Ekstremom do lepote – 10 koraka korejske nege lica

Dobro ste pročitali – korejske žene na kraju dana prolaze kroz celih 10 koraka u svojoj nezi lica. Pročitajte zašto kog đavola im je to važno i koji su to koraci.Korejska nega lica

Koreja ima veoma drugačije viđenje lepote od zapadnih zemalja. U ovoj zemlji se veoma vrednuje lepa, meka koža sa malo šminke preko. Cilj je da žena bude lepa bez ,,veštačkih“ proizvoda, odnosno da sija iznutra bez pomoći pudera ili korektora.

Žene u Koreji su razvile niz od 8 do 10 postupaka koje rade svaki dan (ili gotovo svaki dan, i one su ljudi), i danas su poznate po tome što imaju prelepu kožu koju svako želi da dobije.

Proizvodi koje koriste se razlikuju od žene do žene i od kože do kože. Svako ovaj proces prilagodi svojoj koži i njenim prohtevima i problemima. Ovde ćemo okvirno navesti 10 koraka koji su većinom prihvaćeni širom Koreje.

1. Sredstvo za skidanje šminke na bazi ulja.

Ovo skida svu šminku, ali i druge proizvode na bazi ulja poput kreme za sunčanje (koju treba nanositi svaki dan) ili teških krema. Utrljajte sredstvo na suvo lice i vrat, zatim mlakom vodom pokvasite lice, masirajte još malo, pa sperite. Ovo osigurava da skinemo svu, ili gotovo svu, šminku i proizvode sa lica.

2. Sredstvo za skidanje šminke na bazi vode

Iako deluje preterano, svi eksperti i na zapadu i na istoku preporučuju duplo čišćenje kože lica, jednim proizvodom na bazi ulja za tešku šminku, a onda ,,lakšim“ proizvodom na bazi vode da bismo zaista skinuli svaki delić šminke, i osigurali da nam lice bude čisto i da nam se pore ne zatvore.

Ovaj proizvod možete naneti na mokru kožu, utrljati pa isprati, ali najbolje je da pročitate uputstvo tog određenog proizvoda i vidite kako oni preporučuju da se on koristi.

3. Piling

Kad kažemo piling, ne mislimo na odlazak u salon i sat vremena sedenja u stolici, već na one proizvode sa granulicama u sebi.Ovaj korak se ne radi svaki dan, posebno ako imate osetljivu kožu.

Cilj ovog koraka je da skine svu mrtvu kožu sa površine lica i očisti pore, tako da naši ostali proizvodi mogu lepše i lakše utonuti u kožu lica. Proizvod nanesite na mokru ili suvu kožu (pročitajte preporučeni način upotrebe), blago trljajte pa sperite. Koža bi trebalo da bude mekša, glatkija i sjajnija. Piling možete napraviti i kod kuće. (ovde linkovati moj tekst o domacim receptima za negu lica)

4. Toner/Tonik

Naša koža je kao sunđer: teže ju je ovlažiti kada je suva i stvrdnuta, nego kad je blago vlažna. Tonici (na engleskom toneri) su proizvodi koji blago hidriraju našu kožu, normalizuju pH nivo i spremaju je da upije ostale proizvode. Sipajte malo tonika u ruku, i utapkajte na lice, ili stavite na malo vate i blago prevlačite preko lica idući ka spolja (dakle od nosa ka slepoočnicama i ušima).

5. Esencija/Essence

Ok, ne znam zaista kako ovo da prevedem, jer ne znam da li mi to uopšte ovde imamo (nemamo). Esencije u ovom smislu su neka vrsta spoja tonika i seruma i centralna su tačka korejske nege lica. Napravljene su da bi blago hidrirale lice i oporavile ga posle duplog čišćenja i pilinga.

Nega lica

6. Serumi, ampule i drugi tretmani

Ovaj korak zavisi od toga šta vašoj koži treba. Serumi i ampule su veoma koncentrovane esencije (ponovo ta reč) namenjene nekom specifičnom problemu: koži bez sjaja, borama, perutavoj koži, velikim porama, aknama ili pegama na koži. Za svaku potrebu će se naći i serum. Ukoliko vaša koža nema posebne prohteve, nije potrebno raditi ovaj korak.

7. Maska za lice

Drugi najvažniji korak u korejskoj nezi lica. Danas postoje razne maske za lice u zavisnosti od problema koji želite da rešite, ali ono što im je svima zajedničko je intenzivno hidriranje kože. Samo je stavite na lice i opustite se 15-20 minuta (prošitajte uputstvo), okinite poneki selfi, i razmazite sami sebe. Maske možete nanositi i svaki dan, ali je jednom ili dvaput nedeljno sasvim dovoljno.

8. Krema za predeo oko očiju

Koža ispod očiju je tanka i krhka, i zato se prema njoj i treba odnositi kao prema nežnom cvetu. Postoje posebne kreme samo za predeo ispod očiju koje pružaju koži potrebnu hidraciju ali i određenu zaštitu protiv okoline.

Ove kreme uvek tapkajte u kožu, nikad ne mažite (to stvara bore). I ovde postoje razni proizvodi u zavisnosti od toga da li želite da se rešite tamnih podočnjaka ili finih bora.

9. Krema za lice

Ono što većina nas verovatno već koristi. Pošto smo sa kože sklonili sve štetne materije, pošto smo je opravili serumom i esencijom, i hidrirali maskom, sada moramo sve te dobre sastojke da zadržimo na/u njoj. Ovo se radi kremom za lice.

One su verovatno najraznovrsniji proizvod za negu lica, pa tako dolaze u raznim oblicima, sa različitim sastojcima i bore se protiv različitih problema. Bitno je naći kremu koja vam odgovara – ukoliko imate masnu kožu a koristite veoma bogatu kremu, ona će vam pre štetiti nego što će vam pomoći. Eksperimentišite i pronađite onu koja odgovara vašoj koži.

Korejke kremu mažu svako jutro i svako veče, a ukoliko im je koža taj dan posebno suva noćno mazanje zamene za noćni tretman (vrstu maske koja se nosi dok spavate).

10. Krema za sunčanje

Kao što smo već pomenuli, idealno bi bilo svaki dan nanositi kremu za sunčanje, čak i kad je oblačno, i čak i tokom zime. Sunce i dalje sija negde iza oblaka, i njegova radijacija se spušta na našu krhku kožu i oštećuje je.

Krema za sunčanje je najjednostavniji i najefektivniji način da sprečite prevremno starenje i rak kože. Bitno je naneti je kao poslednji korak, jer se može desiti da se razvodni ukoliko stavljate proizvode preko nje, i da izgubi svoju efektivnost. Kremu bi trebalo staviti i ispod šminke, u kom slučaju sačekajte da je koža dobro upije pre nego što stavite prajmer ili puder.

Krema za sunčanje je treći najvažniji korak u korejskoj nezi lica, jer Korejci veoma vole svetlu kožu, i uvek se trude da ne pocrne.

Sve ovo poprilično košta ako kupite sve odjednom, ali Korejke smatraju da je vredno toga. Uz to, nema razloga da ne uštedite malo i ne napravite neke proizvode kod kuće.

Šta mislite, koliko dugo traje ovaj proces? Hoćete li pokušati da ga uradite celog?

Podeli