7 razloga da posetite Zanzibar i otkrijete drugi svet

Izgovaranje imena Zanzibar u trenutku izaziva slike rajskog ostrva sa praškasto mekanim peskom, belim plažama i kristalno čistim tirkiznim vodama. Čar Zanzibarskog arhipelaga je mnogo više od romantičnih obala i očaravajućih zalazaka Sunca – ova ostrva nude pregršt znamenitosti, mirisa i ukusa koji hrane dušu. Iako nije standardna studentska destinacija, predstavljamo vam Zanzibar čijim ćete obilaskom upoznati jedan potpuno drugačiji svet.

Plaže na Zanzibaru

Zanzibar je definitivno tropska destinacija iz snova, Zanzibar putovanje je idealno kada želite da pobegnete od svega, ali je svakako fascinantna destinacija iz istorijske i kulturne perspektive, kao i vrhunska destinacija za avanturu i eko-turizam. Iz ovih 7 razloga će vam biti jasno zašto je Zanzibar raj (za turiste) u srcu Afrike.

#1 Idilične plaže

Svako ko poseti Zansibarski arhipelag će odmah primetiti neverovatne plaže, koje će vas naterati da se zamislite da li postoji raj na zemlji i da li ste ga vi upravo otkrili! Dugi potezi belog peska prostiru se niz obalu i stvaraju savršeni ambijent za popodnevnu dremku u ležaljci vezanoj između dve palme, dok se prema tirkiznom Indijskom okeanu.

Zanzibar plaža

Toplo tropsko Sunce vas miluje dok se probija kroz praznine u listovima, dok lagani vetrovi nose jedinstven miris začina koji rastu na ostrvu, mešajući se sa mirisom kokosa, voća i druge flore oko vas. Zvuci nežnih talasa koji se valjaju po belom pesku i šuštannje drveća stvara spokojnu harmoniju. Možda ćete čuti i melodije ptica koje dodaju milozvuku.  

Kada se pojavi oseka, možete hodati duboko duž obale. Videćete mala morska stvorenja koja čekaju na sledeću plimu. Ovo su samo neka od iskustava koje vas čekaju na idiličnim plažama Zanzibara.

#2 Jedinstvena kultura i arhitektura

Zanzibar je generalno nerazvijen deo Tanzanije. Bogato istorijsko i kulturno nasleđe se može videti u prisustvu i uticaju Arapske, Indijske, Afričke, Persijske i Evropske kulture koje stvaraju živopisnu dimenziju na ostrvu.

Šetnjom kroz kaldrmu stare četvrti Kamenog grada, koja je deo UNESCO kulturne baštine, naići ćete na očaravajuću mešavinu različitih stilova arhitekture u pomešanim kućama i džamijama.

Stari dvorovi i palate, kao što su ,,Kuća Čuda’’, stara turska kupatila, kao i živahni bazari, štandovi trgovaca i prodavnice nadražuju sva čula svojom energijom i detaljima koji pričaju o dugoj i burnoj istoriji. Zanzibar je dominatno islamska zemlja, a to se vidi po životnom stilu stanovnika – od nameštaja i odeće pa sve do nakita i zanatskih radinosti.

#3 Savršena klima

Rajska plaža Zanzibara

Usled blizine ekvatora, klima na Zanzibaru je slična našem letu tokom cele godine. Dobra vest je što su tropski vetrovi osvežavajući, pa se vrućina ne oseća toliko. Na Zanzibaru postoje dva kišna perioda, kraće kiše padaju najviše tokom novembra, a duge letnje kiše su u aprilu i maju.

#4 Prilično je jeftino

Možda vam čudno zvuči, ali boravak na Zanzibaru bi vam ispraznio novčanik manje od nekih bližih destinacija, koje su takođe prilično povoljne. Naravno, ovo može varirati od vaših preferencija, ali je sasvim moguće doživeti odlična iskustva za malo novca. Zanzibarci prosečno zarađuju manje od $1 dnevno, pa su cene u manje turističkim delovima veoma pristupačne.

Takođe, aranžmani za putovanje u Zanzibar više nisu toliko skupi. Postoje agencije koje nude putovanje na Zanzibar po vrlo povoljnim cenama, kao i putovanja na druge daleke destinacije. Dobar primer je definitivno turistička agencija Disko Drugar Putovanjahttp://diskodrugarputovanja.rs/.

#5 Raj za ronioce

Zanzibar se diči nekim od najlepših mesta za ronjenje i veoma je voljena destinacija među onima koji obožavaju da istražuju podvodni svet i sve njegove čari. Kada uplovite u tople vode, očaraće vas šarenilo korala, ribica i ostalih morskih životinja koje traže utočište u ovim predelima.

#6 Magija začina

Začini – namirnica zbog koje su vođeni veliki ratovi je i danas od velikog značaja za Zanzibar i privlači mnoštvo posetioca iz celog sveta. Idealno okruženje ostrva je idealno mesto za uzgoj mnogih začina kao što su cimet, čili, muškatni orah, crni biber, đumbir, karanfilić i mnogi drugi.

Posetite farme začina i uživajte u prizoru i aromi koja godi čulima. U toku obilaska farmi, naučićete mnoge zanimljivosti o uzgoju i pripremi začina, kao i o njihovom lekovitom dejstvu.

#7 Gostoljubivi lokalci i festivali

Zanzibarci su poznati po svojoj gostoljubivosti. Nemojte da se iznenadite ako žele da započnu razgovor sa vama bez ikakve želje da vam prodaju nešto. Naučite par korisnih fraza na svahili jeziku, iako većina govori engleski znanje njihovog jezika vam može biti od velike koristi. Ne zaboravite na muslimanske običaje i imajte poštovanja za njihovu tradiciju.

U Zanzibaru se svake godine održava nekoliko interestantnih festivala – Sauti za Busara (muzički festival koji se održava u Februaru); Jahazi (džez festival koji se održava u septembru) i Mwaka Kogwa (četvoro-dnevni festival koji obeležava Novu godinu).

Na ovim festivalima ćete videti ljude i običaje sa celog afričkog kontinenta. Internacionalni filmski festival u Zanzibaru se održava tokom juna i jula. Predstavlja najveću kulturnu manifestaciju u zemlji.

Čar Zanzibara leži u mešavini jedinstvenih idiličniih plaža, intrigantne istorije, kulturne različitosti, ukusne hrane, egzotičnih začina i bogate flore i faune. Svaki dan odmora na ovom arhipelagu vam može biti drugačije i jedinstveno iskustvo.

Da li ste posetili Zanzibar? Ako jeste, slobodno nam napišite još neki dobar razlog da ga posetimo!

Podeli