7 saveta za zdravija stopala

Sigurno ste do sada imali problema sa neugodnim mirisom kada se izujete. Ne brinite, ne dešava se samo Vama. Nebrojeno je razloga zbog kojih možete doživeti tu neprijatnost. Od loše obuće, preko čarapa do ozbiljnijih problema sa zdravljem. Naravno, ne treba odmah da paničite kada se pomene zdravlje, ali bi valjalo da budete svesni da je higijena stopala veoma važna jer u protivnom možete izgubiti živce na saniranje problema koje stopalo može imati.

stopala na plaži

Pogledajte sedam saveta kako da smanjite rizik od gljivica na nogama, atletskog stopala i drugih poremećaja.

Zima nosi probleme za zdravija stopala

Preko zime smo češće obuveni. Debele čarape, gabaritna obuća podstiču znojenje nogu. Upravo u ovom godišnjem dobu, suprotno uvreženom mišljenju, raste mogućnost od gljivične infekcije stopala. Savetujemo vam da uveče, nakon tuširanja, stopala obrišete najpre peškirom a zatim ih istrljate limunom (kriška limuna). Na ovaj način ćete dezinfikovati kožu, a naglasićete i belinu noktiju.

Jutarnja higijena

Ujutro, pre polaska na dnevne aktivnosti obavezno osvežite stopala. Voda će hidrirati kožu, a potom možete koristiti i neki od preparata za stopala kako bi odmornija prionula na posao. Na ovaj način koža će primiti dovoljnu količinu vlage i osećaćete se poletnije.

Trenirajte pametno

Ukoliko se bavite nekim fizičkim aktivnostima kao što su trčanje, vožnja bicikla i pogotovo vožnja rolera, ne zanemarujte važnost sportske opreme. Kvalitetne patike za trčanje i sportska oprema preduslov su za zdravlje stopala. Korišćenjem dobre opreme za trening smanjuje se verovatnoća od infekcije poput atletskog stopala. Udobna obuća ublažava mogućnost da gljivica “tinea pedis“ uznapreduje. Naša je preporuka da tokom bilo koje vrste fizičke aktivnosti koristite posebnu obuću namenjenu samo za trening. Na taj način ćete sprečiti da sportska oprema bude izložena gradskoj prljavštini i svakodnevnim “napadima na higijenu nogu“.

“Nahranite“ stopala

Preporučuje se da jednom nedeljno odradite potpuni tretman stopala. Namažite preparatima stopala, umotajte ih u providnu foliju i obujte čarape. Posle nekoliko sati koža na nogama će upiti potrebne sastojke i smanjićete verovatnoću da stopala obole od infekcije. Bilo bi još učinkovitije kada biste ovakav tretman uradili tokom noći, dok noge odmaraju.

Opustite i noge i um

Anksioznim ličnostima veoma često je potrebno da odagnaju misli i ostanu nasamo sa svojom svešću. Spoj korisnog, i po telo i po um, je uvek savet više. Napunite lavor toplom vodom i sipajte kupku, eterična ulja ili soli za kupanje. Zaronite noge u vodu i uživajte u prijatnoj atmosferi, dišući relaksirano. Dok odmarate vijuge, stopala će vam biti zahvalna što ste im pružili tretman jednak onome koji svakog jutra vaše lice dobije umivanjem, a takođe ćete opustiti sebe i smanjiti rizik od nastajanja stresa.

Obratite pažnju na nokte

Nokti su vrlo često reprezent čitavog vašeg zdravlja. Ukoliko primetite da se nešto na vašim noktima menja, očigledno je da imate problem. Nokti mogu ukazivati i na ozbiljnije probleme u organizmu, ali neretko samo pokazuju probleme sa stopalima. Vodite računa o tome kako negujete nokte na nogama. Kidanje zanoktica može dovesti do urastanja ostatka nokta u meso. Ukoliko ovo ne primetite na vreme može se desiti da se deo  nokta mora čupati “na živo“, jer zbog nastalog gnoja telo ne reaguje na anesteziju. Povedite računa o tome da li vam nokat urasta u meso i odmah se obratite lekaru. Iskustvo i nije baš najprijatnije, pa je najbolje sprečiti uzroke, a ne lečiti posledice.

Pedikir je za sve

Iako se u salonima za pedikir češće mogu sresti žene, dajemo jedan savet i muškarcima. Zdravlje, higijena i urednost stopala nisu namenjeni samo “lepšem polu“. Muškarci, ne dovolite da zbog stereotipnih razmišljanja zanemarite izgled stopala. Setite se da ipak stopala trpe najveće opterećenje i nose čitavo vaše telo. Posvetite im makar jednom mesečno pažnju tako što ćete pedikirskim stručnjacima pustiti da vam odrade tretman. Osećate se lepše, a stopala će vam svojim izgledom pokazati da su vam zahvalna na tome.

Podeli