Zašto je važno da uzimamo magnezijum?

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom organizmu. Ukoliko nam ovaj mineral nedostaje, telo će to emitovati kroz pad energije, bolove u mišićima, nedostatak sna i apetita.

Preko 300 enzimskih sistema u ljudskom telu funkcioniše zahvaljujući magnezijumu stoga ne čudi što naše telo tako burno reaguje ako nam opadne nivo ovog mikronutrijenta.

Ako se usled stresa ili nekih drugih okolnosti desi da nam opadne nivo magnezijuma u telu, taj nedostatak lako možemo nadoknaditi suplementima i raznim dodacima ishrani.

Prava je sreća što se magnezijum može piti jer za njega ne postoji zamena. Ima ga u raznim namirnicama ali pri nedostatku se preporučuje ispijanje magnezijuma u vidu suplemenata.

namirnice bogate magnezijumom

Zašto je dobro piti magnezijum?

Da bi se nesmetano odvijali određeni ključni procesi u našem telu, potrebne su optimalne količine magnezijuma. Od njega zavisi:

 • nivo šećera u krvi
 • pravilan rad srca i bubrega
 • proizvodnja energije koju telo troši
 • sinteza DNK i proteina

Zato, kad nivo magnezijuma opadne, javiće se smetnje ali ne uvek. Nekad nam telo ne pokazuje simptome, i to je, pored navedenih benefita, najbolji odgovor na pitanje – zašto je dobro piti magnezijum?

Bez obzira znamo li da nam nedostaje ili ne znamo, dobro je preventivno uzimati magnezijum radi poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja organizma.

Širok izbor vrsta magnezijuma možete pronaći na ovoj online apoteci.

Kada piti magnezijum?

Kad nam fali magnezijum, naš organizam će nam pokloniti stanja poput nesanice, gubitka apetita, gorušice, anksioznosti, visokog pritiska, bolova u mišićima i mnoge druge neprijatne simptome.

Na pitanje kada piti magnezijum, odgovor će nam dati naše telo. Čim se pojave navedeni simptomi, znajte da je nivo magnezijuma u vašem telu opao.

Pitanje, kada bi trebalo da uzimamo magnezijum, određuju i neka druga stanja u kojima se možemo naći, poput trudnoće ili oporavka nakon operacija i intervencija.

S obzirom na to da postoje razne vrste ovog neprikosnovenog minerala, lako ćete odrediti kad je vreme za suplemente i koji magnezijum je najbolji za vaše trenutno stanje.

Vrste magnezijuma

Magnezijum se deli na dva opšta tipa. Osnovne dve vrste magnezijuma su neorganski i organski, a oba tipa u sebi sadrže podtipove koji imaju svoju funkciju u telu.

 1. Neorganski magnezijum obuhvata:
 • magnezijum oksid (možemo ga naći u dodacima ishrani)
 • magnezijum hlorid (ima ga u losionima za tretman bolnih mišića i zglobova)
 • magnezijum sulfat (zastupljen je u infuzijama za bolničko lečenje i hidrataciju pacijenata)
 1. Organski magnezijum obuhvata:
 • magnezijum citrat (najpopularniji je i najbrže se apsorbuje u telu)
 • magnezijum glicinat (utiče na smirenost, san i smanjenje stresa)
 • magnezijum glukonat (podesan za trudnice i kardiovaskularni sistem)
 • magnezijum malat (za bolove u mišićima)
 • magnezijum treonat (za memoriju i poboljšanje pažnje)

Sve navedene vrste magnezijuma su veoma važne za pravilan rad našeg tela, tako da pri odabiru samo treba oslušnuti sopstveni metabolizam.

Koji magnezijum je najbolji?

Mineral koji učestvuje u toliko značajnih procesa u telu i koji ima toliko podtipova, ne može imati jasno definisanog miljenika među potrošačima. Od vašeg opšteg stanja zavisi koji magnezijum je najbolji za vas, i u odabiru vam može pomoći jasno definisanje namera pri konzumaciji.

Suplementi magnezijuma mogu se naći u vidu praškastih sadržaja koji se rastvaraju u ustima, lekova, šumećih tableta i tečnih rastvora (poput sirupa).

Snaga i dodatna podrška našem organizmu je potrebna tokom čitavog života, baš ta činjenica rešava dilemu da li je i zašto je dobro piti magnezijum.

Podeli