Nečista krv analiza dela – Bora Stanković

Roman Nečista krv napisao je Bora Stanković, ujedno jedno od najboljih njegovih dela, kao i najbolji predstavnik srpskog realizma. Lektira Nečista krv se čita u trećem razredu srednje škole. Ovo je analiza lektire Nečista krv, ukratko prepričan roman i analiza likova.

  • Pisac: Bora Stanković
  • Književni rod: epika
  • Književna vrsta: roman
  • Mesto: Vranje
  • Vreme: kraj 19. i početak 20.veka

Nečista krv fabula

Delo je napisano u 33 poglavlja. Pročitajte ukratko prepričano po poglavljima delo Nečista krv.

Prvo poglavlje

Na početku romana su opisani Sofkini predaci. Prikazano je kako je njena nekada ugledna porodica postala siromašna i zašto im je krv ‘’nečista’’. Njen pradeda hadži Trifun je bio bogat i ugledan čovek sisu ga poštovali, ali imao je nemirnog sina i nikad se nisu slagali. Hadži Trifun je rano umro i u kući su počeli da žive raskošno, a Sofkina prababa Cona koja se ponašala kao muško (pušila, rukovala oružjem..). Kada je ostala udovica ona se zaljubila u mlađeg od nje učitelja i ostala trudna. Nije htela da prihvati tu sramotu i ubila se tako što je presekla vene.

Takođe glavni članovi njene porodice bili su njen deda Karavol koga je žena prevarila njegovim bolesnim bratom, a kasnije je i on nju varao sa drugim ženama. Dedina sestra Naza je takođe bila razvratna i još jedan predstavnik porodice je ludi Rista.

slika

Bora Stanković je hteo da prikaže kroz Sofkinu porodicu pravo stanje društva u Vranju u to vreme. Takođe je hteo da prikaže motiv nasleđenog greha (potomci pate zbog grehova svojih roditelja, predaka).

Drugo poglavlje

U drugom poglavlju je opisano kako je odgajan Sofkin otac, efendi Mita, kako se školovao u gradu, trošio novac i provodio se dok su njegovi roditelji živeli na selu i slali mu novac stalno. On se oženio iz ljubavi sa Todorom koja bila iz siromašne kuće. Iz tog braka rodila se samo Sofka. Efendi Mita je putovao često i kada se vraćao kući nije obraćao pažnju na svoju ženu. Vreme je provodio samo sa Sofkom.

Od trećeg do sedmog poglavlja

Turci odlaze sa naših prostora i efendi Mita odlazi zajedno sa njima. Retko se vraćao kući i ostavlja svoje imanje slugi Tonetu i to je on iskoristio i krao je. Mnogi su pomagali Todori da imanje i kuća ne propadnu, pogotovo sluškinja Magda.

Kako vreme prolazi, Sofka izrasta u prelepu i zgodnu devojku. Ona je oduvek znala da je posebna zbog njene lepote i da nije kao ostale devojke u varoši. Život je provodila u kući, sanjarajući o svom budućem mužu. Zamlišljala je kako on izgleda i njihovu prvu bračnu noć. Napunila je već 26 godina i imala je želju za muškarcem. Kada je bila sama u kući došao je mutavi Vanko i zamalo da mu se preda, ali je na kraju ipak odustala.

Konačno se vraća efendi Mita kući pred Uskrs. Todora se potrudila da se ne vidi koliko je kuća propala, ali ne može sakriti siromaštvo u kojem žive. On se nije dugo zadžao u kući i ubrzo odlazi.Slavi se Uskrs, nema mnogo dešavanja bitnih za fabulu radnje. Bora Stanković nastavlja da opisuje Sofkinu lepotu i obline.

Efendi Mita šalje novac i materijal za haljine. Todora se nadala da je uspeo da proda kuću, ali se plašila da možda nešto nije u redu sa njim. Jedne noći on dolazi, ali ubrzo i odlazi.

slika

Efendi Mita je rekao Todori da ne prodaje kuću nego je našao muža za Sofku. Ovo je prvi dramski momenat u romanu, a ima ih ukupno 3.

Od osmog do osamnaestog poglavlja

Sledeći dan dolazi gazda Marko za kojeg je Sofka prvo mislila da hoće da kupi kuću. Dočekali su ga kao pravog gosta, a on ne prestaje da gleda u Sofku. Sofki je majka rekla da joj je otac našao muža i ona je mislila da je u pitanju gazda Marko. Bila je jako tužna.

Kada je saznala da nije u pitanju gazda Marko već njegov sin, Tomča, koji ima 12 godina bila je zgrožena. Posvađala se sa ocem, ali znala je zašto on to radi i da nemaju druge nego nju da bogatu udaju. Od početka je Sofki bio čudan odnos gazda Marka sa njom, stalno joj je davao poklone i dukate, čudno ju je gledao. U varoši su je neprestano ogovarali nju, takva lepotica da se uda za dečaka seljaka, ali Sofka za to nije marila.
Teku pripreme za svadbu u gazda Markovoj kući. Sofka odlazi u hamam pred venčanje a tamo je devojke zadirkuju i podsmevaju joj se. Efendi Mita samo pije i puši, pravi se da je srećan što udaje kćerku ali mnogo mu je krivo što joj je tako nešto pričinio

Od devetneastog do dvadeset petog poglavlja

U devetnaestom poglavlju lektire Nečista krv je prikazano venčanje u crkvi. Pisac opisuje Sofkine misli kao i malog Tomču koji joj dođe do ramena. Posle odlaze u gazda Markovi kuću gde se slavi, a svatovi su srećni i pozdravljaju je.

slika

Drugi dramski momenat u romanu je kada Sofka shvata da ju je gazda Marko izabrao za snaju. Tamo je običaj da svekar bira snaju i da prvo bračno veče ona mora da provede sa njim, a ne sa svojim mužem.


Lepo je prihvataju u kući, čak i gazda Markova žena Stana. On je odveo Sofku u njenu sobu, pokazao joj je kovčeg zlatnika i rekao joj da je sve njeno. Ona je u isto vreme bila zgrožena pomišlju da će biti sa njim i imala je želju za njim jer je pravi muškarac, ali on je izleteo iz sobe.

Posle tri dana slavlja gazda Marko naljutio zato što su gosti počeli da se razilaze. Mnogo se napio pričao o običajima između svekra i snaje, tukao je Stanu jer nije htela da prizna da je spavala sa svojim svekrom, dok Sofka sve to čuje. Na kraju gazda Marko uzima nož i odlazi sa konjem. Sofka i Tomče provode prvu bračnu noć tako što je on odmah zaspao.

Od 26. do 33. poglavlja

U 26. poglavlju saznajemo da je gazda Marko ubijen. Sofka pomišlja da je zbog nje otišao u smrt. U njegovoj kući opet se okupljaju isti oni ljudi koji su bili na svadbi. Posle gazda Markove smrti Sofka postaje glavna u kući i svi rade kako ona kaže.

slika

Tomča postaje lep mladić i Sofka je konačno srećna. Ubrzo Tomča postaje kao njegov otac i Sofka to primećuje i nije joj drago. On je bio dobar prema njoj sve dok nije došao njen otac efendi Mita da traži pare za Sofku koje mu je obećao gazda Marko. Ovaj momenat predstavlja treći dramski momenat u romanu.


Tomča se naljutio, ali na kraju daje novac efendi Miti. Posle toga Sofkin život se potpuno menja jer je on gleda drugim očima. On je shvatio da je Sofka bila kupljena za njega i više nije dobar prema njoj.

Sofka ostaje sa Tomčom iako je on počeo da je tuče i da je vara. Čak joj i svekrva  savetuje da pobegne, ali Sofka nema gde da ode jer je ljuta oca. Njen otac čak i šalje ljude po nju ali on ne želi da ode kod njega. Svekrva ubrzo umire i Sofka nema na koga da se nasloni u kući. Kasnije Tomča i Sofka dobijaju decu, ali on je isti otac i ponaša se okrutno prema njoj.

Sofka razmlšlja da li će i njena deca i unuci patiti zbog toga što njihovima venama teče ‘’nečista krv’’ i pita se kada će se taj krug zatvoriti. Dane provodi po komšiluku gde zajedno sa ostalim ženama ispija kafe i žali se na muža.

Analiza likova

Glavni likovi u romanu Nečista krv su: Sofka, efendi Mita, gazda Marko i Tomča. Pročitajte analizu likova i njihove najbitnije osobine.

Sofka

Sofka je glavna junakinja u romanu. Ona ima 26 godina i zna iz kakve porodice potiče i plaši se da će je dostići ‘’nečista krv’’. Sofka je najlepša devojka u varoši i ona to zna. Često je razmišljala o tome kako treba da izgleda njen budući muž i zamišljala njihovu prvu bračnu noć. Pošto je već bila starija imala je veliku želju za muškarcem. Imala je dobar odnos sa ocem sve dok je on nije udao za novac.

Sofka je bila dobra žena Tomči, sve je radila u kući i slagala se sa svekrvom. Njen život je mogao da bude srećan da njen otac nije kasnije došao po novac koji mu je bio obećan za nju. Posle toga ona postaje jako nesrećna i počinje da razmišlja da li će i njeni potomci ispaštati kao i ona zbog grehova porodice.

Efendi Mita

On je rođen u bogatoj porodici i navikao je na novac. Dok je bio mlad lepo se oblačio i mnogo je trošio. Oženio se za siromašnu prelepu devojku što njegova porodica nije očekivali. Zažalio je što se oženio iz ljubavi zato što je lepota prolazna i trebao je da se oženi sa nekom devojkom iz bogate porodice.

Sofku je mnogo voleo, ali je zbog novca izdao i prodao je kao stvar. Novac je jedina stvar koju on ceni. Počeo je mnogo da pije i osećao je grižu savest što je tako postupi sa kćerkom, mislio je da nije imao drugog izbora. Uvek je mislio da je bolji od seljaka i gledao ih je sa visine.

Gazda Marko

Nije rođen u bogatoj porodici kao efendi Mita, ali je sam uspeo da se obogati. Želeo je snaju iz gospodske porodice i Sofka je bila savšeni izbor. On je bio očaran njenom lepotom i želeo je sve da joj pruži. On je birao ženu za sebe, a ne za svog sina.  Hteo je da prvu bračnu noć provede sa njom kakav je bio običaj u selu. Ali obuzet željom i alkoholom odlazi na konju i na kraju ga ubiju.

Tomče

On je na početku braka bio samo dečak i lepo se ophodio prema Sofki. Izrasta je u lepog i stasitog momka i bio je srećan što je ona njegova žena. Sve se poremetilo kada je efendi Mita došao po novac koji mi je obećao gazda Marko. Tomče je shvatio zašto se Sofka udala za njega i više je nije gledao istim očima.

Tomče je postao isti otac. Počeo je da se opija, jurio je ciganke, varao je Sofku, a kada dođe kući uvek ju je tukao. Kada su dobili decu nije se promenio. Bio je ogorčen jer je mislio da ga Sofka nikada i nije volela.

Bora Stanković – kratka biografija

Borisav Bora Stanković rođen je 1876. godine u Vranju. Rano je ostao bez roditelja i odgajala ga je njegova baba. Škole je završio u Vranju i Nišu, Pravni fakultet je studirao u Beograd . Posle studija se ženi, imao je troje dece. Bio je najznačajniji srpski predstavnik realizma. U dramu ,,Koštana’’ prvi put ubacuje vranjanski izgovor i bio je kritikovan zbog toga.

Bio je zarobljen u Derventi. Kada su ga pustili vraća se u Beograd gde prvo radi kao novinar, a kasnije kao činovnik u Ministarstvu prosvete. Umro je 1927. godine u Beogradu.

Najpoznatija dela:

  • Nečista krv
  • Koštana
  • Božji ljudi
  • Tašana
  • Stari dani

 

Podeli