Top 5 TV serija i zašto ih volimo

Kakve, droge, alkohol i pljuge, TV serije su čista zavisnost a čak vam i ne treba TV da bi ih gledali! Da li ih gledate kao pauzu ili odmor od učenja ili zato što vas zanima konkretna tema, sve jedno bivate navučeni. 🙂 Evo nekoliko predloga za kvalitetne serije i nekoliko razloga zašto ih volimo!

ilustracija starog televizora

Da li se ložite na epsku fantastiku, kriminalne aktivnosti, zombi apokalipse ili pak pravo? Nije bitno, svejedno ćete sedeti ispred kompjutera satima skidajući serije i gledajući ih putem Torrenta, koji će se pretvoriti u dane i nedelje, dok se ne pogleda i poslednja epizoda. Kada se razmisli, to i nije baš za pohvalu, ali svakako je stanje koje svi manje više živimo. 🙂

ZAŠTO TOLIKO VOLIMO SERIJE?

Šta to one imaju, a što nas vuče da iščekujemo dan u nedelji kada će nova epizoda izaći? Jedan od faktora je izrazito primetan – noviji koncept po kom se serije u poslednjih 5-6 godina snimaju, odnosno način pričanja priče, razvoj događaja i ključne scene koje, malo je reći, umeju da šokiraju. Da je društvo sazrelo u smislu sagledavanja sveta u previše realističnu i tamniju stranu, a odustalo od veselog happy end i storytell pristupa snimanja serija, čist dokaz su i današnji trailer-i i špice za neke od njih, pri čemu nije neophodno pogledati epizodu serije, a znati kakva Vas ludnica očekuje. Stavljanje akcenta na osnovne emocije poput straha, svakako više privlače pažnju od nasmejanih likova u TV serijama snimanim npr. 90-ih godina na koje smo i zaboravili. Jedna od najpopularnijih serija današnjice za koju ste sigurno čuli, a koja je ujedno i jedna od najkontroverznijih serija prikazanih na TV-u je svakako Game of Thrones. Upravo zbog svoje prirode koja ekranizuje mnoštvo brutalnih scena međuljudskih odnosa u tom „periodu“, ubistava, mučenja pa i incesta, postala je interesantna milionima ljudi. Ako pritom znate detaljnije o čemu se radi, onda ćete u ovoj parodiji uvodne špice Game of Thrones-a moći upravo da uvidite razliku u pomenutom pristupu snimanja serija pre 20 godina i danas.

Game of Thrones u stilu 90-ih:

Odgovor zašto obožavamo serije, krije se upravo u ljudskoj prirodi i radoznalosti, da vidi stvari koje inače nisu dostupne oku ili su na neki način zabranjene. Ako se razmisli, to je verovatno najbolji, a svakako i najbezazleniji način da se takve stvari prikažu, a vrlo verovatno i zadrže isključivo na platnu ili TV-u!

NAJPOPULARNIJE SERIJE

Pored pomenute serije, pružamo Vam top listu odabranih serija današnjice kako po ličnom utisku, tako i po ocenama i kritikama drugih gledalaca. Neke su i završene, a odigrale su značajnu ulogu u razvoju televizijskog programa po kvalitetu glume, scenarija i načinu snimanja uopšte.

Beleške lista -TOP 5 TV serija

 1. Breaking Bad (2008 – 2013)
  Šta reći? Definitivno serija koja je obeležila period poslednje četiri godine, pogotovo najispraćenijom sezonom serije u 2013. godini. Priča o doktoru hemije koji zbog određenih nesuglasica napušta svoj istraživački projekat i firmu, nakon čega godinama živi i radi povučenim porodičnim životom kao profesor hemije u srednjoj školi. Naravno, da je u pitanju samo to, serija ne bi bila zanimljiva ni penzionerima (bez uvrede), već priča kulminira dobijenom vesti o raku pluća koji mu je dijagnostifikovan, nakon čega u potpunosti menja svoje ponašanje, upušta se u svet kriminala sa bivšim učenikom koji kao sitan diler proizvodi i prodaje kristalni met, pri čemu znanje hemije, glavnom liku odvodi život u drugu krajnost i postavlja ga kao „najboljeg kuvara“ među „kuvarima kristalnog meta“. Šokantne i neočekivane scene, naizgled spora, ali opet dinamična i dramatična radnja, fenomenalni scenario prikazao je glavnog glumca Brajana Krenstona (u seriji Volter Vajt ili Hajzenberg) nakon zapažene uloge u dečijoj humorističkoj seriji „Malcolm in the Middle“, u potpuno novom svetlu, i postavio ga za jednog od najboljih glumaca današnjice, a o tome svedoče i pohvale koje je legenda holivuda Anthony Hopkins uputio Brajanu kao i celokupnoj ekipi ove serije.
 1. Game of Thrones (2011 – )
  Već pomenuta u tekstu, „Igra prestola“, kako glasi njen prevod na srpski jezik, kao najpresnimavanija serija govori sama za sebe. Ova epska fantazija uvukla se pod kožu milionima gledalaca širom sveta, a to sigurno nešto govori. Od glume, preko dijaloga i specijalnih efekata, Game of Thrones definitivno predstavlja jednu od najskupljih i najkvalitetnije snimljenih serija ikada. HBO se potrudio da knjige Džordža R.R. Martina ekranizuje na što bolji i reprezentativniji način, kako bi i najzagriženiji čitaoci mogli da uživaju u ekranizaciji svoje omiljene sage. Preljube, ubistva, izdajice, i mitska bića karakterišu osnovu radnje u izmišljenoj zemlji „Westeros“ koja je sastavljena od 7 bivših kraljevstva, objedinjenih pod jednom krunom. Oslanjajući se na istorijske modele i fantaziju, ova serija možda po opisu privlači najviše mušku populaciju, ali devojke i žene verujte, mnoge druge poput vas su gajile odbojnost, pa sada čekaju nedelju kako bi pogledale novu epizodu četvrte sezone Game of Thrones serije!
 2. True Detective (2014 – )
  Pravi (istinski) detektiv je najnovija među pomenutim TV serijama i zasluženo je posle samo dva meseca prikazivanja zauzela jedno od vodećih mesta na top listama. Glumačka ekipa koja se našla na ovom projektu je donekle neuobičajena, jer se radi o dva holivudska, svetski poznata glumca – Vudi Harelsonu i oskarovcu Metju Mekonahiju. Koncept serije je znatno drugačiji, iako govori o rešavanju ubistva, nemojte očekivati neverovatne izmišljene tehnologije i robotski vid Horejšija Kejna iz kultne serije CSI Majami koji sa 10 metara uočava kapljicu znoja na travi. Brutalno sadističko ubistvo koje započinje priču o izopačenosti jedne sadističke i religiozne sekte, vodi na put dva potpuno različita detektiva koji postaju (ne)prijatelji i partneri u borbi protiv ove opake društvene bolesti, pri čemu sve to vrši bitan uticaj na lične živote i filozofije.
 3. Sherlock (2010 – )
  Nema potrebe da puno objašnjavamo o čemu je reč, Šerlok je TV ekranizacija legendarnog lika iz knjiga Ser Artura Konan Dojla, Šerloka Holmsa, kog tumači Benedikt Kamberbeč, predstavljen na jedan moderan način i život u savremenom dobu, rešava misterije uz pomoć svog „cimera“, zatim „partnera“ a potom i „prijatelja“ Dr Votsona kog tumači Martin Frimen, poznatiji i kao Bilbo Begins u popularnoj filmskoj trilogiji „Hobit“.
 4. The Sopranos (1999 – 2007)
  Serija koja je obeležila generacije, zahvaljujući svojoj dugovečnosti i kvalitetnoj drami o porodici Soprano iz Nju Džerzija koja obezbeđuje svoj život kriminalnim aktivnostima italijanske mafije modernog doba. Za veliki uspeh ove serije zaslužan je i legendarni Džejms Gandolfini koji je preminuo 2013. godine, a koji je sa mnogo šmeka glumio glavu porodice Tonija Soprana.

Međutim, ovo svakako nisu jedine dobre serije koje smo pogledali, tako da Vam preporučujemo još neke koje smatramo izuzetno kvalitetnim i zanimljivim kao npr.: The Wire, House of Cards, Dexter, Suits, The Walking Dead, House M.D., Fargo

Da ne dođete do zaključka da se Beleške bave isključivo ozbiljnim temama, pogledajte i našu listu:

Top 10 humorističkih TV serija

 1. Black Books (2000 – 2004)
 2. Friends (1994 – 2004)
 3. How I Met Your Mother (2005 – 2014)
 4. Parks and Recreation (2009 – )
 5. The Big Bang Theory (2007 – )
 6. Community (2009 – )
 7. The Office (2005 – 2013)
 8. Arrested Development (2003 – 2013)
 9. Two and a Half Men (2003 – )
 10. Californication (2007 – )

Da li su ovo i vaše omiljene serije ili možda imate još nešto da dodate na listu? Javite nam Vaše utiske!

Podeli