Sword and Honor – domaća online igra

Sword and Honor je još jedna u nizu igara sa kojima se susrećemo slučajno, stigavši do nje lutajući internetom u potrazi za nekom razonodom. Ono što je razlikuje pre svega, je njeno poreklo, Srbija! Retka domaća igra, na prvi pogled ne mnogo privlačna, ali već posle par ’klikova’ otkriva neki svoj jedinstveni šarm.

igranje igrica

 

Radnja igre je smeštena u srednji vek; doba vitezova, princeza, mitoloških bića, kraljeva i kraljica, druida i zamkova. Sve je ovo, manje više, već viđeno, ali opet nije identično drugim igrama koje smo probali ili o kojima smo dosad slušali.

Kako prednosti, tako i mana, ova igra poseduje sve. Počinje klasičnim tutorijalom za obljašnjavanje osnovnih akcija i zahteva. Malo je konfuzno, jer igra deluje kao da je originalno bila na engleskom, pa onda navrat nanos prevođena na srpski. Imena nekih bića koja se pojavljuju su neobična, ali je očigledno da su samo loše prevedena. Takođe se sreće i previše engleskog jezika na mestima gde ne bi trebalo da se nalazi, npr. kada uđete na ’Pijacu’, možete birati između regularnog, legalnog trgovca, trgovca na crno i radnje, ali mesto ovih natpisa, nalaze se natpisi ’Market’, ’Black Market’ i ’Shop’.

Cilj cele igre je da vi, kao igrač koji vodi svoga lika, napredujete kroz iskustvene nivoe i tako otključate nove opije za igranje. Može se izabrati jedna od tri ’rase’: vitez, vila ili razbojnik. Kako je sam taj period bajki i priča uvek nalagao, borbe mačeva su bile nezaobilazne, pa je takav slučaj i ovde.

Da bi ste skupili iskustvene poene i tako od štitonoše dosegli rank viteza, morate raditi misije, boriti se sa čudovištima, na turnirima i u duelima sa drugim vitezovima ili razbojnicima.Prisutna je i kupovina oružija, oklopa, štita, konja, ali i lekovitih travki koje vam vraćaju snagu i time omogućavaju povratak u bitku.

Velika mana igre je što se svi ovi aspekti igre svode na isti princip, a to je: treba da timarite konja vašem vitezu, moraćete da se borite sa nekim manjim čudovištem koje vam ne da da sredite konja vašeg viteza.

Treba pobediti na turniru? Pre nego što dosegnete do vašeg protivnika, morate pobediti četiri slabija čudovišta da bi ste dokazali da zaslužujete mesto na turniru. Treba odneti pismo u zamak kao misiju? Moraćete da pobedite drumskog razbojnika da bi ste stigli na svoj cilj. I tako u nedogled…

Takođe svakim udarcem/napadom u bitci gubite po deo svoje snage koje morate potom da nadoknadite ako želite da nastavite sa borbom. Bilo bi to sasvim uredu da vi možete za vreme same bitke da to obavite, ali, nažalost, to ovde nije slučaj. Bićete primorani da odete na drugu stranu igre, u svoje skladište, da odatle iskoristite biljku da povratite snagu, a onda da se vraćate nazad i da tražite bitku iz koje ste izašli, samo da bi mogli da je dovršite.

Sve u svemu, zarazna i zabavna igrica.

Podeli