Velika matura – sve što treba da znate

Velika matura je poseban događaj u životima tek svršenih srednjoškolaca, a biti maturant se odjednom čini kao izuzetno bitna uloga koju igraš sve do svoje maturske večeri. Zbog toga je maturska proslava odličan povod za nabavku najlepših haljina i elegantnih odela, koja će se i godinama kasnije prepričavati, kada odnekud izvučeš gotovo zaboravljene fotografije sa velike maturske večeri.

Velika matura je ujedno i događaj koji izaziva nedoumice u pogledu raznih stavki koje se tiču ove svečanosti, pa ukoliko nisi siguran/a koliko pažnje treba da posvetiš pripremi, šta se od tebe očekuje, šta ti možeš da očekuješ i kako bi trebalo da se odnosiš prema čitavom konceptu mature, nastavi da čitaš naredne pasuse u kojima se bavimo ovim pitanjima.

Devojke u svečanim haljinama

Matura – bitna svečanost ili obično veče sa ekipom iz srednje?

Velika matura u Srbiji, kao i u većini država sveta, predstavlja svečanost koja zahteva nešto drugačiji pristup u pogledu same organizacije, pripreme i atmosfere koja vlada tokom proslave. S obzirom na to da ovaj događaj predstavlja završetak važnog perioda u životu, tako bi mu trebalo i pristupiti, pa ukoliko si mišljenja da je matura obično veče koje ćeš provesti sa društvom iz škole, razmisli i o tome da je ovo verovatno poslednja prilika kada će se skupiti cela generacija sa kojom si proveo/la protekle četiri godine. Upravo zbog toga, ovakvo veče zaista zaslužuje da bude posebno.

Koliko je maturska odevna kombinacija bitna?

Prva asocijacija na maturu su svečane haljine i odela, kojima maturanti tradicionalno posvećuju najviše pažnje. Ukoliko se pitaš koliko je odevna kombinacija zaista bitna i da li bi možda trebalo posvetiti joj više pažnje, ili si pak preterao/la sa istraživanjem potencijalnih varijanti, trebalo bi da uzmeš u obzir nekoliko kriterijuma. Tvoja haljina/odelo treba da budu u duhu povoda, ali da istovremeno zadovolje i tvoj lični stil kao i budžet kojim raspolažeš.

Gledajući stvari iz ove perspektive, uklopiti idealnu haljinu u postavljene okvire se ne čini nimalo lako, pogotovo ako se uzmu u obzir visoke cene svečanih odela i haljina. Svečane haljine obično zahtevaju i svečane cipele, glamurozniju šminku i bogatu frizuru, pa sve zajedno može da te košta i više nego što si prvobitno zamislio/la.  

Ipak, ukoliko na vreme kreneš u potragu za svojom maturskom kombinacijom, gotovo da ne postoji mogućnost da ne pronađeš nešto što u potpunosti odgovara tvojim kriterijumima. Uvek je preporučljivo da jasno definišeš šta želiš da kupiš, pa da u skladu sa tim odrediš i mesta na kojima želiš da isprobaš stvari. Na ovaj način ćeš uštedeti na vremenu i energiji, a kada unapred znaš šta tačno želiš, uočićeš svoju idealnu kombinaciju čim se nađeš u njenoj blizini.

Izaberi svoju kombinaciju iz fotelje

Online prodavnice haljina su sjajan način da brzo i lako obaviš kupovinu, bez da fizički prođeš kroz brojne butike i izgubiš mnogo vremena u obilascima. Nepoverenje u kupovinu preko interneta je stvar prošlosti, jer postoje prodavnice čije modele možeš poručiti po svojim merama, i na taj način završiti proces kupovine u vrlo kratkom roku. Devojke će na ovaj način imati više vremena da se posvete drugim segmentima pripreme, kao što su frizura i šminka, koje takođe zahtevaju određenu pažnju kada je matura u pitanju.

Na koju god opciju kupovine da se odlučiš, bitno je da prvenstveno udovoljiš sebi, tako da haljina ili odelo budu u skladu sa tvojim stilom. Glamurozne toalete ne pružaju nikakav efekat ako je očigledno da je njihovim nosiocima neudobno, pa uzmi u obzir i to da ćeš u haljini ili odelu koje izabereš provesti celo veče, što zahteva udobnost pre svega.

Muško svečano odelo

Koliko novca izdvojiti?

Velika matura obično zahteva i veliku količinu novca koja će da pokrije sve što je potrebno kako bi se osećali lepo i posebno na maturskoj večeri. Ipak, ukoliko kreneš na vreme sa pripremama i istraživanjem potencijalnih odevnih kombinacija, imaćeš mogućnost da proveriš koji brendovi po kakvim cenama nude haljine i odela, pa da se uputiš u pristupačnije radnje.

Ukoliko dovoljno široko istražiš ponudu maturskih kombinacija, videćeš da je moguće pronaći izuzetno lepe haljine i odela koja ne koštaju čitavo bogatstvo.

Kada se budeš bavio/la troškovima za veliku maturu, uzmi u obzir i cenu koju plaćaš za organizaciju same maturske večeri, što je fiksni trošak koji te svakako čeka.

Kada su u pitanju stvari na kojima možeš uštedeti, one se odnose prvenstveno na frizuru i šminku. Verovatno svaka devojka ima dobru drugaricu, sestru ili poznanicu koja je vešta u pravljenju frizura, izradi manikira ili oblikovanju frizura, pa ti neće nužno trebati pomoć profesionalca koga bi verovatno platila prilično skupo.

Takođe, kada su u pitanju nakit ili cipele, uzmi u obzir i stvari koje već imaš, a koje bi mogle da se uklope uz matursku haljinu koju si kupila. Iako si određeni nakit ili cipele nosila ranije, oni će dobiti sasvim novi šarm kada se uklope uz svečanu haljinu. Kada su momci u pitanju, stvari su znatno jednostavnije i lakše, pa su samim tim i troškovi za nabavku odela i cipela niži.

Kako se vratiti kući?

Za razliku od prethodno pomenutih stvari, povratak kući je nešto o čemu gotovo nijedan maturant ne razmišlja unapred. Ipak, kako bi matursko veče do kraja bilo lepo i veselo, razmisli unapred o tome kako ćeš organizovati povratak kući. Maturske večeri uvek podrazumevaju i alkoholna pića, posle kojih ne bi trebalo da sedaš za volan. Taksi je u ovom slučaju najbolje rešenje, a uvek ga možeš podeliti sa još nekoliko drugova ili drugarica. Ukoliko imaš mogućnost, dogovori se sa prijateljima koji ne slave maturu da dođu po tebe. Ovo je najbezbedniji način da kući stigneš sigurno, i da ti velika matura ostane u najlepšem mogućem sećanju.

Velika matura je veliki događaj u životima mladih ljudi, pa u skladu sa tim treba i da se postaviš prema ovoj večeri. Ipak, prvenstveno treba da udovoljiš sebi, pa imaj to na umu tokom čitavog procesa prirepeme za matursko veče, kako bi na kraju sve bilo baš onako kako si zamislio/la.

Podeli