Dobrica Ćosić biografija

Dobrica Ćosić (1921) od II svetskog rata do 90ih godina bio je aktivno uključen u politički život Srbije. Rođen je u Pomoravskom kraju, kod Trstenika – područje koje je veoma zastupljeno u njegovim delima

Kao mlad čovek nije uspeo da se mnogo posveti obrazovanju (završio je srednju poljoprivrednu školu), ali se posle II svetskog rata doškolovao – to mu je omogućilo da izraste u modernog pripovedača i romanopisca.

Od samog početka učestvovao je u događajima vezanim za II svetski rat – napisao je i ciklus romana o tome

1951. godine objavio je roman „Daleko je sunce” koji je veoma značajan za razvoj srpske književnosti (pokazuje kojim je putem krenula književnost tog vremena), ali ne i za njega kao pisca.
Ovaj roman izražava kritički stav o svim tim događajima – nije bila glorifikacija događaja koji su se zbili, niti glorifikacija uspeha vojske.
Slično je uradio i Mihajlo Lalić u svom romanu „Svadba”.

Tek posle 50ih godina nastaju romani u srpskoj književnosti, do tad su bile zastupljene priče.

Ratni događaji će dugo biti predmet obrade, do 80ih godina.

1954. godine, Dobrica je objavio roman „Koreni” – taj roman stoji na početku cele jedne epopeje koju je Ćosić uspeo da ispriča u nizu romana sledećih decenija

Opet će govoriti o događajima u II svetskom ratu – 1961. godine objavljen roman „Deobe”.

Posle „Deoba”, sledi ciklus romana „Vreme smrti” – 1972. godine izlazi prva od 4 knjige; ovaj ciklus se bavi događajima vezanim za I svetski rat

80ih godina, Ćosić će objaviti još jedan manji ciklus (po broju romana) „Vreme zla”, koji obuhvata 3 veoma obimna romana: Vernik, Grešnik i Otpadnik; u ovom ciklusu pisac prati događaje između I i II svetskog rata

sredinom 90ih godina pojavljuje se delo „Vreme vlasti”, nakon Ćosićevog aktivnog bavljenja vlašću (80ih godina bio je u najvišim vrhovima vlasti).

Ćosić je u svojim delima obuhvatio vreme od početka 19. do 20. veka (skoro 2 veka).

Pribiližio se tematici istorijskog karaktera kao moderni romanopisac – koristi unutrašnji monolog i monolog toka svesti, a unosi i naučnu građu u dela.

Roman „Koreni”

Događaji u kojima je Ćosić učestvovao u II svetskom ratu, naterali su ga da se zamisli ko su ljudi koji su nas rodili.

Radnja se odigrava krajem 19. veka, preciznije obuhvata period od 8, 9 godina poslednje decenije 19. veka

U to vreme, postojale su radikalna i liberalna stranka.

Pisac nas ipak vodi i u dalju prošlost, u hajdučko vreme, početkom 19. veka kada su počele borbe protiv Turaka.

Ovo nije prvenstveno istorijski roman, već psihološki, opisuje šta preživljavaju članovi jedne porodice.

Kroz sve ono što se dešava sa tom porodicom, prati se ceo društveni sloj kome ona pripada (to smo imali i kod Gospode Glembajevih i u Nečistoj krvi), pa je to i socijalni roman.

Podeli