Značaj tehničke podrške „Da ne čuje zlo“

Da se svako bavi poslom za koji je stručan, mnogi svakodnevni problemi se ne bi dešavali, ali nažalost to nije situacija, a ni tema ovog teksta. Dok se bavimo svojim poslom ne bi trebalo da gubimo vreme na proučavanje svih onih vezanih radnji i sistema koji omogućavaju krajnji rezultat. Zbog toga, tehnička podrška često postaje bitan faktor.

kompjuter

Uzmimo primer da želite da promenite paket za kod mobilnog operatera, možete znati za sve operatere šta je u ponudi, promocije, skrivene troškove, povoljnosti i šta je ono što vam se najviše isplati. Razimljšljati koliko minutra ćete potrošiti ili koliko sajtova možete da otvorite u vašem paketu… A možete da pozovete podršku, dobijete informaciju koliko u proseku trošite minuta, koji paket vam je najpribližniji, njegovu cenu sa svim vrstama ugovora i dodatne ponude i promocije za vas.

Šta je vaša opcija i šta će vam oduzeti više vremena, sačuvati više živaca? Istina, podrške znaju biti spore i loše, ali zato je na vama da izaberete kompaniju koja će pružiti najbolje iskustvo.

Tehničke poruke postoje gotovo u svim sferama života, od tehničke podrške ako kojim slučajem ne znate da koristite mutilicu za nes kafu, ukoliko ste u americi tu su da vas upute da mačku ne treba da ubacujete u veš mašinu, kako da podesite programe na svom novom TV-u, koje gorivo da sipate ako ste zaboravili koji se motor nalazi u vašem novom automobilu i slično.

Šalu na stranu širom sveta postoje čitave zgrade koje su namenjenje samo call centrima koje rešavaju probleme ljudima gde god da se nalaze i za najrazličitije probleme.

Oblast na koju bih se fokusirao, u kojoj potreba za tehničkom podrškom svakodnevno raste godinama u nazad je pružanje hosting usluga, održavanja mreža, servera, sajtova i razne infrastrukture namenjene Internetu. Kod hosting podrške veliku razliku pravi na prvom mestu jezik kojim se komunicira. Na početku razvoja internet usluga u Srbiji hosting kompanije nisu mogle pružiti kvalitetnu uslugu po cenama koje su se mogle naći u insostranstvu, ali to je problem komunikacije sa podrškom ukoliko ne gotvorite engleski toliko dobro, što obično nije slučaj sa ljudima koji se bave tim stvarima jer gotovo sav izvor materijala za učenje je na engleskom, ali moguće je da klijenta, krajnjeg korisnika treba uputiti na korisinčku podršku, mnogo je lakše ukoliko može da priča na maternjem jeziku, a pritom i da komunicira telefonom ako je potrebno po niskim troškovima.

Sledeća stvar koja u prednost stavlja domaće firme i njihove službe za podršku jeste vremenska zona. Ukoliko stranci nemaju 0-24 podršku, neko će imati neprospavane noći…

Svakodnevno se susrećem sa raznim manjim i većim problemima u radu na Internetu, i vremenom sam sa podrškom razvio dobre odnose, na šta takođe treba da obratite pažnju. Iza ekrana nije mašina, već ljudi sa kojima ćete mnogo lepše sarađivati, ako se oko komunikacije potrudite, pa je taj deo na vama!

Kada smo kod tih problema, ne postoji kompanija kod nećete naići barem na neki, koliko god vaš izbor bio dobar. Često su to banalne situacije poput menjanja veličine paketa, brze reakcije ukoliko ste odradili dobar posao pa na vaš sajt dolazi mnogo veća poseta u trenutku nego što bi inače, a gde će vam podrška izaći u susret i ispraitti rad mašine na kojoj se nalazi vaš sajt.

Pored tehničkog rešavanja problema, momci i devojke iz podrške će često imati i savetodavnu ulogu i to gotovo uvek besplatno. Na vreme će vas upozoriti da vam je potrebno više prostora, protoka čega god, što će omogućiti vašem sajtu ili biznisu da se razvija pravilno, a vas oslobiti jedne stvari za razmišljanje manje.

Ukoliko ste početnik na internetu se nalaze gotovo svi odgovori na pitanja koja će vam pasti na pamet, ali ako ipak želite, podrška će biti tu za vas, ali nemojte preterati, ipak im nije namena da vas edukuju svakom tehničkom procesu 🙂 Kako da podesim FTP, zašto ovaj fajl neće da se prebaci, šta da radite kada upišete pogrešnu adresu. Kako da preselite sajt. Kako da instalirate sajt preko aplikacije za automatsku instalaciju.

Još jedna bitna situacija, desiće se da vam je sajt pao, nažalost ali to je realnost, iz bilo kojih razloga, makar i na kratko vreme. Klijent će naravno pitati prvo vas, jer vi ste mu sajt napravili, prodali, šta god, i u krajnjem slučaju šta je taj hosting, i ko su ti gikovi sa druge strane, njega to ne interesuje. Od ove dobre ekipe, uvek ćete dobiti razlog zašto je sajt nedostupan, dok u istom momentu rade na problemu ili je problem za to vreme već rešen. Naravno ovde pričamo o deljenim mašinama sa hiljadama početničkih sajtova i raznim problematičnim kodom, dešava se… Ukoliko vam treba jače, bolje ćete se obezbediti, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima, a onda osetiti posebne čari tehničke podrške sa kojom ćete komunicirati samo oko najnovije tehnologije i mogućnosti da najbolje setuju određeni server za vas.

Ovaj tekst je podržala kompanija NiNet čija je ideja poslovanja „siguran hosting za uspešne sajtove“ . Sa pristupačnim cenama čine odličan izbor za sajtove svih veličina i potreba. Kada je reč o podršci, sa njihovog sajta preuzeli smo poruku „Znamo da ne možete sve sami i zato smo mi tu. Besplatno ćemo preseliti Vaš sajt i rešiti svaki problem koji se tiče hostinga.“ Javite kako ste prošli 😉

Podeli