Viktor Igo – Predgovor „Kromvelu“

Viktor Igo, francuski pisac, pesnik romansije, predstavnik romantizma u Francuskoj. Najznačajniji romani „Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu“, „Jadnici“, zbirka pesama „Lukrecija Bordžija“. Napisao je članak  za Srbiju.

Klasicizam se ostvaruje kroz dramska dela.

Predgovor – dat manifest romantizma.

Groteska, groteskno, umetnički postupak, spoj suprotnosti, uzvišenog I niskog, strašnog I smešnog, tragičnog I komičnog.

Po ovom autoru groteska je neophodna u književnosti, a posebno u drami jer se njome obezbedjuje autentilnost I uverljivost dela. Posebno ceni dramski književni rad pošto se u njemu najbolje mogu uočiti sve osobine umetničkog dela, pritom se poziva na Šekspira kao najvećeg umetnika koji je uspeo da na pozornici izvede istovremeno najveće krajnosti.

Pr. Kao što I najveći prosjaci imaju nastupe uzvišenosti, tako I najuzvišeniji često plaćaju danak trivijalnom I smešnom. Izmenjivanje osećanja.

Šekspirove tragedije: „Malbet“, „Romeo I Julija“, „Hamlet“.

Šekspira naziva bogom pozorišta

Klasicizam se ostvaruje kroz dramska dela.

Šekspir – renesansa.

Kornej, Molijer, Bomarše – klasicizam.

Pravilo tri jedinstva, klasicisti insistiraju na ovom pravilu. Igo se zalaže za samo jedno, za radnju, jedinstvo radnje. Ruši pravilo jedinstva vremena I mesta.

Romantizam se zalaže za slobodu umetničkog stvaranja, a klasicizam za stroga pravila.

Podražavanje – imitiranje. Klasicisti su podražavali atičke uslove. Molijer pred sobom ima uzor Plautovog „aulilarija“. Romantičari tvrde da postoje samo pravila prirode (ne uzora). Umetnik treba da bude nesputan stvaralac ili genije, kao što je bio Šekspir. Motive uzimaju iz folklora (narodne književnosti). Vraćaju se u srednji vek, nezadovoljni stvaralaštvom beže u divlje predele prirode, u egzotične predele I krajeve istoka, u svet čudesnog I fantastičnog, slovodne prostore mašte I snova. Egzotičan – nepoznat.

Književne vrste karakteristične za romantizam su: istorijski roman, poema, bajka, lirika, kult lepote, osećanja, mašta. U poeziji se susrećemo sa pejzažima I doživljajima prirode, imaju funkciju izražavanja pesnikovih osećanja.

Podeli