Banjski turizam u Srbiji i preporuke – Otkrijte Srbiju #4

Kada se pomenu banje, najčešće se pomisli na starije ljude koji se valjaju u nekom blatu, sede na klupi, čitaju novine ili igraju domine. Međutim, činjenica je da banje danas zaista imaju mnogo toga da pruže, pa tako i za mlađu populaciju kojima se ovaj put obraćamo.put

Nemamo more, istina. Međutim Srbija ima nešto drugo – ogromnu količinu podzemnih voda koje imaju svoje izvorište – u takozvanim banjama. Ta izvorišta bi trebalo da cenimo znatno više nego što činimo. Pored toga što predstavljaju prave male oaze zdravlja usled kojih nastaju i pomenuta lekovita blata i mineralne i termo vode najrazličitijih sastava i kvalitetne hemijske strukture, učinjeno je mnogo toga da svojim posetiocima pruže fenomenalan ugođaj u smislu razvoja samih banjskih centara. Naime, da ne dođe do zabune, banje nisu isključivo bogate zdravim podzemnim vodama, već postoje i one čiji je kvalitet njeno prirodno okruženje i zdrav vazduh, da li zbog bujne vegetacije ili npr. nadmorske visine na kojoj se nalazi. Onima kojima je to potrebno, pored turističkog užitka banje su i centri za medicinsku pomoć od kojih je svaka specijalizovana za pomoć određenoj grupi pacijenata, međutim mi ovaj put stavljamo akcenat na njihov turistički potencijal, a ukoliko se i Vi odlučite za isključivo turistički okvir posete nekoj od banja, bez medicinske pomoći i pogodnosti koju one pružaju, možete proći vrlo jeftino.

Danas su u banjama najčešće izgrađeni veliki hotelski i smeštajni kompleksi koji pored fenomenalne tradicionalne hrane poseduju svoje bazene i pored toga što banje poseduju sopstvene. Pored toga, postoji veliki broj kafića i restorana koji u takvom ambijentu ostavljaju još jači utisak, a ono što je najbitnije jeste i to što su im lokacije najčešće takve da u njihovoj okolini možete posetiti i obići još pregršt prirodnih lepota, kulturnih i istorijskih spomenika i manastira koje ostavljavamo Vama da otkrijete.

Naravno, razumemo da je mladima odlazak u banje dosta strana stvar, osim u periodu kada su bili deca pa su tamo odlazili sa svojim roditeljima i familijom. Međutim, ukoliko ste kratki sa kintom i ne verujete da možete da izdvojite novac za letovanje na moru, odlazak u neku od banja u Srbiji može biti pravo rešenje za vas, a ovaj tekst i primeri banja, možda baš presudno utiču na Vašu odluku!

Prema zvaničnim statistikama, najposećenije banje u Srbiji su: Vrnjačka banja, Sokobanja, Niška banja, Banja Koviljača i Bukovička banja, a mi vam predstavljamo nekoliko po nama vrlo lepih primeraka!

NEKE OD NAJPOZNATIJIH BANJA SRBIJE

1. Vrnjačka Banja – koja se nalazi u centralnoj Srbiji je definitivno najpoznatija srpska banja, koja se zaista trudi i uspeva u tome da svojim posetiocima obezbedi i stvori lep ugođaj. Moderna banja Vrnjci je osnovana 1868. godine, a pored toga što je ona od rimskog doba poznata kao izvorište brojnih mineralnih voda i pored svog prelepog ambijenta, ova banja ima i svoj karneval, Vrnjački karneval koji je treća najveća festivalska manifestacija u Srbiji, uz EXIT festival o kome smo već pisali, i Guču, a koji u vreme svog održavanja okupi preko 200.000 posetilaca. Pored svega pomenutog banja je poznata i po brojnim koncertima, mestima za izlazak i čuvenom Mostu ljubavi koji je to ime dobio nakon što su mladi posle čuvene nesrećne ljubavi pred Prvi svetski rat, na njega počeli da kače “katance svoje ljubavi” a da ključeve bacaju u reku, što se proširilo i inspirisalo ljude širom sveta da čine na mostovima u Parizu, Pragu, Rimu itd., o čemu je pisao i Nju Jork Tajms.

2. Sokobanja – smeštena na jugu Srbije u blizini Aleksinca,u pitanju je još jedna banja poznata iz vremena Rimskog carstva, a pogotovo iz vremena vladavine Turaka, na čiji je ponovni razvoj nakon Prvog i Drugog srpskog ustanka najveći uticaj izvršio knez Miloš Obrenović. Danas ona predstavlja jednu od najatraktivnijih srpskih turističkih destinacija, sa izgrađenim stadionom, velikim brojem hotela i drugih ugostiteljskih objekata, razvijenim specijalizovanim medicinskim objektima, posebno poznata po kvalitetu svog vazduha zbog čega je dobra za oporavak plućnih bolesnika. Pored svog zdravstvenog značaja, ona predstavlja i pravi mali turistički centar zahvaljujući okolini u kojoj se nalazi, blizini Bovanskog jezera, kao i aqua parku “Podina” koji poseduje, a koji se nalazi na svega 1500m od samog centra Sokobanje.

3. Banja Koviljača – banja koja se nalazi u zapadnoj Srbiji u oblasti Podrinje, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, a u blizini Loznice, Tršića, planine Gučevo itd. Još jedna prelepa banja sa bogatom istorijom, koja vuče korene opet iz antičkih vremena, ali banjski oblik u modernom smislu dobija još 1858. godine izgradnjom prvog hotela sa 10 soba, nakon čega 10 godina kasnije biva stavljena pod zaštitu države od strane kneza Mihaila Obrenovića o kojem su Beleške već pisale. Tokom dvadesetih i tridesetih godina XX veka doživljava svoj vrhunac gradnje elitnih hotela i vila, pri čemu postaje elitno odmorište tadašnje Srbije, poznata čak i po prvoj kockarnici na Balkanu, otvorenoj u čuvenom Kur – salonu koji predstavlja simbol Banje Koviljače. U okviru ove banje postoje i hotelski kompleksi sa bazenima koji su dostupni i ostalim gostima banje, a još jedna prelepa stvar koja se nalazi u Banji Koviljači jeste i sportsko rekreativni kompleks Sunčana reka koji je pravi mali etno grad u kome možete takođe provesti nekoliko dana, a u kojem je legendarni režiser Zdravko Šotra snimao više svojih popularnih serija.

4. Niška Banja – jedna od najstarijih srpskih banja, poznata još iz vremena Starog Rima, kada je sa jednog od njenih lekovitih izvorišta voda bila sprovedena do Medijane o kojoj smo pisali u tekstu o arheološkim nalazištima u Srbiji. Ona takođe predstavlja i odlično opremljen sportski centar te je pogodna i za pripreme sportskih ekipa zahvaljujući terenima za veliki i mali fudbal. Ono što je njena najveća turistička prednost jeste njena lokacija sa koje je moguće obići pomenutu Medijanu, Nišku tvrđavu, Ćele kulu, Čegar, Suvu planinu itd.

Još neke od banja koje vam svakako preporučujemo da uzmete u obzir, a koje su možda čak i atraktivnije, svakako jesu: Lukovska banja koja predstavlja najvišu banju u Srbiji sa nadmorskom visinom od 681 metar, smeštenoj na padini Kopaonika, zatim Banju Vrujci, Banju Kanjiža, Matarušku Banju, Ribarsku Banju, Prolom Banju itd.

Podeli