Američki fudbal za početnike #1

Pitate se zašto bi se gomila tapaciranih tipova zakucavala jedan u drugog? Odgovor je jednostavan – američki fudbal. Kroz seriju tekstova pokušaćemo da vam objasnimo šta je to američki fudbal (ne, nije ragbi!) i kako se igra. Taman na vreme za narednu sezonu, koja počinje u septembru.

americki fudbal igrac u opremi

 

Priča o američkom fudbalu počinje kada su dva profesora 1869. odlučila da ujedine klasičan fudbal i ragbi u jedan sport i tako omoguće svim Univerzitetima da se takmiče u istom sportu. Jer Amerikanci su skroz u fazonu ujedinjavanja i jednakosti. Prva utakmica je odigrana između Prinston i Ratgers Univerziteta. Cilj igre je bio da se okrugla lopta odgura u protivnični gol glavom, nogom, rukom, praktično čime god. Lopta nije smela da bude podizana ili zadržavana u rukama. Prva ekipa koja osvoji 6 poena bila je pobednik.

U vreme kada je Srbija postala kraljevina pod vladavinom Miloša Obrenovića, 1882. američki fudbal je dobio svog „oca“, Valtera Kampa. On je postavio prva pravila i temelje za ono što danas nazivamo američkim fudbalom.

Teren

Američki fudbal igra se na terenu dužine 120 jardi i širine 53.33 jardi (110 x 48.76 metara). Na krajevima se nalaze polja dužine 10 jardi koja predstavljaju krajnju zonu (end zone). End zona je obično u bojama tima na čijem se terenu igra. Ostatak terena podeljen je na polja dužine 5 jardi, a oni na 1 jard (hash). Na krajevima terena, iza krajnje linije (end line) nalaze se golovi. Aut linija (Side line) je veoma debela linija na obe strane terena i po pravilu je nedozvoljena zona. Crvena zona (red zone) se koristi kao izraz kada je napadački tim blizu end zone i to je prostor između gol linije i 20 jardi.

Gol se nalazi na sredini krajnje linije, iza end zone. Ima oblik ćiriličnog slova dž (Џ), visina srednjeg stuba je 3 metra, dok je visina dva vertikalna stuba malo više od 10m (35 feet-a). Ova dva vertikalna stuba su na međusobnoj udaljenosti od 6m.

Pravila

Cilj igre je da se osvoji što više poena, što se postiže unošenjem lopte u protivničku end zonu (touchdown, 6 poena), postizanjem gola (field goal, 3 poena) ili obaranjem protivničkog igrača u njegovoj end zoni (safety, 2 poena). Ukoliko postigne tačdaun, bilo utrčavanjem u endzonu ili hvatanjem lopte u istoj, ekipa dobija šansu za bonus poen, šutiranje na gol.

Reći ćete da to i nije tako teško. I nije, kada se na vas ne zaleće gomila muškaraca k’o od stene odvaljenih. Pošto su velike šanse da vas neko obori pre nego što stignete do cilja, uvedeno je pravilo osvajanja. Osvajanje se postiže pokušajima (down) i svaka ekipa ima 4 dauna da osvoji 10 jardi. Ukoliko u tome bude uspešna, i iz 4 pokušaja zbirno osvoji svih 10 jardi, dobija novih četiri pokušaja za osvajanje sledećih 10 jardi i tako do end zone.

Kada osvajanje 10 jardi ne uspe, protivnička ekipa dobija loptu i isti zadatak. Teren se može osvojiti na dva načina: trčanjem (nošenjem lopte) ili napredovanjem kroz vazduh (pass). U svakom daunu dozvoljen je samo jedan pas.

Za razliku od klasičnog fudbala, napad je vremenski ograničen. Utakmica traje ukupno 60 minuta, a podeljena je na 4 perioda od po 15 minuta. Ukoliko se susret završi nerešenim rezultatom, igra se produžava za 15 minuta. Ukoliko tim koji započinje produžetke ne da tačdaun, onda ekipa koja prva postigne bilo kakav poen pobeđuje. Ukoliko po isteku vremena predviđenog za produžetak nema pobednika, rezultat je nerešen.

Zanimljivost: Zbog čestih tajm-auta i prekida, utakmica traje više od 3 sata! Sigurna sam da ćete uživati u predivnim panoramama američkih gradova ili edukativnom filmu o pravljenju kaubojskih šešira.

Oprema

Američki fudbal igra se loptom jajastog oblika.

Gruba igra zahteva i veliku zaštitu. Osnovna zaštitna oprema sastoji se iz kacige, štitnika za ramena, suspenzora, dresova i pantalona, kopački, raznih štitnika, među kojima su i štitnici za nos i usta. Većina igrača ima rukavice specijalizovane za njihovu poziciju.

Većina opreme je napravljena od čvrste plastike sa sunđerastim oblogama radi ublažavanja udarca. Kaciga ima zaštitnu rešetku napred, a većina današnjih kvoterbekova ima i radio aparate u kacigama, radi brže komunikacije sa trenerima. Kacigu kvoterbeka nijedan drugi igrač ne sme da nosi.

Tim

Gridiron, kako još zovu američki fudbal, je verovatno specifičan po broju članova jedne ekipe, čak više od 50! (ovde ubrajam samo igrače) Kompletan tim sa trenerima, i drugim osobljem može preći 100 članova. Možda zvuči čudno ali, iza toga stoji logično objašnjenje. S obzirom na veliki broj izmena i različitih pozicija, tih 56 igrača se deli u tri tima: ofanzivni (napadački tim), defanzivni (odbrambeni tim) i specijalni tim. Igrači specijalnog tima se takođe dele na ofanzivne i defanzivne. Na terenu može biti samo dva tima od po 11 igrača, obično jedan ofanzivni i jedan defanzivni.

Zanimljivost: svaki igrač može da izabere jedan broj između 1 i 99, mada je NFL (National Football League) napravio preporuku za dodelu brojeva po timovima (pravila, pravila…)

Stručni štab se sastoji iz: glavnog menadžera,  koji je često i glavni trener; ofanzivnog koordinatora, koji je zadužen za napadačke akcije; i defanzivnog koordinatora, koji je, logično, zadužen za akcije u odbrani. Ofanzivni koordinator se obično nalazi negde na stadionu odakle ima najbolji pregled igre, dok se defanzivni i glavni trener nalaze na terenu.

Ofanzivni tim

Ofanzivni ili napadački tim je tim čiji je glavni zadatak osvajanje jardi. U suštini, može se podeliti na 4 tipa igrača: odbrambene ofanzivne igrače, trkače, bacače i hvatače.

Defanzivni tim

Zadatak defanzivnog ili odbrambenog tima je da spreči protivničke igrače da osvoje jarde. Jedan deo tima juriša na bacača suprotnog tima, dok ostali pokušavaju da spreče hvatače i trkače da se probiju.

Specijalni tim

U sastavu specijalnog tima se obično nalaze igrači koji učestvuju u akcijama šutiranja. Ovaj tim se može dodatno podeliti na ofanzivni i defanzivni tim. Uloga ofanzivnog tima je da loptu šutne ili unutar okvira gola, ili da šutne što dublje u protivnički deo terena. Kada, na primer, tim ne uspe iz trećeg dauna da osvoji 10 jardi, u četvrtom daunu će specijalni tim izvesti šut. Cilj ovoga je da pomere protivničku ekipu što dalje od svoje end zone. Sa druge strane, defanzivni tim treba da spreči loptu da ode previše u njihov deo terena.

Podeli