Agregati za struju: dragocena pomoć za domaćinstva i poslovne objekte

Koliko vaše svakodnevne navike, rituali i obaveze ispaštaju kada nestane struje, bilo usled restrikcije ili kvara na električnoj mreži? Ne možete da uključite računar, wi-fi internet signal nestaje, kućni aparati ne rade. Da, život bez struje bi bio prilično sumoran, jer bismo ostali bez svih privilegija na koje smo navikli, a koje uzimamo zdravo za gotovo.

 

Međutim, struja nije neophodna samo za obavljanje svakodnevnih zadataka u domaćinstvu i na poslovima. Zahvaljujući električnoj energiji funkcionišu brojni proizvodni pogoni, medicinske i javne ustanove, rudarstvo, poljoprivreda, građevinarstvo, školstvo.

Jasno je da bi restrikcije struje mogle izazvati kolaps u brojnim aspektima života, posredno ili direktno. Kako se to ne bi desilo, potrebno je obezbediti zamensko rešenje za snabdevanje strujom, a to su agregati za struju, uređaji koji druge vidove energije (mehaničku, solarnu, gasnu) pretvaraju u elektičnu i istom snabdevaju domaćinstva i poslovne objekte ili pogone.

Dalekovod

 

Kakvi modeli agregata su dostupni i koja im je namena, saznaćete u nastavku:

Benzinski agregati za struju

Benzinski agregati za struju koristi benzin, gorivo, kako bi proizveo električnu energiju. Kada radi ispravno, benzinski agregat ubrizgava vazduh i benzin u karburator, koji ih komprimira i stvara paljenje, koje na kraju okreće rotor mašine i generiše električnu energiju – struju koja napaja vaše kućne uređaje ili bilo koju drugu aparaturu.

Benzinski agregati su poznati po svojoj pristupačnosti i prenosivosti. Pošto rade na benzin, gorivo je pristupačnije, a ovi agregati imaju tendenciju da budu manji, što omogućava lakši transport do mesta primene. Benzinski agregati su takođe efikasni u radu i obično se koriste za kratkoročne primene kao što su nestanci struje. Takođe, bitna stavka – rad im je prilično tih.

 

Dizel agregati za struju

Dizel agregat radi tako što prvo komprimuje vazduh, a zatim ubrizgava dizel gorivo u komoru da bi proizveo toplotu, što pokreće paljenje goriva. To paljenje pokreće generator i stvara električnu energiju kojom se napajaju željeni uređaji.

Dizel agregati su idealna opcija ako želite agregat koji zahteva malo održavanja. Za razliku od benzinskih agregata koji koriste karburatore, koji mogu da se kvare, dizel agregat nema karburator i umesto toga stvara električnu struju sa kompresijom. Dizel agregati imaju tendenciju da traju duže i troše manje goriva, što ih čini ekonomičnijim. Ipak, ovi agregati su skuplji za kupovinu, zahtevaju veću investiciju, a njihov rad je prilično bučan.

Kao profesionalni agregati za struju najčešće se koriste dizel agregati ili agregati na prirodni gas, jer su najmoćniji i pružaju savršen odnos povrata investiranih sredstava.

Benzinski i dizel agregati su najčešći modeli agregata za struju. Izbor u koji od njih ćete investirati zavisi od vaših nameravanih aplikacija. Oba tipa su pouzdana, proizvode malu količinu emisija i koriste lako dostupne izvore goriva. Ako vam je potreban agregat za mali posao kao što je napajanje doma, možete se odlučiti za benzinski agregat. Za teže poslove, možda ćete morati da investirate u dizel agregat koji može da radi duže vreme.

Traktorski agregati za struju

Traktorski PTO generatori za struju, odnosno agregati na traktorski pogon, opremljeni su visoko kvalitetnim agregatima za struju. Ovi agregati proizvode struju snage od 15kVA do 90kVA i pravo su rešenje za poljoprivrednike, i sve koji poseduju traktor kao pogonsku mašinu.

Traktorski PTO generatori AV linije su namenjeni da pogone uredjaje koji u sebi ne poseduju elektronske komponente.

Gasni agregati za struju

Gasni agregati za struju koriste prirodni gas za proizvodnju električne energije. Oni rade slično kao i benzinski modeli, ali ovi agragati kao gorivo koriste gas umesto tečnosti. Da bi se stvorila električna energija u agregatu koji radi na gas, mešavina gasa i vazduha se ubacuje u komoru za sagorevanje, gde je klip kompresuje. Svećica pali gas tako što gura klip nadole i okreće radilicu, a agregat je spreman da snabdeva vaše domaćinstvo strujom.

Agregat na prirodni gas ima brojne prednosti. Smanjuje zagađenje životne sredine jer proizvodi malu emisiju štetnih gasova, stoga je odličan izbor za vlasnike nekretnina koji žele da smanje svoj ekološki otisak. Ne samo da je prirodni gas pristupačan, već može i smanjiti troškove energije kada se koristi za napajanje kuća i preduzeća. Prirodni gas je stalno dostupan i na njega ne utiču skokovi u cenama drugih goriva.

Agregati na gas nemaju mnogo negativnih strana, ali evo dva nedostatka – ako dođe do nestanka gasa, vaš agregat neće imati potrebno gorivo za rad. Takođe, prirodni gas je izuzetno eksplozivan i može predstavljati ozbiljnu opasnost od požara ako cevovod pukne.

Podeli