10 super Windows prečica koje produžavaju san

Ne morate da budete ,,haker’’ da biste koristili ovih 10 jednostavnih windows prečica koje na dugi rok produžavaju vaš život za sate i sate (koje možete utrošiti na spavanje, nema na čemu). Tako da, sledeći put kada ste u dilemi da li da odspavate još pola sata, setite se da ste, pročitavši ovaj tekst, sebe rešili kajanja.

tastatura

1. Minimizuj sve

Ovom skraćenicom moći ćete sve otvorene prozore da istog trenutka minimizirate, što je korisno ako bi trebalo da učite, a zanimate se nečim drugim. To, međutim, ne objašnjava činjenicu da sada buljite u desktop.

2. Vrati tab (Ctrl + Shift + T)
windows skraćenice vrati tab

Znate onu situaciju, otvorili ste gomilu tabova, ne možete da nađete onaj koji vam treba, panično zatvarate sve, i na kraju skapirate da ste zatvorili onaj koji vam treba. Morali biste da se vraćate u history pa da opet tražite tab. Ovako u suštini radite undo za zatvorene tabove.

3. Podeli ekran (windows + →, ←)

Možda zvuči smešno, al’ otkad sam otkrio ovu skraćenicu, mene leđa više ne bole. Šalu na stranu, ovo je mnoogo dobra fora za koju mi je žao što nisam otkrio ranije. Omogućava vam da otvorene prozore podelite na pola i ćušnete na određenu stranu.
windows skraćenice split screen
Jako korisno ako ne možete da upamtite koje varijable da ubacite, ili za kopiranje tekstova, upoređivanje na kojoj slici izgledate lepše, itd.

[button link=“https://beleske.com/top-10-najbolje-chrome-ekstenzije-za-produktivnost-koje-morate-da-imate/“]Ove najbolje ekstenzije za Chrome će vas učiniti još produktivnijim.[/button]

4. Screenshot (alt + printscreen; windows + printscreen)

Ako ste do sada pravili skrinšot ekrana bez ikakvih programa, morali ste da kliknete print skreen pa da nalepite u paintu, pa da sačuvate kao sliku. Ove skraćenice čuvaju direktno sliku u folder screenshot u pictures.
Alt + printscreen – slika trenutno otvoren prozor
windows + printsreen – slika ceo ekran
ctrl + printscreen – pošto ja imam dropbox, meni ova skraćenica čuva ceo ekran u dropbox folder

5. Zaključavanje ekrana (windows + L)

U žurbi ste, imate otvoreno svašta nešto, morate odmah da krenete. Nemate vremena da sve zatvarate, a možda će vam i trebati za kasnije. Pritisnete windows + L, zaključate ekran i sigurni ste.

6. Brisanje celih reči (ctrl + backspace)

Dešava se često dok pišemo neki veći tekst pogrešimo neko slovce i nalegnemo na backspace ko azilanti na Nemačku. Kombinujući ctrl sa backspace brišemo cele reči i lakše stižemo do tog iritantnog slova.

7. Zumiranje (windows + plus)

Ili windows plus +, elem, omogućava da lakše vidite jako sitan ili teško čitljiv tekst. Nema više problema sa captchom…

8. Uveličavanje (ctrl +, – ili ctrl i skrol miša)

Dok zumiranje fokusira samo određeni deo ekrana, ova opcija uveličava ceo prozor.

9. Promeni jezik (alt + shift)

Pišete na srpskoj tastaturi, al vam zatreba @, klikćete shift+2 i pojavljuje se „. Brzo promenite jezik bez baktanja sa mišem i toolbarom i dođite do svog majmunčeta. Plus savet: desni alt na tastaturi, najčešće AltGr vam omogućava da koristite simbole na srpskoj tastaturi koji su naslikani pored slova. Npr. slovo V je @.

10. My computer (windows + E)

Omogućava da u svakom trenutku otvorite my computer.

Redovnim korišćenjem ovih windows skraćenica bićete produktivniji i imaćete više vremena za san. Međutim, ako imate problema sa snom, pročitajte ovih 5 koraka do boljeg sna.

Podeli