Auto delovi koji se najčešće kvare

Bilo da se radi o novim ili polovnim četvorotočkašima, uopšte nije retkost da automobili budu podložni kvarenju ili zahtevni na polju održavanja. Dugogodišnji vozači su sasvim izvesno upoznati sa ovom činjenicom, a kako bismo one ne toliko iskusne pravovremeno pripremili za sve nedaće koje može doneti vožnja,  evo koji su to auto delovi koji se najčešće kvare.

#1 Gume – pucanje i habanje

Kako su pneumatici podložni grebanju, habanju, pucanju i probijanju, njihov period trajanja nekada može biti izuzetno kratak, a naročito kada se guma istroši ispod preporučene dubine šare.  Ovakav problem može predstavljati izuzetnu opasnost na putu, tako da bi stanje i pritisak u gumama trebalo proveravati redovno. Naravno, ono što se podrazumeva, jeste da uvek imate rezervnu gumu u vašem prtljažniku. Inače, gume su samo jedan od auto delova koji se mogu reciklirati.

#2 Senzori pritiska u gumama – fizička oštećenja

Senzori kontrole pritiska u pneumaticima su  standardni deo opreme vozila od 2014. godine, tako da ih vaše vozilo sasvim izvesno poseduje. Sam sistem kontroske pritiska se smatra dugovečnim, ali je  ipak, zahvaljujući fizičkim oštećenjima senzora ili felni, sklon čestim kvarovima. U slučaju da dođe do smanjivanja pritiska ili eventualnih kvarova, bićete obavešteni signalizacijom na kontrolnoj tabli.

#3 Alternator – auto bez energije

Alternator igra ključnu ulogu u generisanju električne energije, održavanju konstantnog napona kao i napajanju akumulatora i drugih auto komponenti, zbog čega je ujedno glavni krivac kvarova na elektronici. Procenjeni period rada ove komponente iznosi između pet i šest godina, tako da bi trebalo biti upoznat sa datumom zamene. Ukoliko prodavac pak nije vršio izmenu i potreban vam je nov alternator, potrudite se da pravovremeno nabavite zamenski deo.

#4 Akumulator – (ne)pokreće vozilo

Akumulator je takođe bitao deo električnog sistema. Ovaj deo vozila je zadužen za pokretanje motora i napajanje strujnih komponenti u fazi mirovanja vozila. Najčešće se kvari usled neprekidnog rada električnih uređaja, kratkih spojeva, niskih ili visokih temperatura, nepravlinog održavanja te starosti. Kako vreme bude odmicalo, kapacitet akumulatora će se smanjivati, tako da će biti potrebno da često proveravate performanse vaše auto baterije. 

#5 Kočioni diskovi – pažljivo kočite

Osim nepropisne instalacije, izloženosti ekstremnim vremenskim uslovima (posebno hladnoći) ili pak lošeg kvaliteta, diskovi se takođe mogu istrošiti i zahvaljujući brzoj sportskoj vožnji ili čestim agresivnim kočenjima. Stoga, ako osetite zapinjanja prilikom gaženja kočnice ili čujete da vam diskovi škripe,   vozilo obavezno odvezite kod najbližeg automehaničara.

#6 Eksterna i unutrašnja svetla 

Svetla za signalizaciju skretanja, poziciona svetla, stop svetla kao i ostala eksterna (ili unutrašnja) svetla su, zbog svoje učestale upotrebe, auto komponente koje se najčešće kvare. Moderniji automobili signaliziraju kvar pojavljivanjem svetleće ikonice na kontrolnoj tabli ili displeju, dok se kod starijih vozila problem može ustanoviti isključivo manuelnom proverom. LED rasveta se pokazala kao značajno kvalitetnije rešenje od ksenonskih sijalica, pa je upravo zbog toga naša glavna preporuka.

#7 Brave – izbegnite blokiranje vrata

Premda nisu učestali kao kod prethodno navedenih komponenata, kvarovi se svakako mogu javiti i na bravama automobila. Do istih najčešće dolazi tokom zimskih meseci, usled zamrzavanja, korozije, glavljenja ključa, oštećenja unutrašnjih mehanizama (uglavnom zupčanika i opruga) ili pak električnih problema ukoliko se radi o novijim vozilima. 

Još komponenti koje se često kvare

Evo još nekoliko auto delova koji se, bez obzira na brend vozila, najčešće kvare i menjaju:

  • Pumpa za gorivo i vodu.
  • Vazdušni, ali i ostali filteri.
  • Kvačila.
  • Plivajući zamajac.
  • Svećiće. 
  • Klinasti kaiš.
  • Vetrobranska stakla.

Ako živite u prestonici i potrebne su vam nove i kvalitetne komponente za vozilo, ponudu možete istražiti na linku auto delovi Beograd.

Spojite lepo i funkcionalno

Kako bi vaš ljubimac, uz najbolje performanse, poprimio i elegantan izgled, savetujemo da nakon nabavke potrebnih delova doterate i vizuelni izgled. Odvezite vozilo na poliranje, kupite nove auto patosnice i navlake za sedišta, ugradite smart multimediju te uživajte u udobnoj vožnji. Nadamo se da će vam naši saveti biti od pomoći!

Podeli