5 domaćih bendova koje verovatno niste čuli, a trebalo bi

Svedoci smo da se poslednjih (desetak) godina ni na jednoj televiziji niti velikom mediju ne pominju i ne puštaju domaći rokenrol bendovi, i da se servira isključivo kič i prostakluk, a kao posledica toga sve češće se može čuti teza da je domaća scena mrtva i da se na njoj ne dešava ništa interesantno.

bigz-kompilacija-foto-Filip-Andrejevic-21

Naravno, svako ko iole prati domaću scenu zna da to ni u kom slučaju nije tako, da postoji ogroman broj kvalitetnih mladih bendova koji prave sjajnu muziku, ali prosto ne mogu doći do medijskog prostora putem kog bi se predstavili široj publici. Dešavanja sa domaće rokenrol scene možete pratiti na portalu Svet gitara.

U nastavku vam predstavljamo 5 odličnih mladih domaćih rokenrol bendova za koje verovatno do sada niste imali prilike da čujete, a trebalo bi im posvetiti pažnju. Bendovi su ubačeni po nasumičnom izboru i ovaj tekst ne predstavlja nikakvu top listu domaćih bendova.

Sinestezija

Sinestezija je bend iz Beograda nastao 2006. godine, a iza sebe imaju jedan objavljen album pod nazivom „Šminkanje stvarnost“, a na novom albumu koji će nositi naziv „Snovi i slobodi“ vredno rade, i on će izaći do kraja ove godine.

Prilično je teško definisati žanr kome bend pripada – primećuju se elementi post pank, new wave, pa čak i pop i indie zvuka.

Izdavačka kuća Mascom Records je primetila potencijal momaka okupljenog u sastav Sinestezija i omogućila im snimanje novog albuma u jednom od najboljih studija u državi, pa možemo očekivati da će i promocija biti urađena na vrhunskom nivou, te da će on doći do što većeg broja ljudi.

U nastavku poslušajte singl kojim najavljuju novi album, pod nazivom „Meksiko“, i zapamtite ime Sinestezija, na koje ćete, siguran sam, nailaziti znatno češće u narednom periodu.

Sharks, Snakes & Planes

Kada se pomene grunge muzika, bend koji prvo pada na pamet na domaćoj sceni jeste definitivno Sharks, Snakes & Planes.

Sharks, Snakes & Planes, ili skraćeno SSP je još jedan sjajan bend iz Beograda koji je već nastupao na većim festivalima kao što su Belgrade Beer Fest i Arsenal Fest, i koji je definitivno spreman za ozbiljne koncerte i velike bine.

Distorzirane gitare i vokal neobičan za ovo područje čine zvuk koji se lako pamti, a ono što se na nastupima benda vidi jeste da oni uživaju u muzici i sviranju i pravo je zadovoljstvo slušati ih uživo.

Nedavno su objavili svoj album prvenac pod nazivom „Nebeska mehanika“ za izdavačku kuću Long Play, a trenutno je u izradi i spot za pesmu „Mi plovimo jugom“, koji će uskoro biti objavljen.

Ukoliko ste ljubitelji grunge-a, obavezno obratite pažnju na SSP i poslušajte pesmu „Nebeska mehanika“ sa istoimenog albuma.

Marko Aleksandar Gajić & Istočni blok

Kada je u pitanju sastav Istočni blok predvođen Markom Aleksandrom Gajićem, sigurno je da nećete ostati ravnodušni. Ili ćete biti oduševljeni njihovim radom ili vam se uopšte neće svideti.

Zvuk koji je kombinacija simfo i progresivnog roka prilično je jedinstven na domaćoj sceni. Iako publika nije ogromna, poštovaoci rada Istočnog bloka rado odlaze na njihove svirke i uživaju u muzici koju bend pravi.

Marko Aleksandar Gajić je objavio album kao kantautor, a zajedno sa Istočnim blokom radi na snimanju novog albuma koji će nositi naziv „Na istoku u Kini“.

U nastavku poslušajte pesmu „Pahulja“, a komenar na jednom od videa u kome se za Istočni blok kaže da je srpski The Police dovoljan je razlog da posvetite vreme ovom bendu.

Mašta Bašta

Ako volite reggae muziku, a do sada niste čuli za Mašta Baštu, puno ste propustili. Mašta Bašta je sjajan autorski bend pun optimizma nastao još 2005. godine u Beogradu.

Ove godine su objavili album prvenac pod nazivom „Mašta Bašta“ za izdavačku kuću Long Play, a na njemu se nalazi 12 pesama koji ste do sada mogli čuti na nastupima.

Izuzetna kreativnost benda i muzički kvalitet doveli su do toga da je album izuzetno dopadljiv ne samo fanovima reggae zvuka, već svim ljubiteljima kvalitetne muzike.

Tekstove Mašta Bašte karakteriše optimizam i vedar pogled na svet, ali su tekstovi zapravo prilično ozbiljni i pozivaju na promene. Ove godine svirali su na Exitu, a nedavno su objavili spot za pesmu „Dan“ koji sledi.

Instead of a Kill

Poslednji, ali ne i najmanje važan i kvalitetan bend koji ćemo vam danas predstaviti je Instead of a Kill, prava poslastica za ljubitelje veoma tvrdog zvuka.

Osnovani su 2008. godine, ali su tek ove godine objavili album prvenac, i to za australijsku izdavačku kuću 10th Legion Records. Žanrovski bi se mogli svrstati u deathcore, ali njihove pesme su zapravo fuzija različitih pravaca.

Svako ko je bio na makar jednoj svirci ovog sastava, složiće se oko jedne stvari – zaista zvuče svetski. Jako distorzirane gitare, sjajan vokal i nastup su glavne karakteristike ovog sastava.

Ove godine su u Sarajevu nastupali sa metal velikanima, francuskim sastavom As They Burn.

Iako fanova ove vrste muzike u Srbiji i nema u tolikom broju, sigurno je da vreme ovih momaka tek dolazi. Sledi pesma „Flying Spaghetti Monster“ sa aktuelnog albuma „Skinwalker“.

Podeli