Fudbal za početnike i više od toga

Fudbal je danas planetarno najpopularniji sport. Ukoliko igrate i pratite fudbal, i sami znate kolika opsesija može da bude. Čak i ukoliko ne pratite fudbal, sigurno znate nekog fanatika koji je odgledao sve Zvezdine utakmice ili zna da nabroji svakog člana Arsenala u poslednjih 10 godina. Pogledajte naš vodič kroz fudbal tj. fudbal za početnike, i saznajte interesantne činjenice o fudbalu.

fudbalska lopta

 

Koliko puta ste zatekli sebe ili nekog vama bliskog kako iščekuje rezultate utakmice njegovog tima, kako se posle raduje ili biva nervozan celog dana? Fudbal je postao sastavni deo života mnogih ljudi, čak i više nego bilo koji drugi sport. Bez obzira na to da li gledate utakmice zato što u njima uživate, ili samo pratite rezultate zbog kladionice, evidentno je da je gledanje fudbala široko rasprostranjeno u današnjem društvu. Što se kladionice tiče, već smo ranije predstavili prostu matematiku – zašto ćete gotovo uvek izgubiti novac u kladionici.

Ukoliko ne pratite redovno fudbal, sigurna sam da vam se desilo da se nalazite u društvu gde svi pričaju o kornerima, ofsajdima, a vi pojma nemate o čemu se radi. U ovom tekstu ću vam predstaviti najbitnije činjenice o fudbalu i istorijatu fudbala, osnovna pravila fudbala koja su zastupljena u ovom sportu, takođe da razjasnim osnovne pojmove onima koji mnogo i ne prate fudbal, kao i neke od najvećih imena u ovom sportu. Dok čekate da počne utakmica vašeg omiljenog tima, zavalite se, sipajte vaše omiljeno piće i uživajte u tekstu! Mi predlažemo pivo!

Istorijat fudbala

Fudbal se igrao još u antičko doba i u srednjem veku pod raznim imenima, u Italiji i Francuskoj, ali svoj moderni oblik dobija tek u 19. veku.

Originalno, fudbalska igra nastala je u Kini. Još pre 2500 godina Kinezi su izmislili igru loptom koju su šutirali nogom, „cu šu“. „Cu“ znači gurnuti nogom, dok „šu“ predstavlja loptu od životinjske kože. Igru je ubrzo prihvatila i kineska vojska, kao jedan vid rekreacije, čak je i nekima od njih pala na pamet izvrsna ideja: da loptu zamene glavom svojih neprijatelja. Ko će znati, izgleda da su tako bili više motivisani.

U srednjem veku je fudbal u Engleskoj bio zabranjen. Na ulicama Londona igrao se jedan oblik fudbalske igre, gde su timovi od po 100 igrača jurili za jednom loptom. Cilj igre je bio zadržati loptu kod sebe što je duže bilo moguće. S obzirom na to da je u ovoj igri sve bilo dozvoljeno, i da je često bilo povređenih i mrtvih – kralj je odlučio da ovu igru 1314. godine zabrani.

Prvi fudbalski klub bio je Šefild, koji su 1857. godine osnovala 2 britanska vojna oficira. Sliku jedne od postava Šefilda možete videti na slici iznad.

Iako je fudbal uglavnom poznat kao muški sport, danas više od 20 miliona žena igra fudbal.  Ženski fudbal je tek 1991. godine postao zvaničan olimpijski sport.

Danas je svakako najznačajnija fudbalska organizacija FIFA, Svetska fudbalska organizacija. Prema nekim podacima, FIFA ima više zemalja članica čak i od Ujedinjenih nacija! U Evropi je najznačajnija UEFA. Jedan od nagledanijih događaja na svetu, tj. sportskih takmičenja jeste upravo Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje se održava svake četvrte godine. Prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu se održalo 1930. godine u Urugvaju, na kom je Kraljevina Jugoslavija osvojila zavidno četvrto mesto, nakon izgubljene polufinalne utakmice od domaćina, Urugvaja (moramo da kažemo po ne baš fer okolnostima). Prethodno Svetsko prvenstvo u fudbalu je održano u Brazilu 2014. godine, dok nas sledeće očekuje u Rusiji 2018. godine.

Pravila

Fudbal je jednostavna igra, u kojoj postoji 17 pravila ali istovremeno neguje i improvizaciju. U utakmici učestvuju 2 ekipe sa po 11 igrača, osnovni cilj igre je postići više golova od protivnika. Igraju se 2 poluvremena od po 45 minuta, sa pauzom od 15 minuta između. U slučaju nerešenog rezultata, ukoliko je eliminaciona utakmica u pitanju, igraju se dva produžetka od po 15 minuta.

Osim startnih 11 igrača, svaki tim ima i po 7 rezervnih igrača koji se nalaze na klupi. Timovima je dozvoljeno da naprave po 3 izmene u toku meča.

Svaki tim ima svoje dresove u bojama kluba: na prednjoj strani dresa nalazi se grb kluba, dok se na leđima nalaze ime i broj igrača. U današnje vreme, na dresu se navode i sponzori kluba. Od ostale opreme, nose se šorc, štucne (čarape), kopačke, kao i štitnici za potkolenice. Igračima nije dozvoljeno da nose sat ili bilo kakav nakit, kako ne bi slučajno povredili ostale igrače tokom igre.

Utakmicu vodi glavni sudija, kojem pomažu pomoćne sudije, koje su tu u slučaju da njemu promakne neki detalj sa utakmice, ili jednostavno ne može svaku situaciju na terenu da proceni samo iz svog ugla.

Osnovni fudbalski pojmovi

1# Žuti i crveni karton – žuti karton je način da sudija izrekne opomenu igraču zbog učinjenog prekršaja. Žuti karton igrač može dobiti u sledećim slučajevima: ukoliko primeni nesportsko ponašanje, negoduje rečima ili pokretima, odlaže nastavljanje igre i slično… Ukoliko je igrač zaradio i drugi žuti karton, istog momenta mu se dodeljuje crveni karton i nakon toga je isključen iz igre. Igrač može i direktno dobiti crveni karton u slučaju težeg prekršaja i opasnije igre koju je primenio.

2# Penal – Kazneni prostor je zona koja počinje 16,50 metara od gola. Ukoliko se napravi prekršaj u sopstvenom kaznenom prostoru, bio to faul ili igranje rukom, protivničkom timu se dosuđuje penal. Penal se izvodi sa 11 metara od gola i to je često najbolja prilika za timove da postignu gol. Ukoliko se igra eliminaciona utakmica, a rezultat je nerešen, pravilo je da se izvode penali. Svaki tim izvodi po 5 penala, pobednik je onaj koji u toj seriji da više golova.

3# Ofsajd – Situacija u kojoj se igrač nalazi na protivničkoj polovini samo između golmana protivničkog tima i poslednjeg igrača odbrane, u trenutku kada mu neko od saigrača pošalje loptu. U toj situaciji svira se ofsajd, i lopta pripada protivničkom timu. Ovo pravilo postoji kako bi sprečilo napadače da samo stoje ispred gola i čekaju loptu. Često je povod za rasprave između igrača i sudija, naročito kada su igrači bili u očiglednoj prilici da postignu gol.

4# Korner – Kad odbrambeni igrač izbaci loptu iza linije svog gola, svira se korner. Izvodi se tako što igrač protivničke ekipe vraća loptu u igru iz ugla terena. Često je dobra prilika da se postigne gol.

5# Aut – termin kojim se u fudbalu označava prekid igre kad lopta celim obimom pređe uzdužnu liniju terena. Loptu nazad u igru vraća igrač protivničkog tima, sa mesta na kojem je lopta napustila teren.

6# Gol-aut – Javlja se kada igrač izaci loptu iza gola protivničkog tima, pod uslovom da je tom prilikom nijedan protivnički igrač nije dodirnuo.

7# Živi zid – Živi zid čine igrači postavljeni jedan pored drugog, između lopte i gola, u trenutku izvođenja slobodnog udarca. Postavlja se sa namerom da se zaštiti sopstveni gol i dekoncentriše protivnički igrač prilikom šuta. Svi fudbaleri u živom zidu moraju biti udaljeni od lopte propisanih 9,15 metara, i ovo pravilo je na snazi od 1913. godine. U poslednje vreme, uvedeni su i beli sprejevi kojima se jasno obeležava linija iza koje igrači koji čine živi zid moraju stajati.

8# Slobodan udarac – Način za nastavljanje igre nakon prekršaja. Nakon što igrač napravi prekršaj nad protivničkim igračem, suprotnoj ekipi se dodeljuje slobodan udarac. Igrač koji izvodi slobodan udarac može direktno šutirati na gol, za razliku od indirekta gde to nije dozvoljeno. Udarac se izvodi sa mesta na kome je prekršaj napravljen. Tehnika izvođenja slobodnih udaraca je jedna od najatraktivnijih veština modernog fudbala.

9# Autogol – Pogodak postignut u sopstvenu mrežu. Nakon nenamernog pogotka, dosuđuje se gol protivničkom timu.

10# Gol-tehnologija – Ono što je razlika današnjeg fudbala od onoga koji su igrali naši očevi i deke, jeste nova gol-tehnologija. Video tehnologija uvedena je u fudbal kako ne bi bilo nedoumica oko toga da li je lopta, ili ipak nije, ušla u gol. Ova tema u svetu sporta izaziva velike kontroverze – dok jedni smatraju da je to neophodno kako bi fudbal kao igra bio pravedniji, drugi smatraju da uništava draž fudbala. U svakom slučaju, ova tehnologija se danas primenjuje u mnogim kako internacionalnim, tako i nacionalnim takmičenjima u fudbalu.

Fudbalske legende

Iako je fudbal kolektivni sport, uvek postoje pojedinci koji se ističu. Mnoga su imena koja su obeležila svetski fudbal. Međutim, neka od njih su ostavila poseban trag i ne možemo ih zaobići ukoliko govorimo o legendama ovog sporta. Neka od njih su: Pele, Maradona, Euzebio, Franc Bekenbauer, Mišel Platini, Ferenc Puškaš… 2000-te godine obeležili su fudbalski majstori poput: Zidana, Ronalda, Raula, Ronaldinja, Anrija, Olivera Kana… U Srbiji su najveći trag ostavili: Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Rajko Mitić, Dragan Stojković Piksi, Predrag Mijatović… Verovatno je da sam mnoga značajna imena izostavila, ali zaista je veliki broj ljudi koji su obeležili ovaj sport.

Današnje vreme odlikuju velike promene. Iako ranije poznat kao sport u kojem se nije mnogo zarađivalo, fudbal je danas postao jedan od najplaćenijih sportova na svetu. Svakodnevno možemo slušati o milionskim transferima iz jednog kluba u drugi, kao i o višemilionskim ugovorima sa sponzorima. Dok čekamo nove legende, danas možemo uživati u igri fudbalskih čarobnjaka, poput Ronalda, Mesija, Bejla, Nejmara, Ibrahimovića, Hamesa Rodrigeza i mnogih drugih.

Koga vi smatrate fudbalskom legendom?

Podeli