10 delova vašeg automobila koji se mogu reciklirati

Da li ste znali koja stvar se najviše reciklira u Sjedinjenim Američkim Državama? Mnogi smatraju da su u pitanju novine ili aluminijumske konzerve, ali nisu. U pitanju su automobili. Preko 12 miliona automobila se reciklira u SAD-u svake godine, a još 8 miliona u Evropi.

Održivost je u središtu pažnje javnog mnjenja već neko vreme. Postaje nam sve jasnije da svi moramo učiniti ono što je u našoj moći da podignemo održivost na viši nivo i da smanjimo detrimentalan uticaj na našu planetu.

Stari automobil

Srećom, oko 86% materijala od kojeg se prave auta se može reciklirati i ponovo koristiti. Jedan od materijala koji se lako reciklira je čelik. Reciklirani čelik se može koristiti kao i novi, što je jedan od razloga zašto je tako dragocen.

U nastavku teksta pročitajte više o procesu reciklaže automobila, ali i koji sve delovi se mogu reciklirati.

Kako se automobil reciklira?

Ako brojimo i one najsitnije delove, auto ima oko 30.000 različitih delova. Stoga je reciklaža automobila malo kompleksniji proces od reciklaže papira. Ovaj proces zahteva vreme, znanje i struku kako bi se recikliralo i ponovo upotrebilo čak do 95% težine automobila.

Neki auto delovi se mogu koristiti više puta. Svaki od njih može i dalje biti od koristi za nekog drugog ko želi da kupi rezervne delove za svoje vozilo. Neki od delova za višekratnu upotrebu su:

  • Prednja svetla, žmigavci i zadnja svetla
  • Sedišta i presvlake
  • Delovi izduvnog sistema
  • Ogledala
  • Aluminijske felne i poklopci
  • Motori i delovi motora
  • Sistemi prenosa
  • Neoštećeni prozori i šoferšajbne

Ponekad je samo jedan kvar na jednom delu automobila dovoljan da auto postane neupotrebljiv, dok su ostale komponente u savršenom redu. U tom slučaju se treba potruditi da se dobije dobra naknada za otkup automobila u celosti ili u delovima.

Koje komponente se mogu reciklirati?

Reciklator vozila će se postarati da se sve upotrebljive komponente iskoriste opet ili recikliraju na odgovarajući način. Ovaj proces takođe uključuje odlaganje materijala i tečnosti koji nisu dobri za ponovnu prodaju ili recikliranje.

Far

Evo kojih 10 komponenata automobila se mogu reciklirati.

#1 Motorno ulje

Možda ste mislili da se staro i korišćeno motorno ulje ne može uštedeti, ali ste se prevarili. Ulje vašeg automobila se ne kvari i ne može biti prestaro da bi ispravno funkcionisalo – već se jednostavno zaprlja.

Iskorišćeno motorno ulje se može odneti u reciklažni centar gde će se očistiti za ponovnu upotrebu. Nepravilno odlaganje korišćenog motornog ulja može imati jako loš uticaj na zemljište, podzemne vode, reke i prirodne ekosisteme.

#2 Prozori i vetrobranska stakla

Vetrobranska stakla i prozori mogu biti jako teški za recikliranje jer su obično pričvršćeni između slojeva plastike. Dizajn vozila je poboljšan poslednjih godina, što znači da se staklo može oporaviti i reciklirati za proizvodnju staklenih boca, izolacije od fiberglasa i ostalih proizvoda za svakodnevnu upotrebu.

#3 Stari metal

Automobili imaju širok spektar metalnih komponenti, koje čine ogroman deo ukupne mase automobila. Delovi kao što su aluminijumske felne, osovine, ručke i drugi otpadni metal se mogu prodati kompanijama za otpadni metal, koje će ga istopiti kako bi se ponovo iskoristio.

#4 Akumulatori

Akumulatori su jedna od komonenti automobila koja se najčešće reciklira, ali su ujedno i najproblematičnija komponenta ako do reciklaže ne dođe. Auto akumulatori sadrže toksične hemikalije koje mogu biti izuzetno štetne po životnu sredinu ako se ne odlože na pravi način.

Automobilske akumulatore je nezakonito odlagati kao deo kućnog otpada. Automobilske baterije se mogu reciklirati kroz proces koji uključuje seciranje baterije na različite delove, kao što su olovo, srebro, plastika i kiselina. Vredni delovi se mogu izdvojiti za ponovnu upotrebu, dok se olovo topi, a kiselina neutrališe.

#5 Gume

Iako je to kod nas običaj, spaljivanje guma stvara visok nivo zagađenja vazduha na lokalnom nivou. Takođe oslobađa masnu, toksičnu vodu. Renomirani prodavci će nastojati da odgovorno recikliraju i ponovno koriste stare gume, tako da se mogu iskoristiti za proizvodnju različitih stvari.

#6 Delovi od plastike

Savremeni automobili sadrže mnogo plastike – rezervoare za gorivo, svetla, branike, ručke i poluge. Otprilike 8 miliona metričkih tona otpadne plastike svake godine bude bačeno u okeane, što plastični otpad čini jednim od najozbiljnijih izazova za našu planetu.

Plastika iz starih automobila se može reciklirati kroz proces mehaničkog seckanja i pranja, gde se plastika pere, a zatim melje i topi za ponovnu upotrebu i kroz hemijsko recikliranje gde se razlaže na komponente za ponovnu upotrebu.

Automobili za reciklažu

#7 Filteri za ulje

Agencija za životnu sredinu korišćenje filtere za ulje smatra kontaminiranim otpadom, a postoje i strogi propisi koji se odnose na njihovo odlaganje i ponovnu upotrebu. I prljavo ulje i čelične komponente se mogu reciklirati. Ulje se može rafinisati u maziva ili gorivo, a metalne komponente se mogu ponovo obraditi.

#8 Motori

U zavisnosti od stanja u kom se motor nalazi, postoje različiti načini na koje se može reciklirati. Ako je motor u poptunosti neupotrebljiv, specijalista za reciklažu će izvući sirovine i metal gde će aluminijum biti posebno koristan. Ostali motori se mogu obnoviti ili preraditi.

#9 Prostirke i tepisi

Ako su prostirke i tepisi u dobrom stanju, možete ih i sami prodati ili proslediti, direktno ili putem neke veb stranice. Ako su patosnice spremne za bacanje, postoje i drugi načini upotrebe.

Oko 2.2 milijarde kilograma polovnih tepiha svake godine završi na deponiji. Ovo je zapanjujuća cifra, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da tepisi nisu biorazgradivi.

#10 Starteri i alternatori

Zamena startera i alternatora može biti jako skupa. Dobra vest je da se ove komponente lako i često recikliraju, te ih možete nabaviti i koristiti kao nove.

Centri za reciklažu automobila su od suštinskog značaja za sve vozače. Ne samo da su izvor rezervnih delova po sniženim cenama, već mogu spasiti i vaš automobil sa gomile otpada jednog dana. Uz to će prodaja vašeg polovnog automobila biti laka, brza i isplativa.

Podeli