Kako da vam baterija na Android telefonu traje duže?

Ko god se susreo sa nekim od takozvanih pametnih telefona koji rade na Android platformi zna koliko kratko traju baterije na ovim uređajima. Čak i kada se telefon ili tablet koristi samo za proveru pošte, pisanje kratkih poruka i slične, da tako kažem brze procese, gotovo je nemoguće da baterija traje jedan dan. Pročitajte kako da vam baterija traje duže.

telefon na punjaču

Mobilni telefoni u današnje vreme su opremljeni različitim dodatnim komponentama, a svaka od njih umnogome utiče na brzo trošenje nivoa baterije. Ekrani su sve veći, čini se, kamere sve jače, većina ih ima i muzički ili video plejer, a sve to vrlo brzo troši bateriju.

Nažalost, iako tehnika izrade mobilnih telefona prilično brzo napreduje, čini se da se tržište baterija baš i ne razvija takvom brzinom. Iako se stručnjaci trude da pronađu optimalno rešenje, čini se da nisu još uvek uspeli u tome.

Srećom, postoje neke smernice koje vam mogu pomoći da produžite trajanje baterije tokom dana. Najbolji način da ovo izvedete jeste da isključite sve funkcije koje ne koristite često. Pod tim podrazumevam na primer Bluetooth, Wi – Fi , GPS i slične funkcije. Osim ako nije apsolutno neophodno da ih držite uključenem najbolje je da ih uključujete samo po potrebi. To se odnosi i na 3G uslugu, koja posebno mnogo troši bateriju prilikom korišćenja. A sama 3 G veza vam nije neophodna svakodnevno, u većini slučajeva. Samo pametnim korišćenjem telefona ćete umnogome produžiti trajanje baterije u toku dana. Sve ovo ćete vrlo jednostavno uraditi kada odete u podešavanja telefona i uključite, odnosno isključite sve funkcije koje vam nisu neophodne za korišćenje svakog dana.

Ukoliko vaš telefon ima muzički i/ili video plejer, a većina pametnih telefona ih ima, svakako bi bilo bolje izbegavati korišćenje telefona u tu svrhu. Imajte na umu da su MP3 plejeri danas prilično povoljni za kupovinu, pa je svakako isplativije kupiti jedan takav uređaj, nego koristiti mobilni telefon u tu svrhu. U svakom slučaju ćete umnogome uštedeti bateriju na svom pametnom telefonu.

Uključujte vibraciju samo ako je to neophodno. Potrudite se da ne koristite često funkciju vibracije, jer se na taj način mnogo više troši baterija nego pri običnom zvuku. Takođe, dobro je i da ne koristite funkciju povratne putanje za slanje poruka, jer ako koristite vibraciju, time se samo povećava potrošnja baterije.

Posebno obratite pažnju na aplikacije koje imate instalirane u svom pametnom telefonu i na njihova podešavanja. Vrlo često većina tih aplikacija je podešena da se ažurira u određeno vreme i pri određenoj konekciji. Kako biste izbegli bespotrebno trošenje baterije, podesite aplikaciju da se ažurira recimo jednom sedmično ili, pak mesečno ili samo ako postoji mogućnost povezivanja na WiFi mrežu i slično.

U principu, sami podešavate vreme ažuriranja. Ukoliko mobilni telefon koristite, recimo u poslovne svrhe, onda je najbolje samo ažuriranje e–mail naloga da podesite na 13 do 30 minuta, kako bi vam informacije o pristiglim meilovima stizale na vreme. Različite aplikacije, poput Facebooka i Twittera, sportskih rezultata, horoskopa, vremenske prognoze možete recimo podesiti da se ažuriraju na jedanput u toku dana, jer ćete tako izbeći često ažuriranje, odnosno povezivanje na internet. To su samo sitnice pomoću kojih ćete svakako povećati vreme trajanja baterije u toku dana, bez potrebe da je dopunjujete.

Na Android marketu, odnosno Google Play prodavnici postoji i niz korisnih aplikacija koje će vam biti od koristi, odnosno aplikacija koje štede energiju na vašem mobilnom telefonu. Neke od njih su besplatne, a neke se i plaćaju, ali prema mišljenju mnogih korisnika vredi svaki dinar.

Ako, pak niste spremni da plaćate aplikacije, najbolje je da podesite svoj telefon, kako biste mogli optimalno da ga koristite, a opet uštedite bateriju.
U svakom slučaju nosite uvek punjač uz sebe, a posebno ako znate da ćete ostati van kuće ceo dan.

Podeli