City Break putovanja

Način života u savremenom svetu iziskuje češće potrebe za odmorima koji traju kraće nego u ranijim godinama. Stres na poslu i užurban način života rezultirao je pojavu vikend putovanja, ili nešto duže za vreme slobodnih dana tokom praznika. Vid turizma koji je već nekoliko godina u ekspanziji i na našim prostorima jeste city break turizam. Ovaj vid putovanja traje u zavisnosti od toga koliko imate slobodnog vremena i novca na raspolaganju.devojka fotograf

City break aranžmani

Mnoge turističke agencije imaju ponude za city break putovanja. Ona su uređena tako da putujete autobusom ili avionom, odsedate u hotelima srednje kategorije, imate slobodnog vremena za obilazak, ali i za fakultativne izlete, u zavisnosti od vaših potreba i interesovanja. Destinacije koje se pojavljuju u ponudama turističkih agencija su bliže i samim tim jeftinije, putuje se uglavnom autobusom. Uvek su aktuelni gradovi poput Budimpešte, Sofije, Ljubljane, Bukurešta, Temišvara… idealno za one koji nemaju mnogo dana na raspolaganju, a opet se žele odmoriti, promeniti sredinu, videti nešto novo. Pored navedenih, ima još dosta metropola koje su u ponudama agencija što avionskim što autobuskim prevozom, u trajanju od 3 do 10 dana, poput Pariza, Beča, Praga, Venecije, Rima, Atine, Amsterdama, Madrida.

Postoje najrazličitiji aranžmani koji zadovoljavaju i najzahtevnije turiste – za svakoga ponešto, a putovanja su organizovana sigurno i detaljno. Za neki tematski vid putovanja postoje organizovane posete karnevalu u Veneciji, Dvorci Bavarske, Oktoberfest, Drakula ture, odlasci na trke Formule 1, gde je primarni razlog putovanja poseta nekom dešavanju, a sekundarna stvar su obilasci znamenitosti. Postoje i takozvane ekskurzije, poput onih školskih, gde je unapred određena tura. Preporučujem turu Beograd – Sarajevo – Trebinje – Mostar – Dubrovnik – Višegrad – Beograd, gde je akcenat upravo na obilasku znamenitosti, kratkom zadržavanju u pomenutim mestima uz vrlo malo slobodnog vremena.

City break u sopstvenoj režiji

Internet je omogućio da imamo gotovo neograničene mogućnosti. Veliki broj potencijalnih turista za odabir destinacije i informisanje koristi neku društvenu mrežu ili specijalizovane sajtove za putovanja. Preporuka je svima koji ne vole tipične ekskurzije da zaobiđu turističke agencije i krenu u pravljenje sopstvenog aranžmana. Od odabira destinacije ide se dalje – postoji mnogo stranica koje imaju za cilj rezervaciju smeštajnih kapaciteta, od luksuznih hotela do kamp kućica, te i tu uslugu možemo kupiti unapred preko Interneta. Avio-karte se mogu nabaviti na taj način, i kada ste bukirali kartu, i rezervisali hotel, to je odlična osnova za početak vaše avanture.

Ukoliko ste od onih ljudi koji najviše veruju sebi i svojim instinktima, i tačno znate šta želite, preporučujem Vam ovaj vid putovanja. U suprotnom, uvek pročitajte iskustva putnika sa određene destinacije, i odaberite pravu turističku agenciju za svoje putovanje.

Poseta metropolama je prilika da upoznate različite kulture, osetite duh grada u kojem se nalazite, napravite predah od svakodnevnice i posla. Vratite se kući puni inspiracije, iako možda ne toliko fizički odmorni, ali sa nabojem pozitivne energije koje će vas držati do nekog sledećeg kratkog odmora, letovanja ili zimovanja.

Podeli