9 razloga zašto treba da angažujete advokata u sudskim sporovima

U svakodnevnim životnim okolnostima često dospevamo u situacije koje iziskuju potraživanje pravne pomoći. Nekada su te situacije sasvim bazične, kao recimo spor sa komšijom oko međe, dok nekad bivaju i specifičnije, na primer razvod braka ili pisanje testamenta. 

Prosečan građanin koji nije pravno edukovan o nabrojanim, a i mnogim drugim, pravnim sporovima ne zna dovoljno da bi zaštitio svoja osnovna prava i interese. Ne sporimo da u nekim situacijama prisustvo advokata nije neophodno i da neke tužbe građani mogu da sastave sami, koristeći obrasce dostupne na Internetu, ali u osetljivim situacijama najbolje je ne rizikovati.

Pravni sporovi se razlikuju od slučaja do slučaja, a advokati koji imaju iza sebe dugogodišnju praksu pored poznavanja zakona odlični su poznavaoci ljudske psihologije, jer im u prilog govori upravo iskustvo. Advokat Novi Sad vas neće samo saslušati, već ćete dobiti i praktične savete o mogućim ishodima i najboljem razrešenju vašeg pravnog problema. 

Istina, zastupanje od strane dobrog advokata možda nije jeftino, ali može vas izvući iz brojnih neprijatnih situacija, kao što je nepravična podela imovine, mobing na poslu ili nezakonit otkaz.

U nastavku vam donosimo razloge zašto u sudskim postupcima treba da angažujete advokata:

Tumačenje zakona nije jednostavno

Zakoni su dostupni na Internetu, pročitali ste i mislite da vam je sve jasno? Varate se. Tumačenje zakona može da bude itekako komplikovano. Postoje izuzeci, takozvane rupe u zakonu, odredbe koje u određenim okolnostima nisu važeće, a to nigde koncizno nije naznačeno. Imajte na umu da ni svi advokati ne rade isti posao – svaki od njih je specijalizovan za određenu oblast prava. Tako će advokat za privredno pravo angažovati kolegu koji je stručnjak za porodično pravo u slučaju razvoda, pre nego što zastupati samoga sebe.

Advokat je skup, ali greške su još skuplje

Bez obzira u koji ste sudski postupak uključeni greške bi mogle skupo da vas koštaju – krivični postupak vas može koštati slobode, a građanski novčanih sredstava. Ako vas brine advokatska tarifa, imajte na umu da je većina advokata otvorena za dogovor. Nekad ćete platiti ugovorenu sumu po završetku suđenja, nekad procenat od odštete, a nekad u slučaju izgubljenog spora nećete platiti uopšte. Sve zavisi od politike advokatske kancelarije – informišite se.

Advokati znaju kako da ospore dokaze

Bez odgovarajuće pravne obuke, naročito ako ste uključeni u krivični postupak, mogli biste da snosite ozbiljne posledice. Advokati znaju kako da provere validnost dokaza, da ih ospore, provere da li je sa dokaznim materijalom postupano u skladu sa zakonom itd. Sve su to stvari o kojima laici ne znaju dovoljno, ma koliko gledali kriminalističke serije. Advokat je u slučajevima krivice neophodnost, a ne pitanje izbora.

Priznanje krivice nije jedini izbor, čak i ako postoje dokazi koji upućuju direktno na vas. Kada angažujete advokata, on će vam objasniti sve vaše mogućnosti i pomoći će vam da izbegnete potencijalno teške kazne čak i pre početka suđenja.

Podnošenje pogrešnog dokumenta može uništiti vaš slučaj

Ako niste advokat, možda ćete imati problema sa rokovima i protokolom za pravilno popunjavanje i podnošenje određenih pravnih dokumenata. Jedan zakasneli ili pogrešno popunjen podnesak mogao bi da uništi ceo vaš slučaj, odloži ga ili učini da se ne završi u vašu korist.

Advokati imaju pristup svedocima i stručnjacima koji su vam potrebni na vašoj strani

Advokati u godinama rada razvijaju brojna poznanstva sa profesionalcima iz raznih oblasti – a ta poznanstva mogu u mnogome značiti za pozitivan ishod vašeg slučaja, naročito u otkrivanju ili osporavanju dokaza ili svedočenja suprotne strane.

Bolje je da angažujete advokata preventivno nego posledično

Možda ste čuli izreku „bolje sprečiti nego lečiti“. Angažovanje advokata u mnogim slučajevima će vam pomoći da izbegnete potencijalne pravne glavobolje na putu. Da li zaista razumete ono što je napisano najsitnijim slovima na ugovoru koji potpisujete? Sigurni ste da želite da potpišete rešenje o otkazu ili sporazum za razvod kojim niste baš najzadovoljniji? 

Vaš advokat je studirao pravo, zatim učio od iskusnijih kolega na advokatskoj praksi, a tek tada polagao advokaturu. Nakon toga je počeo da radi samostalno. Iza njega je toliko godina iskustva da možete da se opustite – on zna šta treba da učinite.

Advokati su iskusni pregovarači

Iskusni advokat je verovatno već imao slučajeve slične vašem ili barem zna dovoljno da proračunato pretpostavi potencijalni ishod na suđenju. Ponekad je nagodba najbolji izbor, dok je drugi put logičnije da se vaš slučaj dovede do suđenja. Advokat takođe može pomoći u pregovorima o pravičnom poravnanju sa suprotnom stranom.

Druga strana u parnicama verovatno ima advokata

Odlučili ste da se zastupate samostalno i samouvereni ste u sopstveno poznavanje prava. Nasuprot vama u parničnom postupku je advokat sa 20 godina iskustva iza sebe. Priznaćete, niste baš u najpovoljnijem položaju, zar ne? Zakon je komplikovan i advokat koji zastupa vašeg protivnika (ili čak nekonkurentnu stranu koja sklapa pravni sporazum sa vama) iskoristiće ovu činjenicu u sopstvenu korist.

Advokati često pružaju besplatne konsultacije

Pre nego odlučite da vam advokat nije potreban, zakažite konsultacije. Konsultacije su često besplatne, a čak i kada se naplaćuju koštaju simbolično. Tokom konsultacija advokat će vas informisati o pravnom aspektu vašeg slučaja, mogućim ishodima i predložiće kako treba postupati. Nakon dobijenih informacija imaćete pravu sliku da li treba da angažujete advokata.

Podeli