Astrologija i horoskop – da li im treba verovati?

Na šta prvo pomisliš kada čuješ reč horoskop?

Verovatno je to rubrika u nekom časopisu ili portalu gde su prema horoskopskom znaku u par rečenica sumirani predstojeći događaji na našem poslovnom, ljubavnom i zdravstvenom planu.

Natalna karta na knjizi

Međutim, astrologija je mnogo više od toga, a danas postoje mnoge platforme kao što je Astrologis, koje pružaju astrološke usluge koje nam mogu otkriti zanimljive podatke o našoj ličnosti i njenom potencijalu, kao i odnosima sa ljudima oko sebe.

Ukoliko te zanima nešto više o astrologiji i horoskopu, nastavi sa čitanjem našeg teksta i saznaj kako se astrologija razlikuje od onoga sa čime se u svakodnevnom životu najčešće susrećemo.

Šta horoskop zapravo predstavlja sa astrološkog stanovišta?

Kada je reč o horoskopu, informisanost većine ljudi ograničena je na podatke kao što su od kog do kog datuma određeni zodijački znak traje, kao i koje se osobine za njega vezuju. Uglavnom su to stereotipi: ovnovi su tvrdoglavi, a rakovi emotivni, bikovi su veliki gurmani, lavovi rođene vođe, strelci avanturisti…

Mnogi u to zapravo i veruju, i uopštavaju ljude oko sebe i svoje odnose sa njima izjavama poput nikada se nisam slagala sa blizancima, naravno da je takva kad je vodolija, ili svi moji bivši su rakovi.

Međutim, horoskop je zapravo mnogo više od toga. Istina je da svako od nas ima jedinstveni lični horoskop koji zavisi od položaja planeta u trenutku našeg rođenja. Kako bi horoskop imao smisla i bio tačan, njega ne mogu tumačiti kratki pasusi u novinama, već to mora uradititi kvalifikovan astrolog.

Kao rezultat sve veće potrebe za stručnim i iskusnim astrolozima, 

Lični horoskop – šta ti natalna karta može reći o tvom životu?

Papiri natalne karte

Verovatno ti je poznat izraz natalna karta ‒ sigurno u svom okruženju imaš bar nekoliko osoba koje su bile na čitanju natalne karte i stalno se pozivaju na nju.

Natalna karta je zapravo grafikon koji pokazuje tačan položaj zvezda i planeta na mestu i u trenutku tvog rođenja. Njihov položaj, kao i njihovi međusobni odnosi direktno utiču na tvoj temperament i potencijal tvoje ličnosti, ali i međusobni odnos sa ljudima u tvom životu.

Natalna karta predstavlja tvoj lični horoskop, a za njenu izradu potrebne su informacije o tačnom datumu, vremenu i mestu rođenja. Na osnovu ovih informacija izrađuje se grafikon sa tačnim položajem nebeskih tela u trenutku tvog rođenja i tumače segmenti tvoje ličnosti i tvoje životne okolnosti.

Natalnu kartu čine zodijački znakovi, Sunce i Mesec, planete, kuće i aspekti. Aspekti predstavljaju uglove pod kojim se oni nalaze i koji predstavljaju njihove međusobne odnose.

Ljubavna natalna karta – šta nam zvezde govore o sreći u ljubavi?

Osim lične natalne karte, koja se odnosi samo na život jedne osobe, moguće je izraditi i uporednu natalnu kartu dve osobe.

Uporedna natalna karta, poznata i kao sinastrija ili ljubavna natalna karta, upoređuje natalne karte dve osobe i na osnovu dobijenih informacija meri njihovu kompatibilnost i potencijal koji njihov odnos ima, najčešće u svrhu proveravanja potencijala za ostvarivanje ljubavne veze.

Tumačenje snova – zašto sanjamo to što sanjamo?

Amajlija i kristali na natalnoj karti

Čitanje lične i uporedne natalne karte nisu jedine astrološke usluge koje postoje. Još dve vrlo popularne astrološke usluge jesu tumačenje tarot karata i tumačenje snova. Možda ove običaje najviše povezujemo sa prošlošću, međutim, oni su i danas vrlo popularni.

Svako od nas je bar jednom u životu u rukama držao sanovnik ili posetio neku online verziju kako bi saznao značenje svog sna.

Kada sanjamo nešto neobično, u ljudskoj je prirodi da se zapitamo zašto smo baš to sanjali i da li naš san ima neko značenje. Vremenom se došlo do zaključka da se određene stvari javljaju u snovima većine ljudi, kao i da one imaju svoje posebno značenje.

Međutim, tumačenje snova je vrlo kompleksna oblast, te nije dovoljno samo pročitati par redova o određenom simbolu koji smo sanjali. Upravo zato se astrolozi bave detaljnim tumačenjem snova.

Čitanje tarot karata donosi bitna saznanja o budućnosti

Kada žele da znaju šta ih čeka u budućnosti ili kako bi trebalo da se izbore sa novonastalim izazovom, oni koji se bar pomalo razumeju u astrologiju vrlo često se okreću tarot kartama.

Čitanje tarot karata je drvena disciplina koja nam može reći mnogo toga o našoj trenutnoj poziciji u životu, kao i predstojećim događajima, ali samo ako se odradi kako treba. Zato je bitno da se time pozabavi kvalifikovan i iskusan astrolog.

Astrologija je jedna pre svega zanimljiva, ali i izuzetno kompleksna oblast proučavanja. Kako bi se horoskop tačno pročitao, potrebno je dobro razumevanje i sagledavanje svih njegovih aspekata, ali i dugogodišnje iskustvo.

Nadamo se da ti je naš teskt bio zanimljiv kao i da ti je otvori neke nove vidike i razbio predrasude o horoskopu i astrologiji.

Podeli