Završen knjigovodstveni kurs – odlična šansa za zaposlenje

Završili ste srednju školu ili ste već upisali neki od fakulteta ekonomskog usmerenja? Oduvek ste voleli svet brojeva, matematike, konta i računanja? Ako ste uz sve to pedantni, prezicni i tačni i tražite dinamičan i izazovan posao, koji je uz to i isplativ, onda je posao knjigovođe pravi posao za vas.

Čak i kada završite fakultet, velika je verovatnoća da će vam za većinu budućih poslova biti potrebno dodatno usavršavanje i iskustvo. Ukoliko razmišljate da upišete neki kurs nakon završene srednje škole ili fakulteta, razmislite o svim pogodnostima koje bi vam mogao doneti završen kurs knjigovodstva. U skladu sa epidemiološkom situacijom sa kojom se suočavamo poslednjih godina, mnoge škole knjigovodstva organizuju onlajn kurseve. Fond časova se kreće između 50 i 80 školskih časova, u terminima koji su prilagođeni polaznicima. Više informacija o školama koje organizuju kurseve možete dobiti pretragom internet portala.

Kurs iz knjigovodstva

Zašto je knjigovodstveni kurs odlična šansa za zaposlenje?

Kada završite knjigovodstveni kurs i dobijete dragoceno teorijsko znanje, možete započeti sa praksom u nekoj od knjigovodstvenih agencija, gde ćete ispeći zanat i steći iskustvo u realnim poslovnim situacijama i komunikaciji sa različitim klijentima. Kasnije, ukoliko budete otvarali sopstvenu firmu, biće vam mnogo lakše da ispratite mnoge aspekte svog poslovanja iz perspektive koju će vam omogućiti knjigovodstveno znanje. Bićete, dakle, u prilici da pomognete i sebi i drugima.

Ukoliko mislite da posao knjigovođe podrazumeva sedenje za računarom i gomilanje dokumentacije ili popunjavanje suvih konta, u velikoj ste zabludi. U pitanju je jedan od najdinamičnijih poslova. Dobar knjigovođa nije samo stručnjak za najrazličitije obračune, već i dragoceni savetnik koji je neophodan u svakom poslovanju. Jedna od važnih karakteristika ovog posla je i pružanje mogućnosti za dalje usavršavanje i prilika za napredak. Biti dobar knjigovođa znači stalno se razvijati u svom poslu. Neophodno je da stalno pratite propise i zakone koji se neprestano menjaju.

Zašto je knjigovodstveni kurs jedan od najtraženijih?

Posao knjigovođe važi za jedan od najtraženijih. Čak i sa napretkom tehnologije i menjanjem klime na tržištu rada, dobar knjigovođa je uvek potreban. Knjigovodstveni kurs je odličan način da započnete svoju karijeru. Ovo zanimanje je naročito cenjeno poslednjih godina, kada se sve više pojedinaca upušta u preduzetničke vode i razvija sopstveni biznis. Ulažući u knjigovodstveni kurs, budite sigurni da ulažete u znanje koje ćete pre ili kasnije moći da unovčite. Ovaj kurs je jedan od najisplativijih na duže staze, jer dobijate dobru osnovu za nadogradnju svog znanja, koje je i te kako primenljivo u praksi, i to na više načina. 

Kada su u pitanju knjigovodstvene agencije, Beograd nesumnjivo nudi najveće mogućnosti za zaposlenje. Međutim, svoje znanje ćete moći da primenite ne samo u knjigovodstvenoj agenciji, već će vam ono biti i više nego dobrodošlo ako jednoga dana odlučite da osnujete svoju firmu i uplovite u preduzetničke vode. Ukoliko se ne zaustavite samo na kursu, već se dodatno usavršite, steknete više iskustva i dobro naučite posao, možete osnovati i sopstvenu knjigovodstvenu agenciju. Zahvaljujući prirodi ovog posla, svoje znanje možete unapređivati celog života, polagati brojne stručne ispite i jednog dana postati revizor, finansijski savetnik, te raditi za velike klijente. 

Kurs iz knjigovodstva

Koja znanja stičete na knjigovodstvenim kursevima?

Knjigovodstveni kursevi su organizovani tako da nude najpre osnovno teorijsko znanje, koje vam je neophodno da biste ga mogli primeniti u praksi, u relevantnim knjigovodstvenim programima sa kojima biste se mogli susresti na prvom poslu, što vam može poslužiti kao odlična potka za dalje učenje i usavršavanje. Knjigovodstveni programi su specijalni programi sa softverima koji su prilagođeni za rad i obavljanje knjigovodstvenih usluga (obračun zarada, kreiranje baze, knjiženje poslovnih promena itd.). Ovi programi nisu svima dostupni i mogu ih nabaviti samo registrovane knjigovodstvene agencije ili agencije za obuku knjigovođa. Oni su veoma skupi s obzirom na to da su kompletni i da zahtevaju najviši nivo zaštite podataka.

Knjigovodstveni kursevi osmišljeni su tako da se polaznici najpre upoznaju sa osnovnim knjigovodstvenim pojmovima (kao što su prosto i dvojno knjigovodstvo, knjiženje, izrada završnih računa, poslovi u vezi sa otrvaranjem/zatvaranjem firme itd.), kao i svim propratnim administrativnim poslovima (npr. komunikacija sa relevantnim ustanovama – PIO, APR, PU –  sa kojima knjigovodstvene agencije svakodnevno sarađuju). Na knjigovodstvenim kursevima ćete se takođe upoznati sa kompletnom dokumentacijom koja se koristi i izrađuje za klijente. Naučićete kako se pravi bilans stanja, šta znače poreske obaveze, rokovi  u kojima se podnose izveštaji i koje sve usluge možete ponuditi kao knjigovođa.

Dobar knjigovodstveni kurs trebalo bi da vas nauči kako da komunicirate sa klijentima, te koje su vaše obaveze i prava u vezi sa vođenjem nečijeg poslovanja. Dobra osnova koju ćete steći na kursu knjigovodstva omogućiće vam da budete mnogo spremniji za rad u pravoj knjigovodstvenoj agenciji. Nakon završene obuke, moći ćete da polažete ispit i steknete sertifikat kao potvrdu da ste stručno osposobljeni za obavljanje posla knjigovođe. Ovaj sertifikat može vam biti i prava ulaznica za prvo zaposlenje.

Podeli