Visoko građevinsko-geodetska škola – Moj (budući) fakultet #8

Ukoliko ste zainteresovani da studirate ove oblasti, a čuli ste od mnogih da je Građevninski fakultet veoma težak, ili ste čuli da je Arhitektonski fakultet izuzetno skup i teško ga je upisati, ova škola je pravi izbor.

Građevinska kaciga

Nalazi se u Beogradu, i sadrži 2 odseka:

  1. Građevinski odsek-koji se nalazi na Zvezdari u ulici Hajduka Stanka 2;
  2. Geodetski odsek-smešten u ulici Milana Rakića, pored „Zvezdara teatra“;

Građevinski odsek je podeljen na 2 smera:

  1. Građevinsko inženjerstvo
  2. Arhitektonsko inženjerstvo

Zvanje nakon završene ove škole je – Strukovni inženjer arhitekture/gradjevine /geodezije, i uopšteno, licence koje dobijamo su dovoljno dobre.

Osnovne studije traju 6 semestara-3 godine, svi predmeti su jednosemestralni.

Lokacija  gradjevinskog odseka je, da se ne lažemo, prilično dosadna. U pitanju je sporedna i zavučena ulica u blizini Cvetkove pijace. Sama zgrada škole ne deluje kao visokoškolska ustanova, ali ne dozvolite da vas izgled prevari.

Što se tiče samog sadržaja škole, poseduje dva amfitetara, tačnije to su dve veće učionice, u kojima ćete se sasvim sigurno osećati prijatno. Pored toga, poseduje i nekoliko manjih , pomoćnih učionica, internet kafe, diplomsku salu i sve ostalo što je potrebno za normalno funkcionisanje ovakve obrazovne ustanove.

Mesto gde ćete provoditi dosta vremena, i to naravno znaju oni koji su završili srednju školu u ovoj oblasti, je skriptarnica, gde ćete stalno nešto kupovati, kopirati i neprestano davati pare. U njoj uvek rade neki studenti iz naše škole, koji su pri kraju sa školovanje (uglavnom im je od ispita ostala matematika, statika ili beton) i oni su uvek raspoloženi da vam bilo kako pomognu.

Profesori, to zavisi, mada većina zaista voli da sarađuje sa studentima, da izađe u susret ako student kasni sa predajom elaborata ili ima bilo kakav problem sa datim predmetom. Imaju svoje kabinete na drugom spratu i obožavaju da im studenti dolaze na konsultacije.

Tu je naravno i studentska služba, kao i svuda, a ne znam da mi je neko sa bilo kog fakulteta rekao da su ljudi iz ove prostorije ljubazni. Tu su dve tete, koje nikako, ama baš nikako, ne rade pre 11h i posle 14h, ni minut pre ili posle, čak se ne usuđujte ni da pokušate.

Jedan od zaštitnih znakova ne samo ove ustanove nego i ovog bloka je kafe „Kengur“. Bilijar, pikado, kafa, čaj, alkohol, učenje, u svakom trenutku svega ima, i ono što je najbolje je što su svi zajedno od prve do treće godine i uvek sve moguće korisne informacije tu mogu da se izvuku.

Kako upisati

Upisati ovu školu je zaista lak posao, prvo, jer vam je potrebno svega 60 bodova za budžet, a drugo sadržaj za prijemni je zaista prosta matematika (koliko god to nemoguće zvučalo za matematiku). Iskustvo studiranja ovde mi je pokazalo da je filozofija škole lak  prijemni, jer se studenti opuste i nažalost gube to budžetsko mesto već u drugoj godini.

Znam dosta primera studenata koji su hteli da „probaju“ da upišu Arhitektonski fakultet u Beogradu, pa ako ne uspeju, dođu da studiraju ovde. To je naravno pametna namera, ali da imate na umu da VGGŠ namerno stavlja vreme prijemnog u isto vreme kao i na fakultetu, sa namerom da u slučaju da ne upišete, morate da dođete u drugi rok za prijemni na kome ne možete dobiti budžetsko mesto. Što se tiče studiranja na samofinansiranju mislim da je školarina ovde najmanja jer je godina 66.000 RSD i plaća se u četiri rate (1 x 27.000 RSD, 3 x 13.000 RSD), a izlazak na svaki ispit će vas koštati po 600 RSD.

Predmeti, predavanja, vežbe, praksa

Verovatno ono sto je najbitnije jesu ispiti. Kao i na svakom fakultetu postoje teški, laki i, ovde, ekstremno laki predmeti. Generalno je prva godina najteža i ako preterate sa lenjošću to je godina koja se uglavnom obnavlja. U njoj se polažu matematika 1 i 2, što većina studenata polaže na kraju treće godine, kao i fizika, a ostali predmeti su stručni, što može predstavljati problem ljudima koji nisu imali kontakt iz ove oblasti.

U drugoj i trećoj godini takođe ćete nailaziti na teške predmete ali iz nekog razloga ih svi lakše prebrode, valjda zato što je napravljen neki sistem i navike. Da napomenem da konsultacije mogu biti veoma korisne, bilo iz predmeta poput matematike da bi vas profesorka upamtila, pa vam popusti posle na pismenom ili usmenom, ili na predmetima sa crtanjem gde vam isprave sve greške.

Što se tiče nastave, predavanja uglavnom nisu obavezna, ali prisutstvo na vežbama, kao i poeni koji se tu skupljaju, mogu dosta da znače i pomognu. U okviru školovanja moraćete da prođete i dve prakse. Prva je na kraju druge godine, takozvana ferijalna praksa, koju većina studenata na neku foru prođe, a druga praksa je u okviru šestog semestra i ona je dosta ozbiljnija, a i zbog vas samih ne bi bilo loše da se tu potrudite, jer je to ono što vas čeka na radnom mestu.

Sve u svemu, ova škola nije teška, ali opet je mali procenat završi, tako da je određena doza rada i discipline neophodna.

Mogućnosti nakong VGGŠ

Ako su vam ambicije da nastavite da se usavršavate nakon ove tri godine imate veliki repertoar mogućnosti za to. Krenućemo od VGGŠ koja vam nudi specialističke studije:

  • Menadžment u građevinarstvu
  • Urbana rekonstrukcija
  • Katastar nepokretnosti i katastar vodova

O tome vam mogu reći samo šta sam čuo, to jest da arhitektonske specijalističke nisu puno tražene, dok je situacija sa Gradjevinskim dosta bolja.

Škola namerava da uvede i petu godinu u vidu master studija i ta ideja je još u obradi, ali sam čuo samo reči hvale. Svakako pre toga možete dati razliku predmeta između smerova, tako na primer, razlika između Arhitektonskog i Građevinskog je sedam predmeta i odmah možete da dobijate dve diplome.

Verujem da vas dalje zanima mogućnost prebacivanja na beogradski Arhitektonski fakultet, ali tu ću morati da vas razočaram, jer oni priznaju tek po neki predmet, tako da je studiranje od prve godine neizbežno. Tu je fakultet u Novom Sadu  koji priznaje veliki deo ispita, s tim da kao i za većinu stvari u Srbiji mora da se plati prenos ispita i krećete od treće godine. Slična situacija vas čeka i u Subotici.

Ono što je najbolje, ukoliko planirate odlazak u inostranstvo, je da tamo prihvataju sve tri godine i možete odmah kod njih da upišete master. Ovo važi i za Beč i nekoliko gradova u Italiji.

Verovatno najpozitivnija činjenica koja je prisutna u ovoj ustanovi jeste uzajamna pomoć i podrška među kolegama. To naravno zavisi od šarenolikog karaktera ljudi, ali neka opšta atmosfera je veoma pozitivna. Čak iako niste previše bliski sa nekim – možete da tražite zadatke koje nemate; iako je kolega sa drugog smera, odvojiće vreme da vam pokaže nešto što vas koči… Za 3 godine studiranja nisam naišao na neprijatan primer sujete.

Šta god vas zanima možete saznati na sajtu škole, ili još prostije da mi pošaljete mail, rado ću izaći u susret svakom vašem pitanju.

Podeli