Zašto i kako na EXIT?!

OD POKRETA MLADIH DO PRAVOG SRPSKOG BRENDA

Svake godine u julu, tokom (obično) četiri dana, još od 2000, u Novom Sadu na fenomenalnoj Petrovaradinskoj tvrđavi održava se, kako i sama prestižna nagrada kaže – najbolji evropski festival, EXIT. Njegov početak se vezuje za poznate demokratske pokrete studenata i mladih uopšte, nastalih krajem devedesetih godina dvadesetog veka i početkom novog milenijuma. Takav početak je morao za akcenat da ima političku osnovu koja je vrlo jasno poručivala svoje stavove, a sve svoje aktivnosti usmeravane su na legendarne izbore praćene parolom „gotov je“. Samim tim se može videti da EXIT nije postao to što jeste preko noći, već se njegova tradicija i uspeh razvijaju iz godine u godinu od kojih je svaka predstavljala svojevrsnu pobedu.

no'ni koncert

Bez sumnje vreme je donosilo razne izazove, o čemu svedoče i neproverene ali ipak vrlo verovatne informacije koje su se svake godine ponavljale o tome kako će festival biti ukinut, kako neće biti dovoljno novca za njegovo ponovno finansiranje, ili bi lokacija predstavljala problem kao i kontroverze oko pronevere novca od strane organizatora EXIT-a itd. Međutim, jedino bitno je da je ovaj festival nastavio iz godine u godinu da se održava. Od različitih manifestacionih događaja koji su bili sadržaj EXIT-a, akcenat se prenosi na raznovrsnost muzike i dolazak brojnih stranih izvođača, što je predstavljalo novinu u Srbiji, osvrnuvši se na period potpune svetske blokade, nekoliko godina pre prvog izdanja ovog festivala. U strane izvođače uključujuči i prethodnu godinu koja je za svoj naziv imala vrlo jasnu poruku „EXIT REVOLUCIJA“, spadaju: Roni Size, Bob Sinclair, Kosheen, Moloko, Cypress Hill, Fatboy Slim, Billy Idol koji je nedavno ponovo održao koncert u Srbiji, HIM, Pet Shop Boys, David Guetta, Eric Prydz, Jeff Mills, Beastie Boys, Wu-tang Clan, Snoop Dogg, Nightwish, Sex Pistols, Manu Chao, Moby, Prodigy, Lilly Allen, Korn, Missy Elliott, Placebo, The Chemical Brothers, Mika, Jamiroquai, Tyga, Fedde le Grand, Guns ‘n’ Roses, Duran Duran, Erykah Badu, Plan B, Skindred, Sub Focus, Atomes For Peace, Nile Rodgers & Chic, CeeLo Green, Nick Cave, Diplo, Ana Popović… Uz brojne domaće izvođače i one manje poznate, alternativnije orijentisane izvođače koji su nastupali na manjim stejdževima.

U tekstovima pod nazivom „Otkrijte Srbiju“ koje su pokrenule Beleske.com, govorimo o bitnosti promovisanja sopstvene zemlje, spram dobro poznatih inostranih lokacija. Jedan festival koji je sebi stvorio ovakvo svetsko ime, bi trebalo gurati još jače i više i utvrditi Srbiju na festivalskoj i turističkoj mapi uopšte. U tome pomažu i svetske festivalske organizacije koje su 2007. i 2013. Godine, (dakle i pomenutu EXIT: Revoluciju) proglasili najboljim evropskim festivalom, a to nešto govori!

EXIT IZ LIČNE PERSPEKTIVE

Ako ga niste do sada posetili, biće to nešto što do sada niste doživeli, međutim ako ipak jeste, biće to ponovno punjenje energijom koju ste jednom osetili i zavoleli. Bez ikakve sentimentalnosti stvar zaista jeste takva. Moram da naglasim da je to pogled jednog Beograđanina, koji je na EXIT prvi put otišao samo na jedno veče, zbog okolnosti kakve su se tada dogodile, ali koje je ostavilo taj dovoljan utisak da se sledeće godine ponovo vrati, ali ovaj put celim trajanjem festivala. Verovatno dosta toga i leži u tom posebnom užitku odlaska iz svog grada i celokupne avanture u koju druženje i muzika prerastu.

Prve večeri, samim prilaskom Varadinskom mostu, sa čije desne strane svetli Petrovaradinska tvrđava koja vekovima krasi levu obalu Dunava počinje neki vid nervoze. Odlazite po svoju narukvicu ukoliko imate ulaznice za ceo festival, prolazite više nivoa obezbeđenja, kupujete tokene (od kojih svaki predstavlja vrstu pića) ili modernim načinom od prošle godine, dopunjavate svoju „Exit karticu“ novcem za kupovinu pića i priča počinje. Iako već imate u glavi ono što biste prvo veče želeli da poslušate i vidite, najčešće završite obilazeći bez tačnog odredišta, ovo utvrđenje koje se u ta četiri vrela julska dana pretvori u košnicu ljudi punih energijom.

Nakon jurcanja sa stejdža na stejdž, skakanja na dens areni, nekoliko piva ili čega god, skontate da sviće, ali ni tu ne odustajete, već do ranih jutarnjih sati đuskate uz DnB na Mejn stejdžu. Kada već definitivno ne možete da stojite na nogama, vreme je za put ka svom kampu, stanu, prikolici ili vikendici koju ste iznajmili ili posedujete. (SAVET – birajte vikendice sa Varadinske strane u vikend naselju, najpre zbog svoje blizine, a zatim iz razloga dosta jeftinijeg smeštaja od onog koji vam se nudi u centru Novog Sada. Ako već nemate kod koga da noćite, i idete sa ekipom, prvo se potrudite da pronađete iznajmljivanje smeštaja od nekoga koga znate, kako Vas ne bi izudarali po novčaniku, što u vreme Exit-a nije strano!)

Kada odspavate tih nekoliko neophodnih sati, šetnja nazad do Novog sada, i jedna jutranja (iako je to realno već 14h) kafa, vraća u život i puni energijom za dalje. Nakon provedena četiri (ili u mom slučaju 5 dana na Exit: Revolution-u), želećete da se ne vratite u svoj grad, ili će komentar barem biti: „Vraćam se sledeće godine!“.

EXIT ADVENTURE (EXIT FESTIVAL I SEA DANCE FESTIVAL) 2014

Ove godine se Exit festival pretvara u EXIT ADVENTURE (Egzit avanturu) koncept koji objedinjuje pomenuti festival i SEA DANCE FESTIVAL (Morski ples festival) u 8 festivalskih dana na relaciji Novi Sad – Budva (plaža Jaz). Naime, od 10. do 13. jula traje Novosadski deo događaja, kada se festival premešta na jednu od najlepših plaža Crne Gore, plažu Jaz. Karte se mogu kupovati odvojeno, bilo za jedan bilo za drugi deo festivala, ali je svakako najisplativija varijanta (ukoliko ste u mogućnosti) da odete na oba događaja što takođe možete obezbediti celokupnom EXIT organizacijom u pogledu puta, smeštaja itd. Trenutna cena karte za EXIT festival 2014. godine je 5990din. dok je komplet za EXIT avanturu – 6990 dinara. Detalje oko doplaćivanja i odlaska u Crnu Goru možete saznati na sajtu EXIT festivala.

Preostalo je još samo da vam pomenemo neka od imena koja će nastupiti ove godine, i da se nadamo da Vas je ovaj tekst podstakao da posetite nešto što je verovatno najprosperitetnije što Srbija trenutno može da ponudi svetu!

Line UP Exit festivala za 2014: Hurts, Pet Shop Boys, Rudimental LIVE, Stromae, Sub Focus DJ Set & ID, DUB FX, Gloria Gaynor, Afrojack vs. Quintino, Carl Cox vs. Danny Tenaglia, Tiga vs. DJ Hell, Beogradski Sindikat, Bombaj Štampa, Disciplina Kičme, S.A.R.S., Atheist Rap, Rundek Cargo Trio, Kal itd.

Podeli