adl adl

Duolingo – naučite strani jezik online, zanimljivo i lako

11

Jezici su blago. Iako danas za gotovo sve potrebe koristimo engleski jezik, puno je prednosti u učenju još nekog svetskog jezika, pored pomenutog. Naravno, kao glavni problem se uvek javlja novac za skupe kurseve ili privatne časove. Međutim, Duolingo vam nudi rešenje i za to, jer vam je dovoljan Internet, strpljenje da pročitate ovaj tekst, osnove engleskog jezika i volja za učenjem!

Duolingo, naučite jezik onlajn

Šta je Duolingo?

Duolingo je besplatan sajt za učenje stranog jezika, u čijem su razvoju pomogli svetski priznati lingvisti i stručnjaci. Sajt je postavljen pre nešto više od 2 godine, da bi nakon samo godinu i po dana, dostigao broj od 25 miliona korisnika. Pa čak i da je sajt očajan, tolika posećenost govori za sebe. Na vašu sreću, sajt ne da nije očajan, nego je odličan!

Da ne bi sve završilo na našim rečima, a manje na delima, predstavićemo vam ukratko, način rada i učenja putem sajta duolingo.com, početne odlike, kao i jezike, koje možete putem istog naučiti. A da li ćete ih učiti, ostaje na vama!

Od jula, 2014. godine, Duolingo nudi efikasno, brzo i zanimljivo učenje španskog, francuskog, nemačkog, portugalskog, italijanskog, holandskog i naravno za korisnike iz nekih od pomenutih država uz još dodatak nekoliko drugih, engleski jezik. Ovaj sistem za učenje jezika dostupan je putem Web-a, iOS i popularne Android platforme.

Kako Duolingo radi?

Duolingo, bukvalno rečeno, svoj način učenja odnosno prenošenja znanja, zasniva na pisanim lekcijama i diktatima, putem kojih korisnik dobija osnovne podatke, i saznanja, koja zatim testira kroz sistem brojnih kvizova, koji ga podstiču na savladavanje osnovnog vokabulara putem slika i opisa slika, a koji svakom lekcijom postaje sve teži. Svaka oblast i lekcija izabranog jezika, poseduje sažeto, teorijsko objašnjenje problema koji se u toj lekciji proučava, nakon čega se prelazi na rešavanje pomenutih kvizova.

Mana, doduše mana za sve one koji govore neki od jezika van engleskog govornog područja, jeste činjenica da moraju poznavati engleski jezik, kako bi uspeli da uče i rade na nekom od drugih ponuđenih jezika. Nažalost, ne postoji platforma ovog sajta na našem jeziku, ali ako je za utehu, ne postoji ni na francuskom, nemačkom niti bilo kom drugom jeziku, osim ukoliko se korisnik nekog od pomenutih „velikih jezika“, odluči za učenje samog engleskog.

Kvizovi se sastoje od kombinovanih zadataka, koji od korisnika zahtevaju da

 • Putem slike prepozna i time nauči novu reč
 • Da određenu sintagmu, ili rečenicu prevede na engleski
 • Da određenu sintagmu, ili rečenicu prevede sa engleskog na željeni jezik (npr. Španski)
 • Da dopuni određenu rečenicu, izborom odgovora iz padajućeg menija
 • Da čuje, razume i napiše sintagmu, ili rečenicu koju program (sajt) izgovara.

Na osnovu uspešnosti u rešavanju kvizova (lekcija), korisnik dobija poene za veštinu, XP (expirience, iskustvene poene), pri čemu se smatra da je skill (veština) usvojena ukoliko su kompletirane sve lekcije povezane sa tom veštinom (npr. razlikovanje i korišćenje lica u određenom jeziku).

Korisnik na početku učenja određenog jezika, dobija 4 „života“ („lives“), a kasnije po 3, pri čemu svaki označava jednu grešku. Ukoliko se izgube svi životi, a zatim napravi još jedna greška, korisnik (učenik) mora da ponovi određenu lekciju, dokle god je ne savlada, i sačuva svoje živote. Duolingo radi na principu pregleda i pamćenja onih reči i postupaka koji su tokom rešavanja lekcija, korisniku predstavljali problem, pri čemu te iste lekcije (reči i probleme) ponovo ubacuje korisniku u prvi plan, dok ih ne usavrši.

Ustanovljeno je da je efikasnost učenja stranog jezika, putem Duolingo-a znatno veća u odnosu na druge metode učenja. Naime, 34 provedena sata tokom Duolingo učenja stranog jezika, omogućavaju nivo čitanja i pisanja tog jezika, podjednak odslušanom semestru, prve godine koledža, kom je za isti rezultat potrebno 130+ sati.

Jedan od korisnika ovog sajta, rekao je da nakon 100 dana, sada može da čita i piše, kao i da govori i misli na Španskom. „Zapravo, nedavno sam imao priliku da slušam nekoga kako priča španski oko sat vremena, i razumeo sam 90% onoga što je rekao!“, rekao je on.

Brojke govore za sebe, mi smo vam dali kratko objašnjenje, koje će vas možda zainteresovati, ili ipak neće, ali ako znate engleski jezik, nemojte reći da niste imali priliku da naučite još jedan!

Komentari11 коментара

 1. Procitao sam sva vasa objasnjenja o Duolingu ,ali kako da startujem sa ucenjem ,gde je ulaz na sranici za ucenje ?

 2. Ја сам отишао на њихов сајт и тамо је претпоставка да сте ви са енглеског говорног подручја и када се кликне на поље стартуј… програм избаци подмени са списком језика који су на располагању за учење и али на том списку језика НЕМА ЕНГЛЕСКОГ !

 3. @misko – Učenje se počinje klikom na „get started“, nakon čega odabirate jezik koji želite da učite, da biste nakon toga (najbolje tako), napravili sopstveni nalog i otpočeli učenje tog jezika. Nakon što ste odabrali jezik i napravili nalog na Duolingo-u, otpočnite od „Basics 1“ nivoa, ili ako već delimično poznajete traženi jezik, odradite „Placement test“ koji će Vas automatski smestiti na nivo koji Vama odgovara. To je ukratko. Međutim, kao što je rečeno u tekstu, neophodno je poznavanje engleskog jezika pošto praktično učite željeni jezik preko engleskog. Ili u slučaju da želite da naučite engleski jezik, potrebno je da poznajete neki od svetskih jezika koji su ponudjeni. To sam objasnio u odgovoru ispod ovog. Pozdrav

 4. @igor – Istina je, osnovna pretpostavka je da ćete učiti neki strani jezik preko engleskog jezika. U slučaju da ne poznajete nijedan drugi strani jezik, nećete moći da učite ni engleski, pošto nažalost još uvek ne postoji Duolingo platforma na srpskom jeziku. Međutim, ukoliko poznajete dobro neki drugi svetski jezik, postoji opcija da učite engleski preko Duolingo-a, sa platformom na tom jeziku koji Vi poznajete. Evo objašnjenja kako:
  „Nakon početne stranice, gde ćete kliknuti na „get started“ i odabrati neki od jezika. Gore, sa desne strane toolbar-a Duolingo sajta, imate padajući meni na kome možete kliknuti da odaberete novi kurs. Kada to odaberete, na sledećoj stranici koja Vam se otvori, imate padajući meni da odaberete jezik kojim govorite. Nakon odabranog jezika kojim govorite, npr. nemački jezik, iskočiće opcija da odaberete da naučite engleski jezik, kao na priloženim slikama.“

  Ilustrovano:
  1. http://oi61.tinypic.com/2pzfcc7.jpg
  2. http://oi62.tinypic.com/14jak40.jpg
  3. http://oi61.tinypic.com/25i9nk5.jpg

  Pozdrav!

 5. Odlicna i izrazito korisna aplikacija. Kako meni, tako i dosta ljudi iz moje okoline. Za svaku preporuku.

 6. Veoma zanimljivo i zabavno..imam pitanje..
  Ucim talijanski i mada uspjesno rjesavam zadatke ( to vidim po kategoriji REDO i npr 5/5 ipak slijedeci dan vidim da npr krug u nekoj od kategorija npr.Clothing nije do kraja zatvoren.
  Da li me i do kada tako vraca na vec ispunjene zadatke?
  Hvala i pozdrav

 7. Jadranka, Duolingo vraća na već ispunjene zadatke jer je jedan od ciljeva da korisnik ima mogućnost da stalno vežba već poznate reči, kako ne bi došlo do zaboravljanja.
  Recimo, pošto ja učim španski, kada sam došla do viših nivoa, redje me je vraćao na početne, ali me je vraćao. Takođe, obično vraća na zadatke koji nisu rađeni neko vreme, a manje na one koji su rađeni među poslednjima, osim ukoliko su slabije urađeni testovi (par grešaka, recimo).
  Nadam se da smo bili od pomoći

 8. Ucim talijanski i sada sam na 8.levelu.
  Iako me stalno vraća na vec ispunjene zadatke i ja ih ponovo uspjesno riješim, zanima me zasto je stalno kategorija Checkpoint passed siva tj. kada ona postaje aktivna odnosno kada se smatra da je zadatak u potpunosti ispunjen.
  Hvala i pozdrav!

 9. Do sada se nisam susrela ni sa kim ko je imao u potpunosti aktivan checkpoint. U većini slučajeva Duolingo konstantno vraća unazad ukoliko se dugo nije vežbao jezik ili su postojale greške. U teoriji, checkpoint se aktivira onda kada se svi zadaci savršenu urade i sve lekcije unutar jednog checkpointa su završene. Ja sam na nekim jezicima imala aktivne checkpointe ali, kako dugo nisam vežbala te jezike, checkpointi su mi ponovo sivi.

Ostavite komentar