Domaći Youtube kanali zamenili radio i TV komediju

Iako su promene bilo koje vrste često nagle, neočekivane ili nepredvidive, modernizacija se kao proces i vid promene u Srbiji vrlo postepeno doživljava, te je u tom duhu i komedija u Srbiji prešla dug put kako bi se konačno smestila u najdostupnije mesto današnjice – Internet tj. u carstvo raznovrsnosti gde komični Youtube kanali dominiraju uz svima poznatog Čvarkova, Torbicu, Boškića, od skoro Copeta i mnoge druge.

youtube-komedija

Komedija u Srbiji vuče daleke korene koji su često nicali iz nemogućnosti da se pomirimo sa činjeničnim stanjem, svakodnevicom, političkom situacijom ili nepravdom, pa nije čudno to što su satira i tragikomedija na ovim prostorima prolazile najbolje. Bilo da su u pitanju pozorišne predstave, radio, a potom i televizija, recept je manje više bio poznat. Međutim, Internet doba donosi brojne mogućnosti koje su na zapadu kvalitetno iskorišćene već dugi niz godina, pogotovo kada su u pitanju Youtube kanali, kojim za sopstveni uspeh, duguju mnogi entuzijasti, srpski komičari i amaterske glumačke grupe.

Svi se sećaju kompjuterskih početaka od pre desetak godina, kada su se razmenjivali smešni klipovi, video snimci, i muzika na CD-ovima čije replike i danas znamo napamet, nakon čega se Internet širi u gotovo sve domove, uz sve brže Internet konekcije. Uz razvoj tehnologije, pri čemu su mobilni telefoni sa kvalitetnim kamerama bili prava prekretnica, svima je postalo dostupno da se na jednostavan način, ali u domenu svoje kompleksnosti i umeća, iskažu, promovišu i potencijalno naprave uspeh.

Zbog čega su Youtube kanali tako popularni?

Ok, svesni smo da su najbolji svetski Youtube kanali priča za sebe i cilj koji je, na našim prostorima iz više razloga, a najpre zbog uskosti tržišta i potražnje, gotovo nedostižan. Ipak, u domenu domaćih potreba, pojavilo se nekoliko ljudi ili grupa ljudi, pogotovo u oblasti komedije, koji su prepoznali prednosti Youtube komunikacije sa publikom i rešili da iskoriste mogućnosti koje Youtube pruža za bržu popularizaciju sopstvenog sadržaja. Naravno, postoje popularni domaći Youtube kanali čiji je jedini način funkcionisanja i emitovanja sadržaja upravo Youtube, a koji bi se mogli svrstati pod pojam “vlog”.

Iz perspektive autora Youtube kanali su popularni zbog toga što:

 • Autorski sadržaj nije kontrolisan spolja
 • Sadržaj nije diktiran političkom podobnošću
 • Lična kreativnost autora dolazi do izražaja
 • Sloboda govora je ključ
 • Moguća je laka komunikacija sa publikom i adekvatan feedback
 • Mogućnost stvaranja odnosa autora i publike
 • Rezultati rada su merljivi
 • Prostor za širenje je neograničen

Razlozi zbog kojih korisnici Youtube-a vole Youtube kanale:

 • Sadržaj je dostupan u svakom trenutku na kanalu autora
 • Youtube sadržaj je dostupan u različitim oblicima zahvaljujući razvijenoj tehnologiji
 • Nezavisnost u odnosu na termin objave omiljene emisije ili vloga
 • Mogućnost “pretplate” na sadržaj autora tj. Youtube kanala
 • Bliskost autora, koji je često u stalnoj komunikaciji sa svojim pratiocima
 • Realniji oblik sadržaja.

 

Najpopularniji domaći Youtube kanali sa elementima komedije

Nije potrebno mnogo govoriti o tome ko su bili začetnici, a potom sigurno i uzori svakome ko je rešio da se bavi komedijom i glumom, profesionalno ili amaterski, na profesionalan, satiričan i sarkastičan način. Nekada su kroz televizijske serije televizijom, radijom i pozorištem vladale ekipe kao što su Nadrealisti, Indexovo narodno pozorište i drugi, dok su to danas mlađi naslednici koji još uvek tu i tamo dobiju televizijski prostor, ali se ipak opredeljuju za Youtube kao najbolji način kontakta sa mlađim delom publike. Naravno, reč je o ekipi Državnog posla koja je pored različitih projekata stvorila najpopularnije, i sada već kultne likove Đorđa Čvarkova, Dragana Torbice i Boškića, zatim ekipa koja stoji iza Youtube projekta pod imenom “Dnevnjak”, kao i verovatno najbrže rastući youtube kanal u Srbiji “Zvoganj”, kao pravi primer snage koju Youtube u kombinaciji sa društvenim mrežama poseduje.

 1. DRŽAVNI POSAO – u pitanju je samo jedan od projekata popularnog trojca koji čine Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković, uzevši u obzir to da su svoj prostor tražili kroz više televizijskih stanica i više različitih projekata kao što su Noćna smena, Velika Srbija i Srbi u svemiru. Najduže, čak četiri sezone, zadržali su se na RTV Vojvodina sa projektom Državni posao, kroz koji su oživeli likove glavnog arhivatora Đorđa Čvarkova, vojvođanskog starosedeoca i poznatog pilićara koji predvodi preostala dva člana arhivskog odeljenja u državnoj firmi, tj. Dragana Jove Torbicu, dođoša sa problemima svakog prosečnog čoveka koji živi i radi u Srbiji, i mladog, modernog, preko veze primljenog Boškića, koji je na to mesto došao zahvaljujući uticaju svoje dobrostojeće političke porodice. Međutim, svoju ogromnu popularnost duguju upravo Youtube kanalu, putem kog su postali znatno pristupačniji mlađoj populaciji, na taj način ostvarivši veliki uspeh sa više od 100.000 youtube pretplatnika, pri čemu ostvaruju prosečno oko 120.000 pregleda po svakoj epizodi serije, koja izlazi svakog radnog dana.
 1. DNEVNJAK– Iako je još uvek pretežno afirmisan među studentima uz znatno manji broj Youtube pretplatnika, “Dnevnjak”, domaći Youtube kanal, čiji domišljati, ironični i sarkastični skečevi postavljaju nove standarde komedije, definitivno zaslužuju pominjanje na Beleške listi domaćih komičnih Youtube kanala. Iza ovog projekta, koji se takođe emituje na RTV Vojvodina, stoji dugogodišnja ekipa autora sa sajta Tarzanija i studenti Novosadskog fakulteta dramskih umetnosti (niko od njih zapravo nije profesionalni glumac), koja i dalje nastavlja da nasmejava svoju sve veću publiku, kroz skečeve sukoba stereotipnih studenata sa državnih (Sreten Ćićo Srećković) i privatnih fakulteta (Aljoša Kićanski), ali i mnogih drugih.
 1. ZVOGANJ / COPETOVA KUHINJA – Slobodno se može reći da je Copetova kuhinja, uz još nekoliko projekata sa strane, u sklopu youtube kanala Zvoganj, pravi fenomen i primer za ono što kombinacija Youtube-a i društvenih mreža može da učini. Naime, za samo mesec dana, animirani komični skečevi unikatnog duha, dostigli su neverovatnu popularnost od preko 12.500.000 pregleda i više od 100.000 pretplatnika.

https://www.youtube.com/watch?v=Dgtw5WKy6kk

Takođe, izvan oblasti komedije, Youtube je postao ključni medij za novi oblik blogovanja, tzv. vlogovanje i bavljenje različitim temama u domenu sopstvenog interesovanja, koje je na posletku dovelo i do velike popularnosti samih autora. Svidelo se to nekima ili ne, kao jedan od ključnih predstavnika grupacije autora sa Youtube-a, pominje se i modna blogerka/vlogerka Zorannah, ali verovatno i pionir Youtube vlogovanja kod nas, Gastoz, sa Gasttozz Stories Youtube kanala. Tu su i popularni Youtube kanal Yasserstain iz Novog Sada koji je posebno popularan među mlađim tinejdžerima, ali i mnogi drugi.

Vreme ograničenosti i naizgled nemogućnosti probijanja sopstvene umetnosti i kreativnosti u prvi plan je davno za nama. Youtube, u kombinaciji sa društvenim mrežama, danas pruža mnoštvo mogućnosti za kreativno izražavanje i šansu da Vas čuju milioni. Ipak, za ovo je zaslužna i realtivno skora modernizacija i razvoj Interneta na našim prostorima, pri čemu se postavlja pitanje kada ćemo postati preplavljeni svakakvim sadržajem, koji može konačno uticati i na nemogućnost isplivavanja iz mora proseka.

Podeli