Blokbasteri: filmovi koji su zaradili više od milijardu dolara!

Veliki broj bioskopskih filmova bude najavljen sa ogromnim očekivanjima, ali samo neka filmska ostvarenja naprave veliku zaradu. Mnogi na tom putu podbace, ali postoje i filmovi sa najvećom bruto zaradom koji su, čini se, sve uradili kako treba. Upravo su tema blokbasteri, zato obratite pažnju jer su ovo filmovi koji su zaradili više od milijardu dolara bruto zarade!

filmovi na polici

Mnogo je faktora koji odlučuju da li će filmovi proći i napraviti velike zarade. Nekada čak uopšte nije važno da li je film vredan OskaraDešava se da je u pitanju čista sreća, a najčešće je to rezultat kontinuiranog rada, velikog budžeta i sjajne teme. Ipak nije velik broj kada su u pitanju filmovi koji su zaradili više od milijardu dolara.

Koji faktori utiču na uspeh i zaradu filma?

Obično su to sledeći faktori:

 • Atraktivnost teme
 • Atraktivnost režisera
 • Glumačka postava
 • Budžet uložen u izradu filma
 • Budžet za reklamiranje i kvalitetan marketing
 • Halo efekat
 • Istinski kvalitet filma
 • Preporuka (call to action)
 • Dopadljivost (površnost)
 • Publika kojoj je namenjen

Nećemo sada objašnjavati svaki od faktora, ali je sasvim jasno da film ne mora uvek biti dobar, zanimljiv i sjajno napisan da bi zaradio puno novca. Ipak, činjenica je da ako želite da vaš film dobro prođe, morate posedovati barem neki aspekat sa liste.

Nekada je dovoljno da film bude uzbudljiv i sa sjajnim specijalnim efektima, da privuče veliki broj ljubitelja akcionih filmova da plate „ekstra cenu“ za 3d i 6d doživljaj filma, zahvaljujući tehnologiji kojom je film snimljen. Verovatno najvažnija stvar pored glumaca, režisera i postave jeste „dobar glas“ i publika kojoj je namenjen.

slika

Nijedan roditelj neće odbiti da odvede svoje dete u bioskop nakon što je crtani film pogledao veliki broj njegovih drugara, a reklama za film i trailer se čine dobrim.

Evo koji su filmovi zaradili najviše novca

Reklo bi se da su ovi filmovi zaista bili na dobrom glasu. Koji god razlog njihovog uspeha bio, ovo su filmovi koji su najviše zaradili, sa zaradama višim od milijardu dolara!

P.S. kliknite na ime filma da vidite koliko je novca zaradio i još neke zanimljive činjenice.

#27 The Dark Knight (2008) / Zarada $1,004,600,000

Drugi deo Betmen trilogije koji je režirao Kristofer Nolan je zaradio ovu impresivnu sumu prvenstveno zahvaljujući uspehu prvog dela Betmen sage, nakon koje je raslo očekivanje za nastavkom, a potom sjajnoj glumačkoj ekipi koju je predvodio Hit Ledžer sa neverovatno odigranim likom Džokera.

#26 The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) / Zarada $1,021,100,000 

Dugo očekivana ekranizacija knjige koja je prethodila Tolikonovom Gospodaru Prstenova je bila predodređena za veliki uspeh i zaradu. Režiser Piter Džekson nije baš oduševio ljubitelje Tolkina činjenicom da će se od kratke knjige napraviti čak 3 dela filma, ali je ovo očigledno upalilo, donevši ogromnu zaradu filmu.

#25 Zootopia (2016) / Zarada $1,023,800,000 

U pitanju je jedan od poslednjih Diznijevih filmova, koji je izašao 2016. godine, a koji je već do sada zaradio ovu neverovatnu sumu novca. Zootopia je jedan od 4 Diznijeva filma sa liste filmova sa najvećom zaradom.

#24 Alice in Wonderland (2010) / Zarada $1,025,500,000 

Tim Barton je režirao sjajno ostvarenje čuvene bajke sa Džoni Depom u jednoj od glavnih uloga. Ova igrana verzija Diznijeve bajke je u trenutku prelaska cifre od 1 milijarde, bila tek 6 filmsko ostvarenje koje je zaradilo ovoliku sumu novca.

#23 Star Wars: episode 1 – The Phantom Menace (1999) / Zarada $1,027,000,000 

Glavni razlog ovolike zarade je taj što je u pitanju 3d verzija filma koji je pušten 13 godina ranije. Ljudi su želeli da pogledaju film u novoj 3d tehnologiji. Takođe, ovo je prvi Star Wars film koji je prešao zaradu od 1 milijarde.

#22 Finding Dory (2016) / Zarada $1,027,900,000 

Zahvaljujući popularnom prvom delu filma, „Finding Nemo“, bilo je očekivano da će se roditelji sa decom u velikom broju uputiti u bioskope tokom leta prošle godine. Ovaj Pixar-ov film je proglašen za peti po redu animirani film po zaradi. Kad smo kod Pixar kompanije, da li ste znali da su svi Pixar crtani filmovi povezani?

#21 Jurassic Park (1993) / Zarada: $1,029,200,000 

Ko se seća ovog legendarnog filma? Noćne more ali i nezaboravna zabava. Da, sve to je Park iz doba Jure. Ovaj film je izbačen sad već davne 1993. godine, ali ovakvu zaradu nije ostvario odjednom. Ona je rezultat dugogodišnjeg akumuliranja novca, a između ostalog, najviše zahvaljujući gledaocima iz Kine.

#20 Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) / Zarada $1,045,700,000 

Čak dva filma o piratima sa Kariba su uspela da uđu u ovu jedinstvenu grupu filmova koji su najviše zaradili. Ovo je za sada poslednji deo Pirati sa Kariba sage, a najnoviji nastavak se očekuje ove godine.

#19 Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006) / Zarada $1,066,200,000 

Verovali ili ne, samo 3 meseca je bilo dovoljno da nastavak Pirata sa Kariba napravi zaradu od preko milijardu dolara. Impresivno zar ne? Svakako, jedan od glavnih nosioca popularnosti ove sage jeste Džoni Dep sa svojim neuobičajenim likom pirata.

#18 Toy Story 3 (2006) / Zarada $1,067,000,000 

Upravo ovo je film koji je doneo prvu milijardu od samog jednog filma za Dizni i Pixar. Ovo je Dizni ponovo okrenulo i motivisalo na snimanje sjajnih animacija, pa se nastavak Priče o igračkama očekuje 2019. godine.

#17 The Dark Knight Rises (2012) / Zarada $1,084,900,000 

Dugo očekivani, treći nastavak Betmen sage koju je režirao Kristofer Nolan je zaradio čak više novca od drugog nastavka filma. Ovo je potpuno očekivano, znajući da je ovo poslednji Nolanov betmen, a takođe je lik glavnog negativca dočarao još jedan sjajan glumac. Ovog puta je to bio Tom Hardy.

#16 Transformers: Age of Extinction (2014) / Zarada $1,104,000,000 

Naravno, svoje mesto na listi je našao i film Transformersi. Roboti, budućnost, zgodna Megan Fox. Nema šta da fali, reklo bi se. Ipak, ovo je verovatno najlošije ocenjen film sa liste filmova koji su najviše zaradili.

#15 Skyfall (2012)“ / Zarada: $1,108,600,000 

Hello mister Bond, James Bond. Saga koja traje skoro pola veka oduvek ima odličnu zaradu. Budimo realni, da nije tako ovi filmovi se ne bi ni snimali, ali baš Skyfall je predstavljao prilično revolucionalno filmsko ostvarenje koncentrisano oko tajnog agenta britanske obaveštajne agencije MI6.

#14 Lord of the Rings: The Return of the King (2003) / Zarada $1,119,900,000 

Skoro neverovatno izgleda činjenica da je poslednji deo Gospodara prstenova snimljen pre čak 14 godina! Ovaj film i dalje oduševljava svojom maestralnošću, krunisanom osvajanjem svih 11 Oskara za koje je bio nominovan, pa nema sumnje zašto je uspeo da zaradi preko 1,1 milijardu dolara. Povratak kralja je bio drugi film u istoriji koji je zaradio više od milijardu dolara. Onaj koji je to prvi uspeo, se nalazi na drugom mestu ove liste.

#13 Transformers: Dark Side of the Moon (2011) / Zarada $1,123,800,000 

Paramount produkcijska kuća je prvu milijardu od samog jednog filma, zaradila upravo ovim filmom. Treći po redu Transformers nastavak je ponovo privukao veliki broj gledalaca a tematika je bila ključni faktor atraktivnosti ovog filma među mlađima.

#12 Captain America: Civil War (2016) / Zarada $1,153,300,000

U pitanju je još jedan prošlogodišnji film koji je zaradio neverovatnu količinu novca. Ovog puta je u pitanju jedan od najstarijih super junaka, čuveni Kapetan Amerika. Upravo sa njim se počinje deo liste Marvelovih filmova o super junacima koji dominiraju zaradom.

#11 Minions (2015) / Zarada $1,159,400,000 

Minioni su prosto bili svugde još od prvog filma u kom se pojavljuju – Despicable Me. Na dečijim stvarima, reklamnim materijalima, rančevima, stikerima na društvenim mrežama. Bukvalno na svemu! Nešto slično kao i Marvel super junaci. Upravo je to razlog velikog uspeha ovog crtaća koji je na neki način uspeo da predstavi „zle podanike“ kao mala, slatka stvorenja kojima se deca mogu smejati. Tome se mora reći svaka čast!

#10 Iron Man 3 (2013) / Zarada $1,214,800,000 

Robert Dauni Džunior je postao mega popularan među klincima. Ne zato što je dobar glumac, već zbog toga što ima poznati oklop! Da, Iron Man saga je napravila neverovatnu zaradu, pa je prva milijarda osvojena posle samo 23 dana ovog filma u bioskopima.

#9 Frozen (2013) / Zarada $1,276,500,000 

„Do you want to build the snowman?“. Ovo je jedan od onih crtanih filmova koji je kupio kako klince, tako i odrasle. Dobitna kombinacija za zaradu, zar ne? Sigurni smo da u najmanju ruku barem znate čuvenu pesmu iz ovog filma, koji je osvojio Oskara za najbolji animirani film, ali i za najbolju pesmu. 

#8 Harry Potter and the Deathly Hallows: Part Two (2011) / Zarada $1,341,500,000

Dugo, dugo, očekivani završetak sage o dečaku sa ožiljkom u obliku munje. Da, decenijska serija filmova o Hari Poteru, bazirana na knjigama J.K: Rowling je potpuno očarao gledaoce širom sveta. Posle 7 knjiga i 7 filmova, usledio je i završni 8. film kojim je sve razrešeno. Pa ko ne bi pojurio da pogleda poslednji film o Hari Poteru? Upravo zato je ovo jedini Hari Poter film koji je zaradio ovu količinu novca.

#7 Avengers: Age of Ultron (2015) / Zarada: $1,405,400,000

Još jedan Marvelov film koji je uspeo da zaradi više od milijardu dolara. Tačnije, skoro 1,5 milijardi. Ovo je četvrta franšiza filmova koja je uspela da sa čak 2 svoja filma zaradi više od milijardu dolara. Zanimljivo, zar ne? Pored Avengers-a, tu su još i Transformersi, Nolanov Betmen i Pirati sa Kariba.

#6 Furious 7 (2015) / Zarada: $1,516,000,000 

Furious 7 je jedini film iz Fast and Furious franšize filmova koji je uspeo da zaradi više od milijardu dolara. Nažalost, razlog za ovo je mračniji od ostalih filmova sa liste. Mnogi su pohrlili da vide kako je ispao film koji je na pola svog snimanja ostao bez glavnog glumca koji je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći. Takođe, mnogi su pošli u bioskope ne bi li na taj način odali počast sjajnom Paul Walker-u.

#5 Marvel’s The Avengers (2012) / Zarada: $1,518,800,000 

Prvi deo Avengers sage je okupio neverovatne holivudske glumce, kako bi oživeli zvezdani tim super junaka. Robert Dauni Džunior, Skarlet Johanson, Džeremi Rener, Mark rafalo i ostali su definitivno odigrali veliki uticaj na to da ovaj film bude toliko popularan.

#4 Jurassic World (2015) / Zarada: $1,670,400,000 

Više od 20 godina nakon što je izašao čuveni Jurasic Park (1993.), stigao je dugo očekivani nastavak. Jurassic World je oborio veliki broj rekorda, pa je tako za samo 13 dana zaradio više od milijardu dolara, pri čemu je prvog vikenda puštanja takođe oborio rekord najviše zarade za otvarajući vikend sa više od 208 miliona dolara.

#3 Star Wars: The Force Awakens (2015) / Zarada: $2,068,200,000 

Ovo je prvi film sa liste najbogatijih filmova koji ne samo što je prešao cifru zarade od 1 milijarde, već je zaradio više od 2 milijarde dolara! Ovo je sedmi film Star Wars franšize, koji je oborio maločas pomenuti rekord jer je prvu milijardu zaradio za samo 12 dana u bioskopima.

#2 Titanic (1997) / Zarada: $2,186,800,000 

Ekranizacija jedne od najpotresnijih priča ikada je sasvim logično ostvarila ogromnu zaradu. Titanik je jedan od najčešće puštanih filmova na domaćim televizijama, a od trenutka svog puštanja 1997. godine kada se mladi Di Kaprio proslavio, je zaradio preko 2 milijarde dolara. Ipak, do druge milijarde je Titanik stigao nakon ponovnog izbacivanja 3d verzije ovog klasika. Ovime je Džejms Kameron zakucao svoje mesto na top 2 mesta liste filmova koji su najviše zaradili. Za kraj, pogledajte koji je to Kameronov film zaradio više novca od Titanika i zauzeo neverovatno prvo mesto ove liste.

#1 Avatar (2009) / Zarada: $2,788,000,000 

Jedan, jedini, neprevaziđeni – Avatar! Ovaj film nije najomiljeniji među kritičarima, ali je sasvim sigurno film koji je napravio najveću zaradu ikada! Spoj avanturističke naučne fantastike, sa dramskim elementima i najvećim budžetom za snimanje jednog filma u istoriji kinematografije, je prosto morao zauzeti prvo mesto na ovoj listi! Svaka čast Džejmsu Kameronu!

[button link=“https://beleske.com/cudesna-bioskopska-godina-legendarni-filmovi-iz-1994/“ size=“large“]Pročitajte i: ZAŠTO JE 1994. godina najbolja filmska godina ikad?![/button]

Šta zaključujemo?

Evo šta definitivno možemo da zaključimo na osnovu ove liste filmova:

 • Ako su dovoljno interesantne, franšize filmova će sasvim sigurno zaraditi ogromnu količinu novca, pa čak iako im kvalitet postepeno bude opadao;
 • Filmovi bazirani na knjigama koje su popularne među decom, mladima i ljubiteljima fantastike, postaju mega popularni.
 • Ista stvar važi i za super junake. Stripovi prodaju!
 • LJUDI VOLE FANTASTIKU!
 • Velika stradanja su uvek inspirativna.
 • Roditelj sigurno neće uskratiti svom detetu šansu da pogleda film koji su svi njegovi drugari gledali.
 • Pametna reklama + roba (odeća, predmeti…) sa crtanim i filmskim likovima uvećava mogućnost zarade samog filma.

Šta vi mislite o ovoj listi? Da li je neki film bio iznenađenje za vas i šta zaista mislite o kvalitetu ovih filmova? Da li zaslužuju ovoliku zaradu?

Pišite nam u komentarima!

[button link=“https://beleske.com/naucite-da-bezbedno-skidate-sa-torrenta/“ size=“medium“]Kliknite ovde ako želite da naučite kako se skidaju filmovi sa Torenta[/button]

Podeli