  2,80 €
 • 4 rolne toalet papira 2.32 €
 • Pasta za zube 1.83 €
 • Nedeljni troškovi za telefonske račune mogu biti oko 30-40 €
 • Zabava i društvene aktivnosti (bilijar, pikado, kuglanje…) mogu koštati oko 30-40 € nedeljno.
 • Knjige i ostali materijali za učenje oko 40 – 50 € mesečno.

Studentske organizacije u Milanu

Studentske organizacije u Milanu voljne su da pomognu svim novim studentima da se snađu u ovom gradu.

Međunarodna nedelja druženja kreirana je da kroz nedeljne događaje pomogne studentima pri međusobnom upoznavanju i istraživanju grada.

Studentske organizacije organizuju kosmopolitske događaje sa hranom i pićem iz različitih zemalja, karakterističnom muzikom, filmovima, emisijama i izložbama.

Postoje takođe i tematske večeri, izleti, sportska takmičenja i specijalne večeri koje se održavaju u evropskim gradovima kako bi se proslavila Nova godina ili drugi praznici.

Studentske organizacije takođe pomažu i učenicima koji pohađaju neku od letnjih škola u Milanu.

Najpopularnije studentske organizacije u Milanu su:

Ako želite da postanete član neke studentske organizacije, najbolji način je da se o tome raspitate na sajtu konkretnog univerziteta ili na njihovoj Facebook stranici.

 

Letnje škole u Milanu

Milano Summer School je projekat organizovan od strane grada Milana i nudi mogućnost da svoje leto provedete na edukativan način u jednom od najlepših gradova Evrope.

Milansko gradsko veće sponzoriše širok spektar stručnih kurseva i drugih obrazovnih mogućnosti u saradnji sa univerzitetima i drugim vodećim akademskim institucijama. Međunarodna zajednica nudi sjajne mogućnosti za proučavanje i uživanje u slobodnom vremenu uz niz stimulativnih inicijativa za letnju rekreaciju.

Oblast koje su zastupljene su: umetnost i kultura, ekonomija i menadžment, dizajn, jezici, moda, društvene nauke, medicina i nauka.

Lista škola i univerziteta koji nude letnje programe:

slika

Letnja škola u Milanu traje od juna do septembra, a proces prijave počinje u martu.


Prijavu možete izvršiti na sajtu konkretne ustanove.

Smeštaj u toku letnje škole možete pronaći u sledećim objektima, po sniženim cenama:

Socijalni program nudi studentima koji učestvuju u Milano letnjoj školi kompletan kalendar edukativnih i rekreativnih aktivnosti, plus popuste za ulazak u muzeje i izložbe i druge posebne događaje kako bi maksimalno iskoristili svoje iskustvo u Milanu.

Sve ovo možete rezervisati onlajn na ovom linku.

Za dodatne informacije uvek možete poslati mejl na adresu: ED.Summerschool@comune.milano.it

Indetifikaciona kartica za studente u Milanu

Ova kartica obezbediće vam razne popuste, posebno ako ste ljubitelj kulture i umetnosti.

Da biste dobili ID karticu, odnsovno M-ID karticu, kako se ona naziva u Milanu, morate biti upisani na jedan od univerziteta koji su promoteri ove akcije:

 1. Accademia di Brera
 2. Domus Accademy
 3. Fondazione Milano – Scuole Civiche di Milano
 4. Humanitas University
 5. Ied – Istituto europeo di Design
 6. Libera Università di Lingue e Comunicazione – IULM
 7. Naba – Nuova Accademia delle Belle Arti
 8. Politecnico di Milano
 9. Università Cattolica del Sacro Cuore
 10. Università commerciale Luigi Bocconi
 11. Università degli Studi di Milano
 12. Università degli Studi di Milano-Bicocca
 13. Università Vita-Salute San Raffaele

Ako ste upisani na neki od ovih univerziteta, dobićete uputstva od studentske službe i morate ispuniti ova četiri koraka kako biste dobili svoju ID karticu:

 1. Unesite šifru M-ID kartice koju ste dobili od vašeg univerziteta na ovom linku.
 2. Unesite svoju e-adresu, istu kao na vašoj univerzitetskoj aplikaciji
 3. Popunite sva potrebna polja
 4. Štampajte i čuvejte svoju M-ID karticuMilano katedrala

Boravišna dozvola za studente u Milanu

Studenti koji nisu državljani EU i koji planiraju ostanak u Italiju duže od tri meseca moraju se prijaviti za boravišnu dozvolu.

Boravišna dozvola je kartica slična kreditnoj kartici. Ona daje pravo studentu da privremeno živi u Italiji, a poseduje mikročip i mašinski čitljiv magnetni deo koji sadrži lične podatke o kartici, fotografije i otiske prstiju u digitalnom formatu.

Dozvola boravka za studijske svrhe izdaje policijski štab (Questura) ili bilo koja policijska stanica locirana u delu grada u kom student živi. Važnost ove kartice jednaka je vizi i traje najviše godinu dana, tako da ćete morati da je obnavljate svake godine.

Za prvu obnovu student mora imati potvrdu da je položio najmanje jedan ispit tokom prve godine studija; za sledeću obnovu  mora da ima potvrdu da je položio najmanje dva ispita. Zahtev za obnovu mora se podneti najkasnije 60 dana pre isteka dozvole, na istom mestu gde ste dozvolu izvadili.

Prijava za izdavanje boravišne dozvole za svrhu studiranja moraju se podneti u roku od 8 radnih dana od  dolaska u Italiju i radi se putem određenog prijavnog paketa pod nazivom „KIT“

KIT je dostupan u bilo kojoj italijanskoj pošti (neki univerziteti imaju komplet za svoje strane studente). Sastoji se od koverte sa žutom trakom koja sadrži dva formulara i listu instrukcija.

Dokumenta koja su vam potreba za KIT:

 1. Popuniti obrazac 1 (MODULO 1), koji dobijate uz kovertu i koji se popunjava samo na prve tri stranice, velikim slovima i crnom olovkom
 2. Fotokopija pasoša – samo stranice koje sadrže Vaše lične podatke + viza
 3. Fotokopija prijemnog pisma, koju je potvrdila italijanska ambasada
 4. Fotokopija vašeg zdravstvenog osiguranja, koja važi tokom celog perioda boravišne dozvole
 5. Fotokopija autentifikacionog upisa sa vašeg univerziteta koji potvrđuje upis

Kada imate sve potrebne dokumente, idite u bilo koju poštu u blizini vašeg prebivališta koja prikazuje znak „Sportello Amico“

Tamo će vam biti zatraženo da pokažete svoj pasoš (ili ekvivalentni dokument) i da platite ukupno 153.50 €, koji čine:

 • 16.00 € („marca da bollo“)
 • 27,50 € naknade za izdavanje elektronske boravišne dozvole;
 • 80,00 € naknada za boravišnu dozvolu za studiranje (dodajete ovaj iznos na 27,50 € kada popunite uplatnicu)
 • Oko 30,00 € za poštu

Službenik će vam dati potvrdu o prijemu i pismu za sastanak sa naznakom datuma i vremena koje trebate otići u imigraniconu kancelariju kako biste dovršili postupak (prikazivanjem originalnih dokumenata i (ako je ovo vaš prvi put u Italiji) uzimanje otisaka prstiju.

Prilikom odlaska u imigracionu kancelariju, obavezno ponesite:

 1. vaš pasoš
 2. imigraciono pismo za imenovanje (koje ste dobili od pošte)
 3. originale svih kopija dokumenata
 4. četiri fotografije veličine pasoša (svetla pozadina)

Službenik za imigraciju će vam dati pismo koje vas poziva da se vratite u imigracionu kancelariju kako biste dobili vašu elektronsku dozvolu boravka.

Potrebno je oko mesec i po ukupno da dobijete boravišnu dozvolu, nakon što ste predali svoju prijavu u pošti.

Fiskalni (poreski) kod za strane studente u Milanu

Studiranje u Milanu, nemoguće je bez fiskalnog ili poreskog koda.

„Codice fiscale“ je 16-znakovni alfanumerički kod koji Agencija za prihode izdaje besplatno za identifikaciju državljana Italije i stranih stanovnika.

Morate imati svoj fiskalni kod zbog:

 • Upisa na bilo koji italijanski univerzitet
 • Otvaranja bankovnog računa
 • Potpisivanja bilo kog ugovora (telefon, iznajmljivanje auta, Internet…)
 • Upisivanja u Nacionalnu zdravstvenu službu (SSN)

Međunarodni studenti više ne moraju da se prijave za ovaj postupak u lokalnoj poreskoj upravi, već njihov univerzitet u Milanu radi sopstveni postupak za prijavu stranih studenata za ovaj dokument.

Za sve informacije obratite se vašem univerzitetu.

Cena školarina i stipendije za studiranje u Milanu

Školarine u Milanu

Italija ima sistem školarina gde cena varira od primanja porodice. Ukoliko želite da se prijavite za umanjenje školarine, morate na vreme poslati koliko su vam primanja porodice, koje nekretnine posedujete, izjave itd…

slika

Svaki univerzitet ima svoje formulare za ovaj postupak.


Generalno, skoro svi ljudi sa naših prostora dobiju neko umanjenje školarine. To je jedan od razloga zašto je Italija postala vrlo atraktivna lokacija za studije među Balkancima.

Određivanje školarine u Italiji se vrši modelom ISEE. Na osnovu ovog modela školarina na državnom univerzitetu može iznositi između 1.000 i 3.000 evra. Na privatnim univerzitetima, školarine su znatno veće i mogu iznositi od 6.000 do 20.000 evra godišnje.

Stipendije za studiranje u Milanu

Što se stipendija tiče, one variraju iz godine u godinu, postoje stipendije koje pokrivaju čitav iznos godišnje školarine ili one koje pokrivaju samo deo. Ako imate stipendiju koja pokriva čitavu školarinu, onda je ono što vam nakon plaćanja školarine ostane, potpuno dovoljno za normalan studentski život.

Vremenski rokovi za prijavu za stipendiju se razlikuju u zavisnosti od konkretne stipendije za koju konkurišete.

Detaljno o svim stipendijama možete čitati u našem tekstu Studiranje u Italiji – univerziteti i fakulteti.

Gradski prevoz u Milanu

S obzirom na to da su u Milanu uvek velike gužve, najbolje je da idete pešaka u koliko vam je neka lokacija relativno blizu. Ako nije, onda je javni prevoz najlakši i najprikladniji način putovanja u Milanu.

Mesečna karta autobusom / tramvajem / metroom za studente iznosi oko 35 evra.

Mreža vozova u Italiji je brza i dobro održavana, tako da je poseta drugim gradovima u Italiji definitivno sjajna opcija. Cene se kreću oko 20 evra za jedno putovanje, ali ako rezervišete ranije karte, možete dobiti popust do 70%.

U Milanu i drugim italijanskim gradovima možete iznajmiti bicikl, koji će vas dnevno koštati 2,50 evra ili nedeljno 6 evra.

Najskuplji način putovanja po gradu, svakako je taksi, koji je gotovo nemoguće pronaći, posebno ako je loše vreme, zato je dobro da pozovete taksi, umesto da ga čekate na ulici. Broj za poziv je:  02 8585/ 02 4040

Kartu grada možete pronaći ovde. A ovde možete videti metro kartu grada.

Milano centar grada

Zdravstveno osiguranje za strane studente u Milanu

Zdravstvena zaštita je dostupna svim građanima i stanovnicima kroz mešoviti javni ili privatni sistem.

Strani studenti imaju različite mogućnosti za zdravstveno osiguranje:

 1. Uzimanje privatnog zdravstvenog osiguranja 
 2. Uzimanje ugovora sa italijanskom kompanijom za osiguranje
 3. Upisivanje u Nacionalnu zdravstvenu službu Italije (SSN)

Studenti koji nisu iz EU moraju imati zdravstveno osiguranje (potvrdu o dobijanju zdravstvenog osiguranja) kako bi se prijavili za boravišnu dozvolu. Dozvola boravka neće važiti duže od perioda koji pokriva zdravstveno osiguranje.

Nacionalna zdravstvena služba (SSN – Servizio Sanitario Nazionale) pruža besplatne zdravstvene usluge italijanskim građanima i stranim državljanima u javnim medicinskim centrima ili u sertifikovanim privatnim mestima.

Upis u Nacionalnu zdravstvenu službu Italije (SSN) za dobijanje Nacionalne zdravstvene karte

Nacionalna zdravstvena knjižica važi jednu godinu (od 1. januara do 31. decembra).

Za upis u SSN i izdavanje SSN kartice, državljani koji ne pripadaju EU moraju otići u bilo koju poštu i popuniti formular i platiti 149,77 €.

Podaci u formularu:

 • c / c nomer: 379222
 • Za: Amministrazione P.T. Regione Lombardia
 • Razlog (causale): iscrizione volontaria S.S.N. (dobrovoljni SSN upis)

Nakon plaćanja, uzmite sledeće dokumente u ASL kancelariju (Lokalna zdravstvena služba) da biste dobili ličnu SSN karticu:

 1. sertifikat o upisu na univerzitet
 2. dozvola za saglasnost ili njegov prijem – ako podnesete potvrdu o prijavi, dobićete privremenu zdravstvenu karticu koja važi šest meseci. Celokupna godišnja kartica može se izdati nakon što dobijete dozvolu boravka.
 3. „codice fiscale“ (poreski, fiskalni kod)
 4. fotokopija pasoša
 5. Primerak uplatnice SSN prijave za upis

Bolnice u Milanu

 • A. o. San Paolo  –Via Antonio di Rudinì 8 – 20142 Milano (Mi) Tel: 0281841

Univerzitetske bolnice u Milanu

Stomatolog u Milanu

Adrese stomatologa uvek možete pronaći u žutim stranama pod nazivom  “Dentisti”, evo nekoliko lokacija stomatologa koje smo mi pronašli:

 • Studio Medico San Gottardo – Corso San Gottardo, 42 – 02 8323344
 • Pino Marco la Corte – Via Antonio Lecchi, 9 – 02 8322272

Apoteke

Apoteke obično imaju veliki izbor lekova i farmaceuti su visoko kvalifikovani, a takođe pružaju medicinsko savetovanje. Ukoliko vam je potreban lek koji je van radnog vremena, prozor prodavnice prikazuje spisak apoteka sa hitnim slučajem u tom okruženju.

Broj besplatnih informacija: 800-801185.

Apoteka koja uvek radi 24h:

Apoteke koje rade sa produženim radnim vremenom:

 • Corso San Gottardo 1, 0289403433
 • Corso Magenta 96, 0248006772
 • Piazza Duomo 21, 02878668

Popusti za studente u Milanu

Muzeji u Milanu

U Milanu postoji tradicija koja se naziva “Nedelja u muzeju”. To podrazumeva da svake prve nedelje u mesecu svako ko želi može da obiđe muzeje Milana potpuno besplatno.

Studentski popusti u muzejima uz M-ID karticu:

Pozorišta u Milanu koja daju popuste studentima na osnovu M-ID kartice

Bioskopi u Milanu

Bioskopi nude popuste za sve ljude mlađe od 26 godina, bez obzira da li su studenti ili ne, potrebno je samo pokazati neki indentifikacioni dokument. Ovi popusti najčešće se dešavaju sredom.

Takođe, postoje i određeni mesečni ili praznični popusti u nekim bioskopima, o kojima se možete informisati na sajtu konkretnog bioksopa u koji želite da odete.

10 najboljih mesta za učenje u Milanu

Iako bismo vam inače uvek pre preporučili tradicionalne čitaonice i biblioteke za učenje, Milano je grad koji svojim studentima nudi mnogo više od toga. Zato vam preporučujemo ovih deset mesta, koja možda nisu klasične čitaonice, ali su veoma prijatni ambijenti za učenje u ovom gradu.

OPEN – Viale Monte Nero 6 – Ovo nije tradicionalna biblioteka ili knjižara u pravom smislu te reči. Zapravo, to je novi koncept biblioteke u kome možete kupiti knjige, učiti ili raditi. Troškovi ulaznice su 5 evra dnevno ili možete dobiti godišnje članstvo za samo 30 evra.

Glavna prednost ovog mesta je odličan dizajn i činjenica da rade i nedeljom, dok je glavna mana gužva u toku ispitnih rokova.

PAVÈ – Via Felice Casati 27 – Pave je pekara kojom upravljaju tri mlada preduzetnika koji su radili zajedno kako bi poboljšali i ponovo otkrili tradicionalnu „merendu“ – italijansku popodnevnu užinu. Ima dobar izbor kolača, kafe i kapućina predstavljenih na staromodan način.

Posebno su odlični kapućino i brioches. Glavna prednost je hrana i lokacija, a glavna mana buka u toku dana.

Katolička univerzitetska biblioteka – Largo Gemelli 1 – Nalazi se u centru grada, unutar Katoličkog univerziteta. Ovo mesto je svetska baština UNESCO-a, zato je idealno da odmorite od predavanja ili da učite u prelepom ambijentu potpuno besplatno. Univerzitet je pun malih biblioteka koje su podeljene po spratovima. Ako ste zainteresovani, besplatne učionice su dostupne studentima i tokom noći, do 12 sati.

Zapamtite da ako želite da odete u centralnu biblioteku, trebaće vam studentski broj, kako vas ne bi izbacili.

Prednost ovog mesta je tišina, savršena za spremanje ispita, a mana preterana disciplina, što znači da će vas izbaciti čak i ako pokušate da ćaskate sa kolegama.

ARNOLD & COFFEE – Via Festa del Perdono 1 , Via Nirone 19 , Via Orefici 26 – Ovo je poznati lanac kafića koji ima tri kafića u centru grada. Savršeno je za upoznavanje prijatelja, učenje ili samo ispijanje kafe dok surfujete internetom.

Prednost ovog prostora jeste udoban eneterijer, prelepe stolice i dobra kafa, dok je mana preglasna muzika u nekim delovima dana.

Sempionska  biblioteka – Sempione Park – Ova mala biblioteka postavljena je na jedinstveno mesto, park Sempione – Centralni park Milana. Ovo je mesto gde možete da napravite pauzu i prošetate kroz park da udahnete najsvežiji vazduh Milana.

Prednost je učenje u prirodi, a mana je to što nekim danima rade samo posle podne.

SANTERIA – Via Privata Ettore Paladini 8 – Ovo mesto je prilično jedinstveno. Ima 4 sprata, gde možete naći galeriju umetnosti, kafić i radni prostor. Ima brojne konferencije i umetničke izložbe, kao i koncerte. Tokom ručka i večere, kafić postaje restoran koji nudi jela po povoljnim cenama (takođe je i vegetarijanska i veganska).

Prednost ovog mesta je definitivno muzika i ljudi koje možete upoznati, posebno ako ste zainteresovani za kulturu i umetnost. Glavna mana je udaljenost od centra grada.

Kalifornijska pekara – Ovo je američki pekarski lanac koji ima 9 prodavnica širom grada. Ovde možete jesti na američki način: ukusni bageli, palačinke i hamburgeri su samo neki od primera širokog izbora jela. Morate da probate vrhunske kolače sa sladoledom sa strane! Ovo mesto je savršeno za učenje tokom hladnih Milanskih zima dok pijete toplu čokoladu.

Prednost ovih pekara je vrlo dobra hrana i lepa lokacija, kao i veliki broj utičnica za punjače telefona i laptopova. Jedina mana koju studenti pronalaze jeste cena nekih jela, koja je prilično visoka.

Sormani biblioteka – Corso di Porta Vittoria 6 – Prelepa, antička opštinska biblioteka koja se nalazi u istorijskom objektu Sormani Andreani Motta. Pored toga što je lepo, ima i dovoljno mesta za učenje, što čini ovo savršenim izborom za ljubitelje staromodne biblioteke.

Glavna prednost je što nema gužve, jer ima oko 140 mesta, a glavna mana što se zatvara prilično rano (19h).

Biblioteka državnog univerziteta Milana – Via Festa del Perdono 7 – Ova biblioteka, ili bolje rečeno glavna soba Pravne biblioteke, nalazi se u blizini Duoma. Ima fleksibilno radno vreme – zatvara se u 10 ili 11 sati uveče, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Jedini problem je u tome što nema mnogo mesta, tako da bolje požurite i sedite pre nego što stotine studenata dođu i zauzmu vam prostor.

COFFICE – Viale Emilio Caldara 1 – Ovo je radni prostor gde morate platiti satove koje provodite tamo. Dobra stvar je što imate besplatnu kafu, čaj, kolače, keks i druge grickalice. Cena kreće od 4€  po satu, sa dodatnim 0.50€ sat nakon prvog, do 14€  na dan ili  65€ sedmično. Takođe organizuju zanimljive konferencije i kulturne događaje.

Glavna prednost ovog mesta je lep sadržaj, besplatan i brz Vi-Fi, i besplatna hrana! Međutim, glavna mana je svakako cena.

Univerzitetske biblioteke u Mlanu:

Mesta u Milanu sa besplatnim Internetom

 • Enjoy Internet, Alzaia Naviglio Pavese 2 – Ponedeljak – subota: 9:00 – 01:00; Nedelja: 20:00pm – 01:00
 • Grazia Internet Cafe, Piazzale Duca d’Aosta 14 – Ponedeljak – nedelja 09:00 – 12:00
 • Fnac Cafè, via Torino – Ponedeljak – subota 09:30 – 20:00; Nedelja 10:00 – 20:00
 • Free wi-fi network in Milan: http://info.openwifimilano.it/en/index.aspx

Važni telefoni u Milanu

Hitna pomoć: 0234567

Policija: 112 ili 113

Saobraćajna policija: 0277271

Broj telefona za hitne slučajeve u školi ( rade i nedeljom): 3462179025 (iz inostranstva: + 39-3462179025)

Dakle, ako odlučite da studirate u Milanu, za početak izaberite univerzitet i fakultet, nakon toga obratite se Italijanskom kulturnom centru u Beogradu, koji će vam pomoći da pošaljete prijavu i sva neophodna dokumenta. Smeštaj pronađite na osnovu svojih afiniteta i mogućnosti, Milano vam nudi zaista jednostavne načine za to.

Obavezno konkurišite za stipendiju, vodeći računa da to uradite u toku predviđenog roka. Kada dođete u Milano, obavezno se prijavite za boravišnu dozvolu i za fiskalnu karticu.

Ako želite, možete se učlaniti i u neku od studentskih organizacija i tako sebi otvoriti vrata ka zabavi i novim prijateljima.

Nakon što obavite sve ove formalnosti, ostaje vam samo da učite i uživate u Milanu.

Ukoliko smatrate da možemo poboljšati opis toga kako izgleda studiranje u Milanu, ili smo napravili neku grešku, slobodno nam pišite.

Podeli