4 razloga za povratak vožnji rolera

Sećate se svog prvog bicikla, prvog stajanja na skijama, oštrice prvih klizaljki kojima klizate kroz ledenu dvoranu? A rolera? Moji prvi bili su crni sa neonsko zelenim šarama, a upoznavanje sa ovim čudom palo je još davne 97. godine.roleri

Benefiti vožnje na točkovima

Pored toga što su sama po sebi zanimljiva skalamerija i voziti ih predstavlja pravi izazov, ima nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da rolerima date šansu, zabavite se i iskoristite benefite koje njihova vožnja pruža:

1. Sagorevaju gomilu kalorija
Vožnja rolera možda izgleda kao ležerna aktivnost, ali zaista čini čuda vašem organizmu. Kardio element koji roleri nude najviše se upoređuje sa trčanjem. Samo 15 minuta na njima sagoreva 162cal, dok pun sat sagoreva i do 650cal.

2. Zatežu vaš donji deo tela
Takozvani side-to-side pokret vaših nogu u vožnji rolera idealan je za oblikovanje butina, jačanje kvadricepsa i podizanje gluteusa. Roleri su savršeni za ljude čije telo zahteva manji pritisak aerobne aktivnosti koja ne šokira njihove zglobove.

3. Poboljšavaju koordinaciju
Rollerblading-u iliti vožnji rolera u početku je potrebna vežba – pravilno držanje, stav i opuštanje mišića u pravljenu pokreta. Tokom vremena, vaša koordinacija i fleksibilnost može se poboljšati desetostruko. Ova aktivnost tera vas da izjednačite svoj balans i pronađete svoj gravitacioni centar.

4. Bistre vaš tok misli
Brzi i repetitivni pokreti pomažu vam da ostanete fokusirani i udaljavaju vas od konstantne buke. Ukoliko ste na obezbeđenom mestu od sabraćaja, idealno je da stavite slušalice, uključite vašu omiljenu muziku i otpočnete zabavu na točkovima!

Ponovo u trendu

U naslovu piše povratak, ali čvrsto verujem da nikada nisu ni zaboravljeni, već da je pomama za teretanama i sličnim jednostavnijim rešenjima za potrebe čovekove fizičke aktivnosti potisnula rolere iz široke upotrebe. A možda je i strah od istih, jer dosta ljudi ima predrasude prema „stajanju na točkovima“. 4/5 uvek će radije izabrati bicikl za rekreaciju vani. Neki tvrde da je kupovina rolera bacanje para, da je to jednokratna investicija i da bez volje i želje ostaju na polici da skupljaju prašinu. U pravu su, onda lepo mogu i da ih iznajme kada im se voze i rešen problem.

Gde voziti

Neke od poznatih lokacija vozača rolera su Ada Ciganlija, Savski i Zemunski kej i staze u blokovima u Novom Beogradu. Opšte je poznat nedostatak biciklističkih staza i mesta na kojima se bicikl može bezbedno voziti, ali ista stvar važi i za rolere. Naravno, za rolere dobrog kvaliteta moraju postojati staze koje su, takođe, kvalitetno odrađene i glatke. Beograd je malo u deficitu, ali se snalazimo. Svake godine organizuje se i „Rolerijada“, te iskusni ljubitelji ove sportske aktivnosti mogu i na taj način da se zabave dok voze.

The Ego Booster

Ne bih se ovde zaustavila i dodala bih još jedan, po mom mišljenju, vrlo simpatičan razlog za vožnju rolera. Primetićete kako muški deo populacije uživa u pogledu na zgodne devojke koje prolete na rolerima pored njih. Tako da, devojke, složićete se da su vrlo dobro oružje u podizanju samopouzdanja. Ne zaboravimo i obrnutu situaciju, koja je nešto ređa, ali čini mi se da sve češće primećujem i momke koji rado staju na točkove. Slobodno mogu reći da su dotični i najbolje definisani u pogledu mišićne mase.

I, šta čekate? 🙂

Podeli